TÉMA

Fine Gael

Harris se stal premiérem Irska. Ambiciózní politik popularitu získal na sociálních sítích

Irský parlament zvolil novým premiérem předsedu strany Fine Gael Simona Harrise. Ve 37 letech se tak stal nejmladším předsedou vlády v historii země. Harris je posledních osm let ministrem, na starost měl resorty zdravotnictví, vysokého školství a dočasně i spravedlnosti. V čele vlády se chce zaměřit na pomoc malým podnikům a na problém migrace. Svou stranu označuje za proevropskou a odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu. Na postu vystřídá odstoupivšího Lea Varadkara.
9. 4. 2024|

Irsko bude mít nejmladšího premiéra v historii země. Harris pomáhal zvládnout krizi v době pandemie

Předsedou irské vládní strany Fine Gael byl zvolen sedmatřicetiletý Simon Harris, který se tak stane dosud nejmladším irským premiérem. Žádný jiný kandidát se o post šéfa kabinetu nepřihlásil, píše agentura Reuters. Střídání v čele vládní strany i samotné vlády probíhá poté, co dosavadní premiér Leo Varadkar ve středu na obě funkce překvapivě rezignoval.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 21:19|

V čele irské vlády končí Leo Varadkar, rezignaci potvrdil v projevu

Irský premiér Leo Varadkar ve středu potvrdil zprávy tamních médií a oznámil svoji rezignaci. S okamžitou platností končí jako předseda vládní strany Fine Gael, z křesla šéfa vlády podle svých slov odejde hned, jak bude jeho nástupce připravený ujmout se úřadu. Varadkarova rezignace podle agentury Retuers nemusí pro Irsko automaticky znamenat nové volby, nahradit by jej mohl jiný zástupce Fine Gael.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 14:29|

Historický průlom v Irsku. Tradiční soupeři se rozhodli sestavit společnou vládu

Předáci irských politických stran Fine Gael a Fianna Fáil se dohodli, že se pokusí poprvé v dějinách země vytvořit společnou vládu. Aby měli v dolní komoře parlamentu většinu, budou muset získat podporu ještě některé menší strany nebo nezávislých poslanců. Jednání o sestavení vlády po únorových parlamentních volbách zastínila krize spojená s šířením koronaviru, kterým se v Irsku nakazilo přes 11 tisíc lidí.
14. 4. 2020|

V Irsku sčítají hlasy po volbách, průběžné výsledky potvrzují vzestup nacionalistické Sinn Féin

Volební komise v Irsku začaly v neděli sčítat hlasy odevzdané při sobotních předčasných parlamentních volbách. Definitivní výsledky možná nebudou známé ani v pondělí, už nyní se nicméně začíná potvrzovat úspěch levicově nacionalistické strany Sinn Féin. Ta má šanci získat srovnatelný počet poslaneckých křesel jako dosud dominantní středopravicové strany Fine Gael a Fianna Fáil a média tak spekulují o scénáři složitých koaličních jednání. Žádná strana nebude s největší pravděpodobností schopna vládnout sama.
9. 2. 2020|

V Irsku ukazují odhady na volební pat. Třem hlavním stranám předpovídají téměř stejný počet hlasů

Irské parlamentní volby skončily patrně velmi těsným výsledkem. Naznačují to odhady, podle kterých se zisky tří největších stran liší jen v rámci desetin procentního bodu. Těsně první je středopravicová Fine Gael premiéra Lea Varadkara s 22,4 procenta hlasů, následuje levicově nacionalistická Sinn Féin s 22,3 procenta hlasů a třetí je opoziční středopravicová Fianna Fáil s 22,2 procenta hlasů. Sčítání hlasů začalo v neděli dopoledne.
8. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 11:15|

Klausovy názory na EU kdysi označil za absurdní. Nyní je Martin jedním z favoritů irských voleb

Irové jdou v sobotu k předčasným parlamentním volbám. Vyvolal je premiér Leo Varadkar, který chtěl využít úspěchů v brexitových vyjednáváních pro posílení své středopravicové strany Fine Gael. Kampaň však ovládla témata problémů ve zdravotnictví a bydlení. To nahrává opozici, kterou tvoří dvě hlavní strany: také středopravicová Fianna Fáil a levicově nacionalistická Sinn Féin volající po co nejdřívějším referendu o sjednocení se Severním Irskem podléhajícím Spojenému království.
8. 2. 2020Aktualizováno8. 2. 2020, 18:32|

Bytová krize tématem irských voleb. Průzkumy vedou nacionalisté, strana premiéra Varadkara je třetí

Irského premiéra Lea Varadkara čeká v sobotu zatěžkávací zkouška v podobě předčasných voleb. I když irská ekonomika vzkvétá, Varadkarova strana Fine Gael nemá vítězství vůbec jisté. Podle průzkumu pro deník The Irish Times je až na třetím místě a na vedoucí Sinn Féin ztrácí pět procentních bodů. Ke dnu může Varadkara poslat mimo jiné bytová krize.
6. 2. 2020|