TÉMA

Nájmy

Drahé Česko: Jak se změnil realitní trh?

Jak se změnil realitní trh? Proč ceny nájmů rostou? Jak se klesající zájem o koupi nemovitostí promítá do jejich cen? V rámci projektu „Drahé Česko, …?“ na otázky diváků odpovídal ve studiu analytik společnosti Patron Daniel Horňák.
25. 10. 2022|

Nájmy a ceny bytů rostou i v menších městech, meziročně až o třetinu

Ceny za bydlení letos rostou i v menších městech napříč republikou. Některá z míst, do kterých se vypravili redaktoři České televize, zažila meziroční růst o více než třetinu. Jinde roste nájem i v městských bytech, tedy v jednom z nejlevnějších typů bydlení.
17. 6. 2022|

Berlíňané se v poradním referendu vyslovili pro vyvlastnění bytů velkých firem

Obyvatelé Berlína se v nedělním referendu vyslovili pro vyvlastnění bytů velkých pronajímatelů. Pro jich hlasovalo 56,4 procenta, informovala zemská volební komise. Referendum mělo jen poradní charakter, pro politickou reprezentaci tak není jeho výsledek právně závazný.
27. 9. 2021|

S rozvolněním covidových opatření některé podniky zdražily. Najdou se ale i položky, které si drží cenu

S obnovením provozu po uvolnění koronavirových zákazů část podniků zdražila. Třeba někteří kadeřníci nebo restauratéři zvýšili ceny až o deset procent. Důvodů je víc, jednak kompenzace předchozích ztrát, ale třeba i vyšší náklady na energie, nájmy nebo suroviny. Přesto se najdou položky, které nezdražují. Aktuálně k nim patří sezonní potraviny anebo třeba vepřové maso.
7. 7. 2021|

Obce kvůli koronaviru omezily investice, s rozvolňováním se jejich finanční situace zlepšuje

Výpadky z výběru daní nebo třeba nájemného v první polovině roku dolehly na rozpočty měst a obcí, a některé proto musely omezit investice. S rozvolňováním se ale situace zlepšuje. Příjmy z rozpočtového určení daní podle Svazu měst a obcí v květnu mírně vzrostly a pomohlo také otevření sportovišť a památek.
6. 7. 2021|

Byty v krajských městech zdražily o desetinu na průměrných 67 tisíc korun za metr

Ceny bytů v Praze a krajských městech letos ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 10,4 procenta na 67 tisíc korun za metr čtvereční. Tempo růstu bylo třetí nejvyšší za poslední dva roky. Ve druhém čtvrtletí byla nejdražší Praha (88 700 korun za metr čtvereční), nejlevnější Ústí nad Labem (21 200 korun za metr čtvereční). Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, která prostřednictvím portálu cenovamapa.org zpracovává informace o prodejních cenách z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 13:48|

Jen malý vliv koronavirových opatření. Ceny realit do konce června dál rostly

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně dál rostly. Nejvíce zdražily byty, o 10,9 procentního bodu, naopak nejméně rodinné domy. Od roku 2010 byty v Česku zdražily o více než tři pětiny, uvedla Hypoteční banka. Opatření proti koronaviru podle ní mají na nemovitostní trh jen minimální vliv.
3. 8. 2020|

Ekonomové chtějí odklad odvodu DPH. „Ušetřených“ 60 miliard měsíčně by nechali firmám na hrazení závazků

Ekonomové z občanské iniciativy KoroNERV-20 navrhují novelu zákona, která by podnikatelům umožnila odklad odvodu daně z přidané hodnoty (DPH) minimálně do ledna 2021. Jde o jinou skupinu odborníků než tým Národní ekonomické rady vlády (NERV), jejíž činnost ve čtvrtek obnovila vláda. Zhruba stovka českých a zahraničních firem zároveň vytvořila sdružení, které chce u obchodních center pro své členy vyjednat snížení nebo odpuštění nájemného. Požaduje také podporu od vlády.
11. 4. 2020|

