Bytová krize tématem irských voleb. Průzkumy vedou nacionalisté, strana premiéra Varadkara je třetí

Horizont ČT24: Irsko před parlamentními volbami (zdroj: ČT24)

Irského premiéra Lea Varadkara čeká v sobotu zatěžkávací zkouška v podobě předčasných voleb. I když irská ekonomika vzkvétá, Varadkarova strana Fine Gael nemá vítězství vůbec jisté. Podle průzkumu pro deník The Irish Times je až na třetím místě a na vedoucí Sinn Féin ztrácí pět procentních bodů. Ke dnu může Varadkara poslat mimo jiné bytová krize.

Průzkum agentury Ipsos MRBI pro Irish Times přisuzuje nacionalistické Sinn Féin 25 procent hlasů. Na druhém místě je středo-pravá opoziční strana Fianna Fáil s 23 procenty a Varadkarova taktéž středo-pravá Fine Gael je třetí s 20 procenty.

„Nabízíme (voličům) možnost ochránit výhody, kterých jsme v posledních letech jako země dosáhli, a napravit věci, které musí být napraveny. Je to změna, které můžete věřit, a budoucnost, na kterou se můžete těšit,“ řekl během předvolební kampaně Varadkar.  

Varadkar je ztělesněním změny, která otřásla konzervativním katolickým Irskem. Syn irské matky a indického otce se stal v osmatřiceti letech nejmladším premiérem, otevřeně se hlásí k homosexualitě a podpořil třeba zrušení zákazu potratů v zemi.

Nahrávat by mu teoreticky mohly i některé ekonomické ukazatele. „Naše ekonomika nikdy nebyla silnější, více lidí má práci než kdykoli dřív, příjmy rostou, chudoba klesá a ve veřejných financích je opět pořádek,“ uvedl současný irský premiér.

Ceny bytů rostou, stále víc rodin končí na ulici

Zlomit vaz by ale Varadkarovi mohla bytová krize. Průměrná cena nájmů v Irsku vzrostla v přepočtu na 45 tisíc korun. Jen za posledních devět let se zdvojnásobila.

Podle charitativních organizací se na neúnosnou úroveň dostal zejména počet rodin, které skončily na ulici. „Velice se obáváme, že půjde o dlouhodobý dopad pro děti i rodiny, dokonce i když se dostaneme ze současné krize, ve které se právě nacházíme,“ varuje Mike Allen z charitativní organizace Focus Ireland. 

Odhady z konce loňského roku hovoří o deseti a půl tisících bezdomovců. Počet rodin na ulici za posledních pět let vzrostl o tři sta procent.

Do obtížné situace se dostává i mladá generace. „Mladí dospělí stále žijí se svými rodiči i na prahu třiceti let. Pokud mají pronájem, platí dva tisíce až dva a půl tisíce eur měsíčně. Za nájem v Dublinu to je zhruba za rok o devět tisíc eur více, než když se k moci dostala tato vláda,“ tvrdí Eoin O´Broin, poslanec opoziční Sinn Fein.

Sinn Féin slibuje zmrazit nájmy, Varadkar další nové byty

Podle deníku Irish Times se tři ze čtyř voličů budou rozhodovat právě na základě slibů ohledně zdravotnictví a situace s nájmy. Sinn Fein teď láká na zmrazení činží i dotace na sociální bydlení. Zdá se, že strategie funguje, neboť průzkumy ukazují, že strana zvítězí.

Premiér Varadkar se ale nevzdává. „V roce 2016, než jsem se stal premiérem, se v naší zemi postavilo deset tisíc nových domů a bytů. Víme, že loni to bylo 21 500. Nabídku ubytování jsme zdvojnásobili a můžu ji zdvojnásobit i v následujících letech,“ tvrdí předseda vlády. 

Dublin se v posledních letech skutečně proměnil ve staveniště. Ambiciózní projekty ale často nabízejí spíše příležitost pro firmy, které po konci krize do metropole stěhují svá sídla. Stále ale chybí dostupné byty pro ty, kteří je potřebují nejvíce.