Schillerová kritizuje Stanjuru, že nezveřejnil návrh rozpočtu

Ministerstvo financí rozeslalo první návrh státního rozpočtu na příští rok ostatním resortům, nyní ale jeho podobu zveřejňovat nechce. Ministerstva se k návrhu vyjádří do konce července, finální návrh poté resort financí zveřejní do konce srpna, oznámil šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Ministerstvo financí podle zákona musí první návrh rozpočtových kapitol rozeslat ostatním resortům do konce června, v minulosti ho obvykle i zveřejňovalo. Postup kritizuje opoziční ANO.

„Ministerstva samozřejmě dostala pracovní návrhy rozpočtů, které položkově rozpracované vrátí do konce července. Do konce srpna pak ministerstvo financí zveřejní finální návrh rozpočtu 2025 a odešle ho vládě. Jeho příprava probíhá standardně a v souladu se zákonem,“ uvedl Stanjura.

Skutečnost, že resort první návrh rozpočtu letos nezveřejnil, kritizovali bývalí šéfové státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) a Alena Schillerová (ANO). Vůči Schillerové se Stanjura vymezil. „Proč nechci rozpočet zveřejnit dřív, než musím? Kvůli takovým, jako jste vy, která se škodolibě třese na každou šanci vystrašit co nejvíc lidí, na co určitě nebudou peníze. Naše vláda raději rozpočet projedná interně a shodne se na něm jako celek. Bez PR divadel, kdy si k vám chodili ministři s kloboukem a vy jste vždy senzačně vytáhla nějakou tu miliardu ze šuplíku,“ reagoval.

Zdůvodnit požadavky a navrhnout zdroje

Schillerová kritiku postupu ministerstva zopakovala po jednání stínové vlády ANO. „Jsme svědky hrubého porušení všech zvyklostí,“ řekla. Tajení prvního návrhu je podle ní novinkou a „atentátem na rozpočtovou transparentnost“. „Narušuje důvěru ve vládu a otevírá otázky, co vláda tají,“ kritizovala Schillerová. Kabinet podle ní nemůže svévolně rozhodovat, jaké informace veřejnosti sdělí a přípravu rozpočtu přesunout do tajného režimu.

Při předchozí vládě ANO přicházeli v letních měsících jednotliví šéfové resortů na ministerstvo financí jednat o úpravě rozpočtu svých kapitol. Současný kabinet od toho upustil, rozpočet projednává celá vláda kolektivně. Stanjura už dříve uvedl, že jednotliví ministři musí zdůvodnit své rozpočtové požadavky a vysvětlit, z jakého zdroje je možné případné zvýšení výdajů pokrýt.

Podle rozpočtové strategie zveřejněné v dubnu by příští rok měl rozpočtový schodek klesnout na 235 miliard korun z letošních plánovaných 252 miliard korun. Loni činil deficit 288,5 miliardy korun, byl čtvrtý nejhlubší od vzniku Česka. Ve větším schodku skončily státní finance pouze v letech 2020 až 2022.