Dvě třetiny inzerátů na nájemní bydlení neposkytují důležité informace. Asociace přišla se šablonou, resort o ní jedná

Události: Nekompletní informace v inzerátech na nájemní bydlení (zdroj: ČT24)

Dvě třetiny inzerátů nabízejících nájemní bydlení neposkytují všechny důležité a potřebné informace. Téměř ve třech čtvrtinách z nich pak chybí údaj, na koho bude uzavřená smlouva na energie. Vyplývá to ze zjištění Asociace nájemního bydlení, která se probírala nabídkami pěti největších inzertních serverů. Řešením by mohla být zákonná forma na jednotnou formu inzerátů. O návrhu teď diskutují inzertní portály i ministerstvo pro místní rozvoj.

Ze vzorku náhodně vybraných pěti set inzerátů zveřejněných na pěti největších inzertních webech vyplynulo, že u 34 procent nabízených bytů nelze rozeznat, kolik činí čisté nájemné a kolik se platí za služby. Většina inzerátů, 71 procent, neuvádí, kdo bude mít uzavřenou smlouvu na energie, jako je elektřina nebo plyn.

Ze třetiny inzerátů se zase zájemce nedozví, jak vysoká je provize pro realitní kancelář nebo takzvaný zprostředkovatelský poplatek.

Navrhovaná šablona inzerátu obsahuje třicet povinných položek. Majitel by měl třeba uvést zálohy na elektřinu, plyn a vodu podle posledního vyúčtování. A to za celý byt s ohledem na to, kolik lidí v něm bydlelo.

O šabloně jedná ministerstvo pro místní rozvoj

„Na západ od našich hranic jsou inzeráty komplexní, informace jsou tam velmi podrobné. (…) V tuto chvíli jsme ve fázi, kdy návrh probíráme s velkými realitními servery a odeslali jsme jej také na ministerstvo pro místní rozvoj,“ sdělil viceprezident Asociace nájemního bydlení Jakub Vysocký.

„V příštím roce chceme některé náměty Asociace na novém webu rozhodně zohlednit. Už nyní má nicméně každý seriózní pronajímatel dostatek prostoru vypsat veškeré relevantní informace k nájmu do textového popisu nemovitosti,“ okomentoval Pavel Kolář ze společnosti provozující inzertní server.

„Návrh Asociace nájemního bydlení jsme dostali před dvěma týdny a momentálně ho v rámci ministerstva projednáváme. Naše připomínky plánujeme zaslat na přelomu listopadu a prosince,“ uvedla mluvčí resortu pro místní rozvoj Veronika Hešíková.

Součástí šablony by měl být také návod, který majitelům poradí, jak postupovat, pokud například pronajímají nový byt, kde zatím nejsou žádné údaje o nákladech dostupné.

Resort financí připravuje cenovou mapu

Narovnat podmínky na trhu s nájemním bydlením by měla i takzvaná cenová mapa, kterou připravuje ministerstvo financí. Hotová by měla být v první půlce příštího roku. Využívat chce data z realitních portálů, resort ji hodlá aktualizovat dvakrát za rok.

Počet zájemců na jeden inzerát v celorepublikovém kontextu od začátku roku klesá. V listopadu se o jeden byt uchází průměrně dvaadvacet lidí. Větší nápor je v Praze, kde na jednu nabídku reaguje v průměru šestatřicet zájemců.

Ceny nájmů rostou. V prvním čtvrtletí byla průměrná cena za metr čtvereční v celém Česku 286 korun. V listopadu se dostala na 293 korun. Nejdražší nájemní bydlení je v Praze, za metr čtvereční tam lidé zaplatí v průměru 356 korun. Nejlevněji je pak v Ústeckém kraji, kde si majitelé za metr čtvereční počítají průměrně 183 korun. 

V tuzemsku stále převládá vlastnické bydlení nad nájemním. To využívá asi pětina lidí, v hlavním městě je to necelá třetina. „Aktuálně je výhodnější jít do pronájmu, protože když to porovnáte se splátkou hypotéky, tak to napříč dispozicemi vychází levněji – z krátkodobého hlediska. Z dlouhodobého hlediska bude vždy výhodnější si byt koupit,“ poznamenal projektový manažer jednoho z realitních serverů Vít Soural.