Opozice podkopává kroky kabinetu k zajištění bezpečnosti země, řekl Fiala ve sněmovně. Babiš odmítl, že nepodporoval Ukrajinu

Události: Mimořádné jednání sněmovny o bezpečnostních hrozbách (zdroj: ČT24)

Poslanci se v úterý sešli na mimořádné schůzi svolané vládním táborem k bezpečnostním hrozbám. Poslanci ANO v úvodu na protest proti sérii přednostních vystoupení zástupců vládních stran opustili jednací sál. Na svých místech nechali cedule s nápisy kritizujícími vládu. Schůze je podle koalice reakcí na postupy i některé výroky předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Opozice podle premiéra Petra Fialy (ODS) podkopává kroky vlády k zajištění bezpečnosti Česka. Babiš si pro obhajobu své pozice vybral tiskovou konferenci ve sněmovním atriu. Odmítl, že nepodporoval v minulosti Ukrajinu či že by zpochybňoval prozápadní směřování Česka. Sněmovna kolem deváté večer přerušila schůzi a bude v ní pokračovat ve středu ráno.

Zákonodárci v úterý přerušili svou řádnou schůzi, která začala ve 14 hodin, po osmi minutách od jejího zahájení. Navrhl to předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Znovu se pak sešli v 15:00 na mimořádnou schůzi. Po šesti hodinách poslanci tuto schůzi přerušili, ačkoliv si původně na návrh koalice schválili jednání i přes noc. Pokračovat má ve středu v devět hodin ráno.

K přerušení mimořádné schůze dolní parlamentní komora dospěla na základě domluvy šéfů všech frakcí po téměř dvouhodinové sérii dvouminutových vystoupení, v nichž zejména poslanci ANO hájili nepřítomného předsedu hnutí, vyčítali koalici, že neřeší skutečné problémy, doporučovali jí měřit všem stejně a poukazovali na předlistopadovou minulost prezidenta Petra Pavla.

Program mimořádné schůze obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“. Shodli se na něm lídři pěti vládních stran. Požadavek na svolání mimořádné schůze vznesl v pondělí předseda Pirátů Ivan Bartoš kvůli tomu, že Babiš v neděli žádal v e-mailu od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), včetně toho, zda má děti. E-mail se dostal na veřejnost.

Událost se stala podle premiéra Fialy bezprostředním impulzem. „E-mail, který se týkal ministra zahraničí, byl jen tou poslední pověstnou kapkou, která ale naplno připomenula způsob politického boje, uvažování a používané metody Andreje Babiše,“ řekl Fiala. Koalice ale upozorňuje zejména na to, jak Babiš komentuje zahraničněpolitické události, ale i bezpečnost.

Bezpečnostní riziko Putinova režimu

„Nesešli jsme se tady dnes kvůli jednomu e-mailu,“ řekl ve svém vystoupení předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Sněmovna by podle něj měla potvrdit, že rozpínavost režimu šéfa Kremlu Vladimira Putina je prvořadou bezpečnostní hrozbou a že prozápadní směřování Česka by nemělo narušit nějaké lavírování českých politiků. Neměli by podle Michálka mimo jiné také nahrávat ruské propagandě a šířit její pohádky o možnosti neutrality Česka a politiky ustupování.

Dolní komora by se podle Michálka také měla zastat českých vojáků, kteří podle něj čelí politizovaným útokům za to, že se snaží připravit Česko proti bezpečnostní hrozbě. Terčem Babišovy kritiky byl opakovaně náčelník generálního štábu armády Karel Řehka kvůli možnosti administrativních odvodů s cílem zjistit, kdo by byl schopen zapojit se do obrany České republiky. Sněmovna by se podle Michálka měla shodnout také na ochotě nadále podporovat Ukrajinu čelící ruské invazi a přezbrojit Putinův režim.

„Ukrajina bojuje za bezpečnost v celé Evropě,“ zdůraznil před poslanci Lipavský. Babišův „oportunismus“ podle něj představuje bezpečnostní riziko. „Mír na Ukrajině je cílem nás všech, ale musí to být mír udržitelný a férový,“ upozornil šéf české diplomacie. Rusko podle něho jednat o míru nechce. A pokud Babiš mluví o mírových konferencích, pouze klame občany, dodal.

Lipavský v úterý v pořadu Seznam Zpráv „Ptám se já“ avizoval, že koaliční poslanci na mimořádné schůzi navrhnou usnesení zahrnující základní bezpečnostní principy. Podle něj nebude nijak ideologické, nebude se vymezovat vůči opozičnímu ANO. „V usnesení dostane hnutí ANO možnost souhlasit s nejzákladnějšími principy, na kterých stojí bezpečnost naší země. S členstvím v Evropské unii, NATO. S principy, že je potřeba zadržovat ruský imperialismus, a tedy logicky v tuto chvíli podpořit Ukrajinu,“ dodal Lipavský. Svoji verzi připraví také ANO.

