Přeposílání peněz i lajkování příspěvků. Policie upozorňuje na podvodné brigády

Události: Podvodné brigády (zdroj: ČT24)

Policie i banky varují před podvodnými brigádami. Práce většinou spočívá v přeposílání peněz či lajkování příspěvků. Podvodníci se zájemce snaží využít jako takzvané bílé koně a legalizovat pomocí nich výdělky z nezákonné činnosti. Lidem, kteří se i nevědomky do takové činnosti zapojí, hrozí trestní stíhání a v některých případech i vězení.

Policie upozorňuje především na brigády, které se týkají lajkování příspěvků na sociálních sítích nebo přeposílání peněz. „Dělá transakce, které po něm podvodník chce, a nevědomky se tímto dopouští legalizování výnosu z trestné činnosti,“ upozorňuje mluvčí Policejního prezidia ČR Jakub Vinčálek.

Podvodníci mohou práci maskovat třeba jako pozici finančního asistenta. Na účet mu přijdou peníze, které má přeposlat dál. Někdy ho dokonce přesvědčí, aby jim k účtu rovnou dal přístup. Řada takových inzerátů míří i na ukrajinské uprchlíky.

„Chytají je na tom, že potřebují vybrat hotovost a limit na své kartě mají vyčerpaný, tak potřebují jejich kartu,“ popsal koordinátor pomoci ukrajinským uprchlíkům v Plzni Vladimir Skačkov.

Hrozí až tříleté vězení

Uchazeče o práci často láká především snadný a rychlý výdělek. Při trestním stíhání jim ale může hrozit až tříleté vězení. Na podvod může upozornit už samotná smlouva, která například uvádí adresu v zahraničí.

Počet podvodů v internetovém prostředí v posledních letech roste. Jen za loňský rok jich policie řešila přes devatenáct tisíc. Ještě v roce 2021 jich byla zhruba polovina. Letos jich kriminalisté zaznamenali téměř 9500. „V současné době jsou nejčastější falešné nebo podvodné investice. Stále jsou velmi populární reverzní inzertní podvody,“ přiblížil Vinčálek.

V takových případech se pokouší podvést lidi prodávající zboží na internetových bazarech. Vydávají se za kupujícího a snaží se získat od nich citlivé údaje.