Koalice žádá mimořádnou schůzi sněmovny kvůli Babišovi. Podívejte se na výroky, které zazněly ke kauze shánění informací o Lipavském

Události: Reakce na Babišovy e-maily (zdroj: ČT24)

Lídři pěti koaličních stran se dohodli na svolání mimořádné schůze sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že podpisy potřebné pro svolání schůze by měli šéfové klubů dodat během středy. Poslanci by se pak měli sejít příští týden. To, že chce svolat mimořádné jednání dolní komory, v pondělí oznámil předseda Pirátů Ivan Bartoš poté, co Babišovou vlastní vinou unikla jeho e-mailová konverzace, podle níž chtěl od spolupracovníků citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). Jaké výroky v této kauze zazněly?

Ten omyl se nestal poprvé, pan Babiš mi takhle omylem v minulosti nějaké maily posílal, nebyl tam nicméně tenhle rozměr. (...) V okamžiku, kdy se do politického boje začne tahat rodina, tak si myslím, že to je fakt přes čáru. A byl to přesně ten moment, kdy jsem usoudil, že tady je veřejný zájem na tom, abych ten e-mail zveřejnil.
Jan Rovenský
ekologický aktivista, který omylem obdržel Babišovy e-maily o Lipavském
ČT24
Jde jenom o monitoring, veškeré informace, které my dáváme do mediálního prostoru, jsou vyzdrojované a jsou z médií.
Andrej Babiš
předseda hnutí ANO
ČT24
(Podstatou samotného problému) je, co vedlo Andreje Babiše, že se rozčílil takovým způsobem, že ani správně nedokázal odeslat e-mail, a to je fakt, že jsem ho označil za bezpečnostní hrozbu této země.
Jan Lipavský
ministr zahraničí
ČT24
Potřebujeme, aby Poslanecká sněmovna tuto situaci projednala, aby potvrdila bezpečnostní zájmy proti ruské hrozbě a odhodlanost tyto zájmy hájit.
Jakub Michálek
předseda poslaneckého klubu Pirátů
ČT24
Doporučím našemu klubu podporu (mimořádné schůze) a tam si řekneme všechno, co máme na srdci. Myslím si, že to občany bude velmi zajímat.
Alena Schillerová
předsedkyně poslaneckého klubu ANO
ČT24
Já jsem si uměl představit i mimořádnou schůzi přímo k tomu, co Andrej Babiš předvedl. (...) Ptát se na děti, na ženu, na rodinu, to je červená linie.
Vít Rakušan
předseda STAN, ministr vnitra
ČT24
Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru se nemohou stát normou. Proto svoláváme mimořádnou schůzi sněmovny.
Petr Fiala
předseda vlády
Síť X
Andrej Babiš svým sháněním materiálů na politické oponenty, naposledy ministra Jana Lipavského, prohloubil dno. Přitom pan ministr pouze pravdivě pojmenoval riziko, jaké představuje. Zejména o těchto rizicích chceme ve sněmovně mluvit.
Markéta Pekarová Adamová
předsedkyně sněmovny
ČTK
To je konflikt mezi Andrejem Babišem a Piráty a oni si tyto věci musí vyříkat.
Radim Fiala
předseda poslaneckého klubu SPD
ČT24
Jednou estébák, vždycky estébák. Akorát dnes už nedonáší, ale donášení si kmotrovsky objednává. (...) V roce 2015 to byl poslanec Šincl, po volbách 2021 ministr Rakušan a dnes ministr Lipavský. Tohle fízlovské chování a hledání osobního kompra je za hranou. Chápu, že s ministrem Lipavským jako opoziční politik nesouhlasí, ale dělat si složku a pátrat po dětech, to jsou mafináské praktiky jak vystřižené z filmu Kmotr.
Vlastimil Válek
místopředseda TOP 09
Síť X
Co se v mládí naučil… Tohle není nic jiného než čistokrevné estébácké praktiky! Ať si to každý pamatuje, protože jedině volby mohou znamenat stopku tomuto způsobu myšlení a politiky.
Marek Výborný
ministr zemědělství
Síť X