TÉMA

KDU–ČSL

Vláda chce do konce roku prosadit reformu penzí, dávek či zákoníku práce

Vládu tento týden čeká poslední jednání před letní pauzou. Pak se kabinet sejde až ve druhé polovině srpna. Koalice má přitom ještě do konce roku řadu plánů, chce dokončit projednávání důchodové reformy nebo prosadit změnu systému dávek. Za prioritu považuje také dojednání korespondenční volby. Zatímco o penzijním systému už jedná sněmovna, sjednocení dávek teprve čeká na debatu uvnitř kabinetu. Na řadě změn se vláda neshodne s opozicí, což může jejich prosazování výrazně prodloužit.
před 5 h hodinami|

Část koalice chce změnit důchodovou reformu

Zástupci hnutí STAN, Pirátů i KDU-ČSL chtějí zmírnit parametry důchodové reformy. Souhlasí s nutností zvyšovat věk odchodu do penze, ale pomaleji, než plánoval původní vládní návrh. Argumentují analýzou České demografické společnosti, podle které by i budoucí generace měly v penzi strávit zhruba čtvrtinu života. Opozice navýšení věku pro odchod do důchodu odmítá.
23. 6. 2024|

Chceme dál jednat, protesty ale nevylučujeme, řekli zemědělci po schůzce s ministry

Po jednání s ministry financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu nadále upřednostňují jednání před protesty. Stanjura zemědělcům navrhl, že by od příštího roku dostávali podporu zelené nafty dvakrát místo jednou ročně. Výborný pak farmářům přislíbil podporu pojištění přes Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Zástupci zemědělců návrhy předloží svým členům. Další společná schůzka by podle nich mohla být za měsíc. Dramatickou situací v českém zemědělství a požadavky farmářů se bude zabývat ve středu od 21:35 na ČT1 pořad Bilance.
4. 6. 2024|

Mohli jsme pomoct oddlužit více lidí, říká k insolvenčnímu zákonu Nacher

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher je zklamaný, že poslanci koalice nevyužili možnost pomoct s oddlužením širšímu okruhu lidí a ve sněmovně ve středu prohlasovali užší variantu. Sám totiž původně prosazoval verzi, kterou navrhl Senát a která by dlužníkům na zdravotním pojištění při rychlém splacení jistiny odpustila penále. „Pro lidi je to restart v tom, zbavit se exekucí splacením, ne že nebudou dělat vůbec nic,“ vysvětlil Nacher v pořadu Interview ČT24.
23. 5. 2024|

Kupka chce v příštím roce na rozvoj dálnic a železnice o 30 miliard víc než letos

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) by chtěl v příštím roce vydávat na rozestavění potřebných úseků dálnic a železničních tratí zhruba o třicet miliard víc než letos, kdy má Státní fond dopravní infrastruktury k dispozici sto miliard na nové projekty a dalších padesát na opravy a provoz. K ministrovým plánům je ovšem skeptická nejen opozice, ale i někteří členové vládní koalice.
20. 5. 2024|

ČMKOS svolala protest proti změnám v zákoníku práce a důchodech

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolala na 21. května do Prahy protestní akci proti změnám, které chystá vláda v zákoníku práce a v oblasti důchodů. Vymezit se chtějí například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do důchodu. Odborový svaz o tom informoval na svých webových stránkách. Že chystá protestní akce kvůli novele zákoníku práce ČMKOS sdělil už v polovině dubna. Proti případnému návrhu uzákonit možnost propuštění bez udání důvodu chystá kampaň také aliance čtrnácti odborových svazů.
5. 5. 2024Aktualizováno5. 5. 2024, 18:31|

Opozice podkopává kroky kabinetu k zajištění bezpečnosti země, řekl Fiala ve sněmovně. Babiš odmítl, že nepodporoval Ukrajinu

Poslanci se v úterý sešli na mimořádné schůzi svolané vládním táborem k bezpečnostním hrozbám. Poslanci ANO v úvodu na protest proti sérii přednostních vystoupení zástupců vládních stran opustili jednací sál. Na svých místech nechali cedule s nápisy kritizujícími vládu. Schůze je podle koalice reakcí na postupy i některé výroky předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Opozice podle premiéra Petra Fialy (ODS) podkopává kroky vlády k zajištění bezpečnosti Česka. Babiš si pro obhajobu své pozice vybral tiskovou konferenci ve sněmovním atriu. Odmítl, že nepodporoval v minulosti Ukrajinu či že by zpochybňoval prozápadní směřování Česka. Sněmovna kolem deváté večer přerušila schůzi a bude v ní pokračovat ve středu ráno.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 23:22|

Epidemie sílí, v Plzeňském kraji je nejvíce nakažených od jejího začátku

V Česku přibývá lidí nakažených covidem-19, v pracovním týdnu byl kromě jednoho dne vždy vyšší denní počet pozitivních testů než v týdnu předchozím. V pátek přibylo 8782 nových případů. V Plzeňském kraji je nyní absolutně nejvyšší počet nakažených od počátku pandemie a Německo kvůli vývoji nákazy v Česku připravuje další zpřísnění pravidel pro překračování vzájemných hranic. Sobotní jednání hejtmanů se členy vlády nepřineslo definitivní rozhodnutí o tom, zda bude i po neděli platit v ČR nouzový stav. Diskuse bude pokračovat v neděli.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 22:20|

Carbol (KDU-ČSL) v Senátu za Frýdek-Místek nezůstane, v druhém kole ho porazila Pešatová (za STAN)

Novou senátorkou v obvodu Frýdek-Místek se stala Helena Pešatová (za STAN). Ve druhém kole senátních voleb získala 54,03 procenta hlasů. Dosavadní senátor Jiří Carbol (KDU-ČSL) mandát neobhájil. K volbám na Frýdecko-Místecku přišlo v druhém kole zhruba čtrnáct procent voličů.
10. 10. 2020|