Falešné investiční nabídky a podvody s kryptoměnami připravují lidi o miliony

Události v regionech: Nárůst bankovních kyberútoků (zdroj: ČT24)

Při internetových podvodech přišli lidé v Česku jen za první čtvrtletí tohoto roku o víc než 357 milionů korun. Jsou to ovšem pouze případy, které eviduje Česká bankovní asociace. Podle ní těchto internetových podvodů přibývá, což potvrzuje i Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). Nejčastěji internetoví zloději kontakt s vytipovanou obětí navazují podvodnými e-maily nebo telefonáty.

Ladislava Dudáková má s internetovými podvody několik zkušeností. Podvodníci jí volali i psali zprávy. „Poslední zkušenost je ta, že mi přišla esemeska, že máme dluh na finančním úřadu,“ řekla. O peníze nepřišla. To, že jde o podvod, si uvědomila včas. Ne vždy to tak ale je. „Podvodník chce vylákat citlivé údaje, přístup k účtu,“ řekl mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Ze stejného důvodu podvodníci zkoušejí i rozesílat podvodné zprávy nebo e-maily. „Už přichází z nějaké adresy, která je vpravdě divná. Není tam .com ani .cz,“ popsal Šalša. „Potom je tu nějaký odkaz, který je také podezřelý, útočník chce, abyste vyplnili citlivé údaje,“ dodal.

Stopy míří do zahraničí

Podle bank počet internetových podvodů stoupá. Za první čtvrtletí letošního roku jich bylo přes dvacet tisíc. Oproti loňsku tedy zhruba o pětinu více. Problémem zároveň je, že ne každý oznámí podvod na policii a podvodníky je i kvůli tomu těžké vypátrat. „Za minulý rok se podle našich statistik ztratilo 1,35 miliardy korun. Těch podvodů bylo skoro sedmdesát tisíc,“ řekl Šalša.

„Jedná se o trestnou činnost, která je páchaná organizovanými skupinami ze zahraničí,“ řekl mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek. V poslední době je terčem podvodníků i nabídka brigád. Může jít například o přeposílání peněz. Oběť se pak nevědomky stane takzvaným bílým koněm a může být i trestně stíhaná.

Komerční banka potvrzuje, že mezi nejčastější a nejnebezpečnější patří podvody postavené na podvodných telefonátech, ale stále častěji jde o falešné investiční nabídky a podvody s kryptoměnami. Eviduje zatím oproti stejnému období loni nárůst kyberpodvodů o třicet devět procent. Tato banka v Česku letos řešila případy, ve kterých v souhrnu šlo o více než tři sta milionů korun.