Irové v referendu odhlasovali zjednodušení rozvodů. Pro se vyslovilo přes 80 procent voličů

Irové v pátečním referendu podpořili zrušení dosavadních tvrdých rozvodových pravidel. Podle zveřejněných výsledků se takto vyjádřilo přes 82 procent hlasujících. K rozvodům dostali možnost se vyslovit v rámci voleb do Evropského parlamentu. K urnám přišlo přes 50 procent oprávněných voličů.

Zatímco výsledek výběru europoslanců může být zveřejněn stejně jako ve zbytku zemí Evropské unie až po nedělních 23:00 našeho času, tedy poté, co eurovolby skončí v celé EU, oficiální výsledek referenda volební úřady oznámily už nyní. Vyplývá z něho, že za účasti 50,8 procenta voličů se pro uvolnění zákona o rozvodech vyslovilo 82,1 procenta z nich.

Svatby a rozvody v Irsku
Zdroj: ČT24

Referendum obsahovalo návrh zrušení ústavního požadavku, aby páry před rozvodem žily nejméně čtyři roky odděleně. Voliči se vyslovili pro to, aby byl tento požadavek ze zákona odstraněn. O nové podobě normy o rozvodech rozhodne v budoucnu irský parlament.

Ministryně kultury Josepha Madiganová řekla stanici RTÉ, že voliči projevili zájem „systém zlidštit“. Řekla, že převaha, s níž lidé rozhodli, ji překvapuje, avšak není překvapena „laskavostí a soucitem“ Irů. Podobně loni Irsko zrušilo zákon o zákazu potratů.

Vláda v minulosti oznámila, že chce navrhnout zákon, v němž bude požadovaná odluka manželů zkrácena na dva roky, jež budou rozvodu předcházet. Irsko také bude uznávat rozvody, o nichž se rozhodne v zahraničí.

Kromě referenda a eurovoleb se v pátek konaly i místní volby. Hlasy v nich odevzdané se stále sčítají.