Piráti nemusí podpořit rozpočet. Spor je o peníze na dostupné nájemní bydlení

Události: Koalice se stále nedohodla na rozpočtu (zdroj: ČT24)

Piráti dál hrozí, že jejich ministři nepodpoří návrh státního rozpočtu na příští rok, pokud v něm nebudou i peníze na podporu dostupného nájemního bydlení. Šéf strany Ivan Bartoš v pondělí zopakoval svůj požadavek, aby vláda příští rok poslala na podporu bydlení minimálně sedm miliard korun. Piráty ve snaze podporuje i hnutí STAN. Naopak ODS a TOP 09 jsou proti a Bartoše vyzvaly, aby dal nejdřív do pořádku digitalizaci stavebního řízení. Lidovecký ministr Marian Jurečka pak navrhl kompromis, že by resort peníze na bydlení dostal vyplacené později.

„O problematice bydlení hovoří vláda jako o prioritě a vyjednaný program, který je financovaný z evropských peněz, prostě musí běžet,“ apeloval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Již dříve uvedl, že pro Piráty není návrh rozpočtu přijatelný, a žádá navýšení výdajů na výstavbu dostupného bydlení o sedm miliard korun. Zatím se mu ale pro tento plán nepovedlo získat podporu od koaličních partnerů, i přesto, že by Česku investované peníze v budoucnu vrátila Evropská unie. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) mu naopak navrhl seškrtat rozpočet o téměř dvě miliardy.

„V rozpočtu (výdaje) navrhnuty nejsou. Ministerstvo financí, které je auditorem těchto věcí, ví, že nelze uzavírat smlouvy na peníze, které nejsou garantovány v rozpočtu,“ vzkázal Bartoš.

„Jsem příznivec vyjednávání, ne vzkazování si silných výroků přes média. To, že každá kapitola by si v ideálním případě představovala vyšší výdaje státního rozpočtu, je pravda,“ reagoval Stanjura.

Šéf státní kasy už ve čtvrtek napsal, že – aby se mohlo stavět – musí nejdřív fungovat digitalizované stavební řízení. S novými systémy mají úředníci a stavebníci problémy od jejich spuštění 1. července. Podle Stanjury je ministerstvo financí připraveno peníze uvolnit poté, co budou předložené projekty pro výstavbu dostupného bydlení.

O tom právě se zástupci samospráv Plzeňského kraje v pondělí jednal Bartoš. V rámci projektu dostupného bydlení má vzniknout třeba jedenáct nových nájemních bytů v Husově domě v Dobřanech na Plzeňsku. Město se 6400 obyvateli by bez podpory státu na jeho rekonstrukci nedosáhlo.

STAN je pro Piráty spojencem, Jurečka navrhuje kompromis

Už minulý týden ale Bartoš získal pro svůj plán důležitého spojence – hnutí STAN. „Bytová politika je naší prioritou a troufám si říct, že i pro lidovce. Určitě je to priorita pro naše starostky a starosty a budeme o tom jednat na vládě,“ uvedl už dříve ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Předseda lidovců Marian Jurečka pak nabídl kompromis, kdy by rozpočet na podporu bydlení byl sice menší, ale zbytek by se doplatil podle potřeby později. Piráti to ale odmítají. „Fakticky ty peníze budou potřeba až někdy v roce 2026, 2027, protože vytvořit projekt, realizovat výstavbu a potom přijít s žádostí o platbu, to je otázka roku a půl až dvou. Takže já to nevidím tak, že ty peníze se nutně musí projevit do rozpočtu roku 2025,“ navrhuje Jurečka. „Chceme se ale dohodnout, chceme podpořit a nastartovat rozvoj dostupného bydlení,“ dodal.

S dostupným bydlením má pomoct dotovaná výstavba

Dostupné bydlení má podpořit dotovaná výstavba obecního nájemního bydlení s cenově dostupným nájemným. Výzva bude vyhlášena v září a žádosti bude možné začít podávat začátkem října letošního roku. Na program dostupného bydlení je pro letošní rok vyčleněno v rozpočtu 2,5 miliardy korun, do roku 2026 by mělo jít celkem o sedm miliard korun, řekl v pondělí ředitel Státního fondu podpory investic (SFPI) Daniel Ryšávka.