Lipavský dříve uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Babiš následně v e-mailu svým spolupracovníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady, včetně informací o dětech. Předseda ANO tvrdí, že nesháněl kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl ve sněmovně reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie v e-mailu použil.

Fiala: Babišova rétorika ohrožuje postavení a důvěryhodnost Česka

„Nechci označovat Andreje Babiše za bezpečnostní riziko, ale označil bych za bezpečnostní riziko jeho argumenty ve smyslu toho: chtějme mír a mír bude,“ řekl v rozhovoru pro Blesk prezident Petr Pavel.

Fiala zdůraznil, že zajištění bezpečnosti Česka je nyní s ohledem na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu osudovým úkolem, vyzdvihl pomoc napadenému státu. „Budeme čekat, až dojde Rusko až sem?“ položil řečnickou otázku. Babišovy osobní útoky a „extremistická rétorika“ reálně ohrožují postavení a důvěryhodnost České republiky, míní premiér. Osud Česka je podle něj Babišovi lhostejný.

Předseda ANO v souvislosti s ruskou vojenskou agresí na Ukrajině často opakuje, že je třeba mluvit o míru. Staví se také proti vládní, podle něj válečné rétorice. V nedávné době opakovaně zpochybňoval nákup amerických vojenských letounů F-35. Fiala uvedl, že opozice by měla říci, zda stojí ve svobodném Západě, nebo v ruském světě. Zatímco v minulosti podle premiéra vlády s opozicí ve vnitřní i vnější bezpečnosti spolupracovaly, nyní opozice kroky kabinetu „cíleně podkopává.“ „Je to hazardování s budoucností země,“ podotkl Fiala.

Ministerský předseda reagoval také na opakovaná Babišova sněmovní vystoupení, v nichž vyzdvihuje práci své bývalé vlády, mluvil o sebechvále. Babišův bývalý kabinet podle Fialy nadměrně utrácel, přičemž peníze nesměřovaly podle něj do investic, ale na kupování voličů, a pomohly roztočit inflační spirálu. Nedokázal podle něj využít ekonomickou konjunkturu a připravit Česko na horší časy. Babišova vláda navíc podle Fialy „kývala na všechno“ v Evropské unii a nevyjednala nic výhodného pro Česko. „Zmatená vláda Andreje Babiše byla věrným obrazem svého předsedy,“ prohlásil Fiala, když připomínal také podle něho chaotická proticovidová opatření.

Česko tehdy podle ministerského předsedy ovládl kartel propojující ekonomickou, politickou a mediální moc. Dařilo se podle něho koncernu Agrofert, za nímž Babiš stojí. „Největším problémem bylo zacházení s politickou kulturou, s naší demokracií,“ uvedl premiér.

Rakušan: Babiš používá marketing strachu k manipulaci s lidmi

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) prohlásil, že marketing strachu, který Babiš používá, je účinným nástrojem k manipulování s lidmi. Za obchodníka se strachem označil Babiše také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který si přinesl ke svému projevu větrnou korouhvičku s kohoutem, aby tak demonstroval, za koho Babiše považuje. Zároveň tím parodoval Babišovo video s živým kohoutem, kterému podle bývalého premiéra nechutná ukrajinské obilí. Babiše označil předseda Pirátů za bezpečnostní riziko, protože podle něj přebírá Putinova tvrzení.

„Pokud někdo surfuje na nenávisti vůči uprchlíkům a šíření strachu, tak se sám vylučuje ze slušné společnosti. Takto to dělal Klement Gottwald, takto to dělaly jiné hyeny,“ prohlásil šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Nepodléhejme svodům složek,“ vyzval opoziční poslance.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) mimo jiné poukázal na Babišovu schopnost sehnat si na někoho informace jakýmkoli způsobem a zveřejňovat je, pokud se to hodí jeho osobním zájmům. „Nemá žádnou páteř,“ prohlásil Jurečka na Babišovu adresu. K nepřítomnosti zástupců ANO uvedl také, že členové tohoto hnutí, kteří si dovolili vystoupit proti svému předsedovi, v hnutí ANO skončili.

Podle Rakušana by se měl Babiš za to, že poptával informace o dětech a manželce šéfa české diplomacie, omluvit. „Z našich soubojů laskavě vynechte naše děti, naše rodiny, jednou pro vždy,“ vzkázal.

