Referendum: Většina Irů podpořila homosexuální sňatky

Dublin – Irové v referendu schválili uzákonění sňatků osob stejného pohlaví. Podle oficiálních výsledků hlasovalo pro 62,1 procenta voličů. Zhruba 60procentní byla také účast v referendu – byla tedy nebývale vysoká. Odpůrci homosexuálních sňatků připustili porážku již v průběhu sčítání, kdy z jednoho okrsku za druhým přicházely výsledky podporující sňatky párů stejného pohlaví.

Zastánci homosexuálních sňatků v Irsku slaví – podpořila je většina společnosti. Silně katolická země, která teprve před dvaceti lety povolila rozvody, se tak zařadila do úzké skupiny států, které zatím svatby osob stejného pohlaví povolují – je to možné především v západní a severní Evropě, Kanadě a některých státech USA. Irský ministr zdravotnictví Leo Varadkar, který v lednu oznámil svoji homosexuální orientaci, označil výsledek za „společenskou revoluci“. Upozornil také, že je Irsko první zemí, která homosexuální sňatky schválila referendem.

Oslavy na Dublinském hradě

Výsledky oznámilo volební centrum umístěné na Dublinském hradě. Po vyhlášení tam jásaly, mávaly duhovými vlajkami, objímaly se a líbaly stovky lidí, kteří ohlášení výsledků sledovali před velkoplošnými obrazovkami na hradním nádvoří a částečné výsledky oslavovali už od dopoledních hodin. Slavilo se také v ulicích irských měst, zejména v centru irské metropole.

Prvním náznakem, že by lidé stejného pohlaví mohli v Irsku začít uzavírat sňatky, byla vysoká účast, a to zejména ve městech. V předchozích referendech o obdobných otázkách přitom byly hlasy z měst rozhodující pro liberální změny – například když se v roce 1995 hlasovalo o rozvodech, v drtivé většině obvodů mimo Dublin vyhráli odpůrci, celkově přesto zastánci rozvodů uspěli. Podle náměstka irské ministryně spravedlnosti Aodhána Ó Ríordáina ale tentokrát zřejmě nebude propast mezi městy a venkovem tak velká. „Viděl jsem, jak otevírají urny, a to v nijak nevybočujících oblastech, kde byste nečekali převahu liberálů, a hlasovalo se tam jednoznačně pro ano,“ podotkl.

Už když přicházely průběžné výsledky sčítání, začali odpůrci novinky přiznávat, že jejich kampaň neuspěla. „Všichni očekávají výsledek “ano„ (…) a zdá se, že tomu tak bude. Je to zklamání,“ řekl John Murray z katolického think tanku Iona Institute. Učast v referendu byla poměrně vysoká, 60,5 procenta. Do země se speciálně kvůli hlasování v referendu vrátilo i velké množství převážně mladých lidí, kteří žijí v zahraničí. 

Ostatně i v kampani před referendem měli zastánci sňatků párů stejného pohlaví převahu – nejvíce na politické scéně. „Ano“ homosexuálním sňatkům podpořily všechny hlavní irské politické strany. Aktivně pro hlasování „ne“ vystoupili pouze dva poslanci. „Myšlenka, že všechny svazky by si mohly být rovny, zažehla v srdcích Irů plamen,“ komentoval referendum premiér Kenny. Tábor zastánců sňatků osob stejného pohlaví posílili rovněž známí sportovci nebo umělci jako herec Colin Farrell nebo zpěvák Bono. Odpůrci naopak argumentovali, že je povolení sňatků proti zájmům rodin, a poukazovali, že již existuje registrované partnerství, které dává homosexuálním párům prakticky stejná práva jako tradiční manželství. "Vláda se pokouší říct, že tohle je jen o dvou lidech, kteří si řeknou své ano, ale ono jde o rodinu jako takovou. Změní se celá definice rodiny, říká mluvčí hnutí Mothers and Fathers Matter (Na matkách a otcích záleží) Evana Boylová. Řada představitelů církve ale přesto vyzývá k tomu, aby lidé hlasovali „ano“.

  • Jako první země na světě uzákonilo registrované partnerství osob stejného pohlaví v roce 1989 Dánsko a v roce 2001 Nizozemsko jako první stát umožnilo sňatky homosexuálních párů. K Nizozemsku se dosud připojilo 14 zemí. Mezi posledními v květnu 2013 zákon schválila Francie a letos v březnu i Slovinsko.

Vedle sňatků párů stejného pohlaví hlasovali Irové také o případném snížení věku pro kandidaturu na prezidenta.