TÉMA

Inzerát

Dvě třetiny inzerátů na nájemní bydlení neposkytují důležité informace. Asociace přišla se šablonou, resort o ní jedná

Dvě třetiny inzerátů nabízejících nájemní bydlení neposkytují všechny důležité a potřebné informace. Téměř ve třech čtvrtinách z nich pak chybí údaj, na koho bude uzavřená smlouva na energie. Vyplývá to ze zjištění Asociace nájemního bydlení, která se probírala nabídkami pěti největších inzertních serverů. Řešením by mohla být zákonná forma na jednotnou formu inzerátů. O návrhu teď diskutují inzertní portály i ministerstvo pro místní rozvoj.
27. 11. 2023|

Majitel restaurace v inzerátu napsal, že hledá servírku. Má zaplatit pokutu za diskriminaci

Majitel českobudějovické restaurace má zaplatit pokutu dvacet tisíc korun za to, že vypsal inzerát na novou servírku, čímž se dopustil diskriminace vůči mužům. Tamní Oblastní inspektorát práce nyní po pěti měsících potvrdil své rozhodnutí o pokutě, proti kterému restauratér podal rozklad. Rozhodovat tak bude Státní úřad inspekce práce.
4. 12. 2022|

Podvodníci lákají na výhodné nabídky bydlení. Falešné inzeráty mají desítky zájemců za minutu

Zájemci o nájemní bydlení jsou stále častěji cílem podvodníků. Potvrzují to oslovení provozovatelé inzertních serverů. Největší portály vědí týdně o více než dvou stovkách falešných inzerátů. Podvodníci často nabízejí nereálné ceny a od zájemců chtějí poslat zálohu předem nebo po podpisu falešné rezervační smlouvy.
28. 11. 2019|

Na úklid se hledá žena, za kasu důchodkyně. Pracovní inzeráty mnohdy diskriminují

Tuzemské firmy často hledají nové zaměstnance podle diskriminačních kritérií – například když předjímají, že úklid by u nich mohla zastat žena a za kasu by si měla sednout důchodkyně. Vyplývá to z kontrol Státního úřadu inspekce práce, který loni prověřil 258 zaměstnavatelů a nerovný přístup zjistil u dvou set z nich.
3. 4. 2019|