Žena investovala miliony, myslela, že do kryptoměn. Ve skutečnosti skončily u neznámého podvodníka

O více než 8,5 milionu korun připravil podvodník sedmapadesátiletou ženu, která mu uvěřila, že obchoduje s kryptoměnami, a svěřila mu své úspory. Policie uvedla, že muži hrozí až osmileté vězení, zároveň ale připustila, že o něm nic neví. Vystupoval pod přezdívkou Jack London.

Falešný obchodník podle policie oslovil ženu v mobilní aplikaci Tandem, která slouží k výuce angličtiny, a dále s ní komunikoval přes aplikaci WhatsApp. Slíbil jí, že pokud investuje do obchodu s kryptoměnami Kadena, vklad jí mnohonásobně znásobí. Žena tak provedla během dvou měsíců šest plateb v celkové hodnotě přes 2,5 milionu korun.

„V momentě, kdy si chtěla vložené peníze vybrat, jí z aplikace dorazila zpráva o zablokování účtu z důvodu podezřele extrémního profitu a odblokován měl být pouze tehdy, pokud zaplatí jakousi daň ze zisku z obchodování. Dle dalších zaslaných pokynů tak provedla několik plateb, v celkové výši bezmála pět a půl milionu korun,“ popsal policejní mluvčí Richard Hrdina, jak žena přišla o další peníze.

Když zaplatila dohromady přes 8,5 milionu, místo odblokování jí přišla zpráva s informací, že účet do deseti dnů zaniká a že tím přijde o všechny své vynaložené peníze.

Policie se podobnými případy zabývá opakovaně, většinou jde ale o nižší částky. Kriminalisté doporučují dodržovat zásady bezpečného obchodování. Podle kriminalistů je před investicí do kryptoměn vždy potřeba zjistit, jak tyto investiční platformy fungují a jakým způsobem se provádí nákup a prodej této měny. Stejně tak je důležité ověřit si věrohodnost investičního poradce nebo společnosti.