Podvodníci lákají na výhodné nabídky bydlení. Falešné inzeráty mají desítky zájemců za minutu

Zájemci o nájemní bydlení jsou stále častěji cílem podvodníků. Potvrzují to oslovení provozovatelé inzertních serverů. Největší portály vědí týdně o více než dvou stovkách falešných inzerátů. Podvodníci často nabízejí nereálné ceny a od zájemců chtějí poslat zálohu předem nebo po podpisu falešné rezervační smlouvy.

Portály nabízející pronájmy bojují kvůli rostoucí poptávce o byty také s vyšším počtem falešných nabídek. Ani přes zabezpečení nestihnou všechny smazat včas.

„Díky atraktivním parametrům inzerátům stačí, aby byly zveřejněny hodinu a dokážou navázat kontakt s minimálně deseti zájemci. Setkali jsme se už s případem, kdy pár minut po zveřejnění měl inzerát přes 100 zájemců, kteří rovnou podvodného inzerenta zkontaktovali,“ popisuje zástupkyně serveru Ulovdomov Kristýna Böhmová.

Stránky oslovené Českou televizí registrují až 230 falešných nabídek za týden. Podvodníci cílí na zájemce o bydlení i na majitele. Umí se dostat k přístupovým údajům inzerujících a nabídku mění.

„Lákají pak zájemce na nesmyslně nízké ceny a zpravidla požadují zaslání finanční zálohy předem,“ vysvětluje Aneta Kapuciánová z webu Sreality.cz s tím, že po složení zálohy nebo podpisu rezervační smlouvy a platbě přestávají podvodníci komunikovat.

Pochybný inzerát je možné nahlásit

Poznat, že jde o falešný inzerát, není podle odborníků těžké. Prozradí ho často špatná stylistika, nereálné fotografie nebo pochybný poměr ceny k dispozicím. Takový inzerát je možné nahlásit provozovateli webu.

„Pokud inzerát deaktivujeme jako podvodný, okamžitě automaticky kontaktujeme všechny zájemce, kteří na něj reagovali,“ ujišťuje Hendrik Meyer ze portálu Bezrealitky.cz.

„V případě, že zájemce podvodníkovi peníze již poslal, neodkladně by se měl obrátit na policii a podat trestní oznámení s uplatněním nároku na náhradu škody,“ radí advokátka Hana Grinacová. Zájemce o bydlení by podle ní neměl nic podepisovat ve spěchu a od makléře by si měl vyžádat pověření k zastupování od vlastníka. Ověřit skutečného vlastníka si může podle advokátky každý na internetu přes katastr nemovitostí.

Provozovatelé webů s inzeráty také radí neklikat na pochybné odkazy, které vyžadují přihlašovací údaje. „Zpravidla se totiž jedná o phishingové stránky, které zkopírují hesla a přístupové údaje. Je pak velmi snadné se do účtů realitních kanceláří (i fyzických osob) nabourat,“ uzavírá Kapuciánová.

Svou roli mohou hrát i uživatelé a podezřelé inzeráty ručně nahlašovat.