Možnost vystoupit s přednostním právem po zhruba třech hodinách projevů nevyužili kvůli absenci někteří z ministrů, například Zbyněk Stanjura (ODS) nebo Jozef Síkela (STAN), ale ani Babiš či místopředsedové ANO Karel Havlíček a Alena Schillerová.

Prvním z opozičních vystupujících se tak stal šéf SPD Tomio Okamura, který si před začátkem schůze stěžoval, že koaliční představitelé opozici znemožnili vystoupit. Ve čtvrthodinovém projevu uvedl, že téma schůze koalice vytáhla v afektu ve strachu z volebního úspěchu ANO. „Váš cíl je bezesporu jediný, před volbami se vzájemně řádně poplivat,“ prohlásil.

Obvinil koalici, že podporou Ukrajiny zatahuje Česko do války, která podle něj skončí ekonomickou i politickou porážkou EU a Ruskem napadené země. „Aktuální bezpečnostní riziko číslo jedna je cílevědomá snaha vládní pětikoalice za každou cenu vyvolat přímou válku s Ruskem,“ prohlásil Okamura.

Babiš odmítl, že by zpochybňoval prozápadní směřování Česka

Babiš na tiskové konferenci řekl, že ANO dělá transparentní politiku a on žádné složky na konkurenty nevede, pouze používá k přípravě argumentací rešerše. „Kdybych měl složku na Lipavského, tak řeknu: Dejte mi tu složku. Nikdy jsem žádnou složku neměl. Je to stokrát opakovaná lež,“ prohlásil.

„Mluvím o dětech v kontextu války, o míru, že válka musí skončit,“ zopakoval Babiš, k čemu chtěl informaci použít, a koaliční politiky obvinil z opakovaného napadání jeho rodiny. Lipavský podle něj „brutálně lhal“, když ho označil za bezpečnostní riziko. Připomněl, že podporoval Ukrajinu, když v roce 2019 navštívil prezidenta Volodymyra Zelenského, a nikdy nezpochybňoval pozici Česka v Severoatlantické alianci.

„Podpořili jsme vše, co se týká NATO. Zatímco Piráti si nebyli jistí, tak my jsme posílali vojáky do Pobaltí a navyšovali jsme rozpočet (ministerstva obrany),“ doplnil Babiše ve výčtu kroků na podporu zabezpečení země Havlíček. Koalice podle něj z úterního zasedání dolní komory opozici vyautovala, když hned po schválení schůze obsadila prvních patnáct míst v diskusi s přednostním právem svými poslanci.

Schillerová na tiskové konferenci uvedla, že jednala s vedením sněmovny o vystoupení poslanců ANO na schůzi. Dozvěděla se údajně, že podmínkou je maximálně půl až třičtvrtěhodinová řeč Andreje Babiše. „To jsem ale odmítla,“ konstatovala s tím, že každý má právo na patřičnou obhajobu. Poslanci ANO proto podle ní vystoupí až ve středu po deváté hodině ráno.

Tisková konference hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Poslanec ANO Hubert Lang pak později, už na plénu, mimo jiné prohlásil, že podle vyjádření šéfů tajných služeb na jednání výboru pro bezpečnost Babiš nepředstavuje bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Poslanec ODS Martin Major tento výklad odmítl. Ředitel BIS Michal Koudelka podle Majora nechtěl při jednání výboru pro bezpečnost Langův dotaz ohledně Babiše komentovat a šéfové dalších dvou služeb uvedli, že to nepatří do jejich působnosti.

Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti) řekla, že ANO místo reakce na Babišovy výroky nastoluje zástupná témata. Prohlásila, že Babiš je bezpečnostním rizikem kvůli tomu, že zpochybňuje vojenskou pomoc Ukrajině čelící ruské agresi. Poukázala také na Babišův výrok před prezidentskými volbami, že by nepomohl spojencům v případě napadení. Podle Bereniky Peštové (ANO) však Babiš nerozuměl otázce a mnohokrát se za svá slova omluvil. Aleš Juchelka (ANO) obvinil koalici z hysterické reakce a totalitářského nálepkování opozice, Patrik Nacher (ANO) pak ze zbabělosti.

Jan Richter (ANO) koalici opětovně kritizoval za oddalování vzniku sněmovní vyšetřovací komise k prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. „Bezpečnostním rizikem nejsou vámi udávané důvody, ale bezpečnostním rizikem jsou vaše rozhodnutí, či nerozhodnutí,“ prohlásil Richter.

Jurečka: Babišovy výroky znevěrohodňují Česko

Jurečka v Interview ČT24 řekl, že řada výroků hnutí ANO zpochybňuje závazky Česka vůči NATO nebo útočí na veřejnoprávní média. „To jsou všechno věci, ke kterým se už nedá mlčet,“ prohlásil. Připomněl Babišovu neochotu za jeho vlády vyloučit z tendrů na dostavbu českých jaderných bloků čínské a ruské dodavatele.