Podpora ze SFPI má směřovat na stavbu nájemních bytů a lze ji využít na novostavby, stavební úpravy nebo přístavby. Část z peněz lze okamžitě použít maximálně na čtyřicet procent nákladů při splnění konkrétních požadavků. Následný dotovaný úvěr ve výši základní sazby EU pro Česko snížený až o tři procentní body může být až do šedesáti pěti procent ceny projektu. Celkově by dotace a výhodný úvěr mohly pokrýt až devadesát procent investice. Splatnost je do třiceti let a předčasné splacení je bez poplatků. Žádat o ni mohou právnické osoby a územní samosprávné celky.

„Program se týká jak výstavby a rekonstrukcí, tak pro územní samosprávné celky je zde možnost i nákupu. Je zde tedy spolupráce se soukromými investory a developery, kteří buď už projekty mají, nebo jsou bytové domy hotové a města a obce je mohou nakupovat,“ řekl Ryšávka.

Regionálnímu rozvoji klesl rozpočet nejvíc ze všech ministerstev

Výdaje ministerstva pro místní rozvoj by v roce 2025 měly podle návrhu rozpočtu činit 13,3 miliardy korun. Oproti letošnímu roku by tak měly klesnout o téměř třináct procent, tedy dvě miliardy korun, což by byl největší pokles mezi všemi ministerstvy. Nejvýrazněji by se měly snížit výdaje na regionální rozvoj a cestovní ruch, tedy v nejvýraznější agendě úřadu.

Výdaje na program dostupného bydlení by podle návrhu rozpočtu příští rok měly činit zhruba miliardu korun. Oproti letošku by měly klesnout přibližně o 37 milionů korun a téměř celá částka má jít z dotací SFPI. Přestože v návrhu letošního rozpočtu byla na dostupné bydlení obdobně jako na rok 2025 vyčleněná ze státního rozpočtu stejná částka, následně byl díky programu dostupného bydlení navýšen rozpočet SFPI o 4,38 miliardy na 6,32 miliardy korun. Důvodem bylo, že ve schváleném rozpočtu na rok 2024 nebyly zahrnuty výdaje na zvýhodněné úvěry na podporu výstavby.

Nespokojené s rozpočtem jsou i resorty zahraničí a školství

Už v úterý se mají ve sněmovně kvůli výhradám Pirátů k návrhu státního rozpočtu na příští rok setkat koaliční lídři. Jednat chtějí nejen o podpoře dostupného nájemního bydlení, ale i o rozpočtu resortu školství.

Ministr financí sice navrhl v příštím roce poslat do školství o patnáct a půl miliardy víc než letos, podle šéfa školského resortu Mikuláše Beka (STAN) je to ale málo. Požaduje miliardy navíc třeba pro vysoké školy nebo na platy nepedagogických pracovníků. „S tou aktuální výší bych se nesmířil. Tam pořád nemáme dořešeny některé zásadní požadavky,“ uvedl Bek.

S tím, aby na resort školství putovalo více peněz, souhlasí i místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. „Musí se dát peníze i na nepedagogy, ne jako v letošním roce, kdy školy zápasily s tím, že nemají peníze na uklízečky, asistenty nebo školníky,“ apelovala Schillerová.

Se svým rozpočtem není spokojený ani ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který má podle návrhu přijít oproti letošku o tři sta milionů korun. I pro Lipavského je teď kromě navýšení jeho rozpočtu důležité, aby vláda přislíbila sedm miliard na podporu bydlení. V současné podobě by tak rozpočet určitě nepodpořil. „V tomto máme postoj naprosto jednotný. Pojďme jednat, pojďme hledat řešení,“ uvedl šéf diplomacie.

Kabinet musí do sněmovny poslat návrh státního rozpočtu na rok 2025 do konce září. V říjnu začnou klíčový vládní návrh projednávat poslanci.