Bytová krize tématem irských voleb. Průzkumy vedou nacionalisté, strana premiéra Varadkara je třetí

Irského premiéra Lea Varadkara čeká v sobotu zatěžkávací zkouška v podobě předčasných voleb. I když irská ekonomika vzkvétá, Varadkarova strana Fine Gael nemá vítězství vůbec jisté. Podle průzkumu pro deník The Irish Times je až na třetím místě a na vedoucí Sinn Féin ztrácí pět procentních bodů. Ke dnu může Varadkara poslat mimo jiné bytová krize.
6. 2. 2020|

Berlín na pět let zmrazí výši nájemného. Podle opozice je opatření protiústavní

Berlín na pět let zmrazí výši nájemného. O kroku, který je v Německu zatím nejdalekosáhlejším opatřením proti rychle rostoucím nájmům, rozhodlo zastupitelstvo. Zmrazení bude platit zpětně k červnu 2019. A opatření se podle všeho dostane i před soud, podle berlínské opozice je totiž zákon protiústavní.
30. 1. 2020Aktualizováno30. 1. 2020, 15:06|

Zdražování nových bytů v Praze zpomalilo, v nabídce jsou hlavně ty dvoupokojové

O sedm procentních bodů na 4,4 procenta zpomalilo na konci loňského roku zdražování nových bytů v hlavním městě. Mezičtvrtletně ceny klesly o 1,1 procenta na 105 561 korun za metr čtvereční. Počet prodaných bytů meziročně vzrostl o 12 procent na 5600. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 15:56|

Podvodníci lákají na výhodné nabídky bydlení. Falešné inzeráty mají desítky zájemců za minutu

Zájemci o nájemní bydlení jsou stále častěji cílem podvodníků. Potvrzují to oslovení provozovatelé inzertních serverů. Největší portály vědí týdně o více než dvou stovkách falešných inzerátů. Podvodníci často nabízejí nereálné ceny a od zájemců chtějí poslat zálohu předem nebo po podpisu falešné rezervační smlouvy.
28. 11. 2019|

Nájmy v Praze vytrvale rostou. O bydlení se vede boj v evropských velkoměstech, ale i Pekingu

Bytová krize v metropoli pokračuje. Průměrné měsíční nájemné se v Praze za pět let zvýšilo už téměř o polovinu – stouplo z 214 korun za metr čtvereční v roce 2014 na 307 korun letos. Průměrný meziroční růst byl 7,3 procenta, největší skok byl v roce 2017, a to 12,5 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Deloitte, kterou si nechalo zpracovat hlavní město.
28. 10. 2019|

Němci protestovali proti vysokým cenám nájmů. V Berlíně chtějí dokonce vyvlastňovat byty velkých developerů

V ulicích Berlína demonstrovalo na 20 tisíc lidí proti rostoucím cenám nájmů. Podobné, i když výrazně menší protesty, se konaly i v Lipsku, Drážďanech nebo Frankfurtu nad Mohanem. V Berlíně navíc začala sbírat podpisy kontroverzní iniciativa, která požaduje vyvlastnění asi čtvrt milionu bytů, které patří velkým developerům. V německé metropoli došlo za posledních 10 let k prudkému nárůstu nájmů, ceny vystřelily o 90 procent.
6. 4. 2019Aktualizováno6. 4. 2019, 18:38|

Města na jihu Moravy stavějí z dotací byty pro seniory. Je jich ale stále nedostatek

Senioři na jihu Moravy stále těžko hledají odpovídající bydlení. Cena nájmů je pro ně příliš vysoká, penziony pro důchodce jsou plné. Ministerstvo pro místní rozvoj loni rozdělilo městům a obcím na dotacích na stavbu komunitních a pečovatelských domů 240 milionů korun. Dotační program vypsalo i pro letošní rok.
13. 2. 2019|