Vláda chce do konce roku prosadit reformu penzí, dávek či zákoníku práce

Události: Vládní plány (zdroj: ČT24)

Vládu tento týden čeká poslední jednání před letní pauzou. Pak se kabinet sejde až ve druhé polovině srpna. Koalice má přitom ještě do konce roku řadu plánů, chce dokončit projednávání důchodové reformy nebo prosadit změnu systému dávek. Za prioritu považuje také dojednání korespondenční volby. Zatímco o penzijním systému už jedná sněmovna, sjednocení dávek teprve čeká na debatu uvnitř kabinetu. Na řadě změn se vláda neshodne s opozicí, což může jejich prosazování výrazně prodloužit.

Premiér Petr Fiala (ODS) za klíčovou označil také další změnu zákoníku práce, která by přinesla třeba možnost prodloužení zkušební doby. „Před námi je dokončení a prosazení flexibilní novely zákoníku práce. To je věc, na kterou čeká náš pracovní trh a podnikatelé, a je jasné, že bychom to měli stihnout tak, aby to mohlo platit od začátku příštího roku,“ uvedl premiér Fiala.

Šéf resortu práce Marian Jurečka (KDU–ČSL) chce návrh předložit do konce srpna. Tou dobou by už mělo být jasné, zda se koalice shodne na úpravách reformy penzí. Konkrétně na tom, jakým tempem by se posouval věk odchodu do důchodu. Právě nad tím se koaliční politici střetávali s opozicí, která jakékoli zvyšování věkové hranice odmítá.

I proto trvalo úvodní čtení důchodové reformy ve sněmovně tři jednací dny – celkem 32 hodin čistého času. Zakončilo jej až hlasování stanovené na pevný čas. Protáhnou se ale zřejmě i další fáze jednání. I tak chce vláda stihnout schvalování do konce roku.

Stejný plán má také se zákonem o podpoře bydlení. Opozice navrhovala jeho zamítnutí, což ale neprošlo. Teď chystá pozměňovací návrhy. „Měl jsem možnost se bavit s opozičními poslanci, některé návrhy, které jsou na stole, jdou ve smyslu toho zákona a fakticky ho v některých parametrech vylepšují,“ sdělil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Jurečka chce jednu dávku, Válek ulevit zdravotnictví

Zatímco některé vládní předlohy už jsou ve fázi schvalování, jiné jsou teprve na začátku. I tak je chce kabinet stihnout, i když u řady z nich se očekává obsáhlá debata ve sněmovně. Ať už jde o revizi dávek, zákoníku práce nebo změny v oblasti zdravotnictví. Ty chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v nejbližší době postupně předložit na jednání vlády, aby už během září mířily do dolní komory parlamentu.

„Chceme podpořit ty, kteří se starají o své zdraví, kteří chodí na preventivní prohlídky a mají zájem o sebe pečovat. Chceme výrazně snížit administrativu ve zdravotnictví, aby všechno, co lze, mohlo chodit elektronicky,“ představil navrhované změny ministr Válek.

Do konce srpna chce také ministr Jurečka projednat sloučení čtyř dávek do jedné. Na jeho plán se minulý týden ptal i prezident Petr Pavel. Opozice má výhrady, pro vládu to ale zůstává prioritou. „Je to opravdu velká věc, kterou chci, abychom v příštím roce v praxi spustili, čeká se na to třicet let,“ řekl Jurečka.

Za klíčovou vláda označila i korespondenční volbu pro Čechy žijící v zahraničí, z níž se stal jeden z největších střetů s opozicí. Po dlouhých hodinách jednání v dolní komoře nyní už čeká na rozhodnutí té horní. Během letoška ale prošly i další volební změny jako například jednodušší vydávání voličských průkazů, poukázal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Splnili jsme si další věci, které jsou za námi, a na některých ještě pracujeme – například krizová legislativa, tu chceme do konce volebního období stihnout,“ dodal.

Opoziční výhrady

Opozice je kritická k řadě vládních plánů. Vytýká jí třeba podobu Státní energetické koncepce, rozpočtu i dalších návrhů. „Flexi novela (flexibilní novela zákoníku práce, pozn. redakce) je napůl dobrá, napůl špatná, tam věřím, že je možné diskutovat. Co se týká všech těch důchodových změn, tam bylo napácháno škod poměrně hodně už doposud,“ míní místopředseda ANO Karel Havlíček.

Výhrady má také Radim Fiala (SPD). Vláda by se podle něj měla soustředit na to, aby deficit státního rozpočtu klesal. „Nejen ročně po dvaceti miliardách, ale více, o čtyřicet padesát miliard ročně,“ upřesnil.

Jednání o rozpočtu čeká vládu ve sněmovně až na podzim, stejně jako další fáze debaty o penzijním systému. Tento týden mají ministři ještě na programu například debatu o možné regulaci zábavní pyrotechniky nebo zprávu o stavu důchodového systému, poté projednávání přeruší letní pauza. Po středě 24. července bude další jednání kabinetu podle harmonogramu až 21. srpna.

Letní pauzu už má i Poslanecká sněmovna. Naposledy se zákonodárci v jednacím sále sešli na schůzi v polovině července. Pokud nebude svolaná schůze mimořádně, počítá harmonogram poslanců s tím, že 29. srpna zasedne organizační výbor, který bude plánovat pořad dalšího jednání. Ještě před ním se pak mají scházet i další výbory – k tomu je určený první záříjový týden. Ten následující pak pro celé plénum, které obvykle v jednacím sále začíná v úterý.

Senát má nejbližší schůzi ještě tento týden. Projedná třeba novelu zákoníku práce, která zavádí pravidelný růst minimální mzdy a pro soukromý sektor ruší mzdy zaručené.