Podle Jurečky Babišovy výroky ztěžují vztahy Česka s partnery ze zahraničí. „Vy (Babišovy výroky) musíte vysvětlovat, znevěrohodňuje to Českou republiku. Jsme pak trošku, řekněme to na rovinu, po takových výrocích před partnery z Polska či Rakouska za blbce,“ dodal.

Interview ČT24: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (zdroj: ČT24)

Protestní nápisy poslanců ANO

Poslanci ANO, kteří na protest proti sérii přednostních vystoupení koaličních poslanců v úvodu opustili jednací sál, na svá místa položili cedule s nápisy, podle nichž „Češi platí nejvíc za elektřinu v EU, nemá se mluvit o rušení nemocnic nebo o nákupu reklamy za státní peníze na propagaci vlády“. Prostřednictvím nápisů poslanci ANO také vládě vytýkají pokrytectví a zvýšení daní. „Je to forma protestu, my jsme těmi cedulemi na lavicích chtěli poukázat na skutečné problémy našich občanů,“ vysvětlila Schillerová.

Ta před schůzí řekla, že koaliční představitelé svými přednostními vystoupeními „podlou fintou zakázali mluvit“ poslancům tohoto opozičního hnutí.

Michálek označil počínání zástupců ANO za „teatrální“. ANO na jedné z cedulí naopak tvrdilo, že „teatrální zahraniční politiku“ provádí vláda.

Spor o přihlášky do diskuse

Také podle šéfa SPD Okamury vládní koalice neumožnila poslancům jeho strany vystoupit na mimořádné schůzi. Předsedkyni dolní komory Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) na tiskové konferenci vyzval, aby zajistila transparentní způsob přihlašování poslanců do diskuse. Stalo se totiž, a podle něj ne poprvé, že v okamžiku vyhlášení schůze už bylo do diskuse s přednostním právem přihlášeno čtrnáct zákonodárců. „My to považujeme za podvod, protože jakým způsobem se tedy ty přihlášky za paní Pekarové Adamové dělají?“ tázal se.

Pekarová Adamová se vůči opozičním obviněním na plénu ohradila. Vysvětlila, že pro přihlašování funguje pravidlo rychlosti a s přihláškami na schůzi přišli opoziční zástupci o dvě minuty později než představitelé koalice. „Je tady zavedené pravidlo, které funguje po mnoho volebních období – kdo dřív přijde s přihláškou, ten je dříve přihlášen,“ řekla. Zdůraznila, že do pořadí přihlášek nezasahovala. „Důrazně se ohrazuji proti tomu, že mě z toho někdo osočuje a obviňuje,“ zdůraznila. Opozice podle ní „šíří nepravdy“.

O tom, kdy se schůze svolá, a okamžiku, od kterého se tedy poslanci mohou hlásit do diskuse, rozhoduje šéfka sněmovny.

„Můj asistent i asistentka místopředsedy Havlíčka tam stála úplně na začátku, ještě nebyla ani schůze zveřejněna na webu, přesto jsme nebyli první,“ tvrdí Schillerová. „Ano, přišla velice záhy poté, co schůze byla svolána, ale zkrátka před ní přišla ještě zaměstnankyně Úřadu vlády,“ poznamenala Pekarová Adamová.

Ke svolání mimořádné schůze jsou potřeba podpisy minimálně pětiny všech poslanců. Takovou silou ve sněmovně disponuje jen jeden klub – ANO s 71 členy. Ostatní musejí podporu hledat napříč stranami. ANO letos svolalo takovýchto jednání celkem pět, například k referendu nebo migračnímu paktu. Zástupci koalice využili možnosti dvakrát – u korespondenční volby a právě v případě úterní schůze k bezpečnostním hrozbám.

Demonstrace na Malostranském náměstí

Na pražském Malostranském náměstí se v úterý v podvečer sešli lidé na demonstraci s názvem „Andrej Babiš představuje pro Českou republiku bezpečnostní riziko“. Zorganizovaly ji občanské iniciativy Společně to dáme, Občanský rozcestník, Pulse of Europe, Síť aktivních občanů Hradec Králové, Občanské zázemí, Karlovarsko pro demokracii, Vraťte nám stát.

Podle nich bývalý premiér dlouhodobě šíří nebezpečné teze soustředěné na státní instituce jako Ústavní soud a Armádu ČR a podkopává jejich důvěru u veřejnosti. Iniciativy proto Babišovy výroky v době ruské invaze na Ukrajinu považují za ohrožení bezpečnosti země.