Klausovy názory na EU kdysi označil za absurdní. Nyní je Martin jedním z favoritů irských voleb

Události ČT: Irové volí parlament (zdroj: ČT24)

Irové jdou v sobotu k předčasným parlamentním volbám. Vyvolal je premiér Leo Varadkar, který chtěl využít úspěchů v brexitových vyjednáváních pro posílení své středopravicové strany Fine Gael. Kampaň však ovládla témata problémů ve zdravotnictví a bydlení. To nahrává opozici, kterou tvoří dvě hlavní strany: také středopravicová Fianna Fáil a levicově nacionalistická Sinn Féin volající po co nejdřívějším referendu o sjednocení se Severním Irskem podléhajícím Spojenému království.

„Vsadil na to, že ho voliči budou vnímat jako státníka, který je provedl velmi bouřlivým obdobím posledních tří let, kdy se brexit řešil každý den,“ popsal zpravodaj ČT Bohumil Vostal strategii premiéra Varadkara a dodal: „Doufal, že ho voliči odmění za jeho příspěvek k brexitu s dohodou.“

Premiér vtiskl tradičně katolické zemi moderní tvář například úspěšnou kampaní za povolení potratů i svým příběhem homosexuála s indickými kořeny. Teď chtěl po vzoru britského premiéra Borise Johnsona postavit kampaň na jediném tématu: brexitu a potřebě „silného týmu“ pro jednání o dohodě upravující vztahy mezi EU (kam Irsko patří) a Británií po skončení přechodného období v prosinci 2020.

Jenže průzkumy ukazují, že irské voliče brexit vůbec nezajímá, upozorňuje Vostal. „Nejvíc je pálí problémy ve zdravotnictví a drahé bydlení,“ upřesňuje s tím, že z toho těží opozice.

Kritika Klause

Tradičně Irsku dominovaly dvě strany. „Fine Gael i Fianna Fáil jsou obecně řečeno ve středu politického spektra,“ vypichuje jejich ideovou blízkost zpravodaj BBC v Irsku Chris Page. Ostatně Fianna Fáil umožnila vznik současné menšinové vlády, když se při hlasování o důvěře zdržela.

Vede ji Micheál Martin, který se jednou pustil do sporu i s českým prezidentem. Během irského referenda o Lisabonské smlouvě podporoval Václav Klaus její odpůrce a Martin v roli ministra zahraničí jeho názory tehdy označil „falešné a absurdní“. Klaus odvětil označením licoměrník, připomněl Vostal.

Bohumil Vostal o volbách v Irsku (zdroj: ČT24)

Vzpomínky na násilí

Blízkost těchto stran zřejmě stojí za překvapivě dobrými daty z průzkumů pro třetího vzadu, Sinn Féin. Tato strana působila jako politické křídlo Irské republikánské armády a je radikální zastánkyní spojení ostrova. O tom chce co nejdřív uspořádat referendum. Výše zmíněné dvě strany nejsou proti, jen říkají, že teď není vhodná doba.

Vedle republikánského katolického nacionalismu je Sinn Féin také silně levicová. „V Evropském parlamentu sedí ve frakci společně s Komunistickou stranou Čech a Moravy,“ přiblížil Vostal. Z průzkumů vyplývá, že ji podporují hlavně mladí.

Její preference podle pozorovatelů začaly růst poté, co se jedním z témat předvolební kampaně staly důchody. Zatímco dosavadní vláda měla v plánu věk odchodu do penze postupně zvyšovat až do 68 let, Sinn Féin vyzvala k návratu k hranici 65 let.

Sinn Féin je ve svých plánech kolem sociálních problémů radikálnější než dosud dominantní politické strany. I přes výrazný nárůst preferencí má však velmi malou šanci na to stát se nejsilnějším uskupením v parlamentu, protože do voleb nasadila pouze 42 kandidátů. Fine Gael a Fianna Fáil jich mají asi dvojnásobek, píše BBC.

Koalici se Sinn Féin obě hlavní strany odmítají s odkazem na její vazby na násilnosti v Severním Irsku. Sama Sinn Féin naopak zdůrazňuje svou roli v mírovém procesu, říká zpravodaj BBC Page.

Role malých stran

Dodává, že se očekává také zvolení menších stran a nezávislých politiků. Ti jsou většinou na levici, čemuž napovídají i názvy stran: Labouristé, Sociální demokraté, Nezávislí pro rovnost nebo třeba Solidarita – lidé před ziskem.

Tito společně se Zelenými nebo nezávislými by nakonec mohli rozhodnout o složení budoucí vlády. Při minulých volbách totiž celkem obsadili plných 42 ze 160 poslaneckých křesel.

Většinu zřejmě nikdo nezíská

Irský parlament má 160 křesel, jeho předseda ale ve většině případů nehlasuje. Strana, která by chtěla vládnout samostatně, tak musí získat 80 poslanců. Podle BBC není pravděpodobné, že by se to některému z trojice nejsilnějších uskupení podařilo.

Fine Gael, Fianna Fáil i Sinn Féin měly v posledních průzkumech preferencí zhruba stejnou podporu voličů a očekává se tak, že volby vyústí v další parlament bez většiny jedné strany. 

Volební místnosti se v 39 obvodech otevřely v 08:00 SEČ a voliči budou moci svůj hlas odevzdat až do 23:00 SEČ. Výsledky hlasování se očekávají v neděli, krátce po zapečetění uren by ale měla veřejnoprávní stanice RTÉ zveřejnit odhady.

Lidé žijící na ostrovech patřících k Irsku svůj hlas mohli odevzdat už v pátek. Jde o tradici z dob, kdy bylo třeba zajistit, aby se hlasovací urny dostaly na pevninu včas ke sčítání i v případě špatného počasí. Zákon, který by volební den v celé zemi sjednotil, nebyl do vyhlášení nynějších předčasných voleb schválen.