Politici hledají recept na dostupné bydlení. Mluví o investicích i zákonech

Události: Politici hledají recept na dostupné bydlení (zdroj: ČT24)

Jak zajistit, aby bydlení v Česku bylo dostupné, se tento týden řešilo ve sněmovně. Někteří politici slibují peníze, jiní chtějí situaci řešit i novými zákony. Normu o podpoře bydlení momentálně připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Platit má od roku 2025.

Připravený projekt na výstavbu jedenácti menších bytů mají už několik let v Městci Králové. Radnice počítá s tím, že by sloužily seniorům, i když vhodné by mohly být i jako startovací byty. Dům má vyjít na asi 26 milionů korun. Stavba dosud nezačala. „Nenašli jsme vhodný dotační titul, který by přesně vyhovoval představám města. A zároveň v některých případech byl krátký časový úsek na realizaci té stavby,“ zdůvodnil starosta Milan Pavlík (ČSSD).

Obci s asi dvěma a půl tisíci obyvateli aktuálně podle starosty chybí asi tři desítky obecních bytů. Prostory jsou, peníze ne. „Patříme mezi obce, které by byty potřebovaly – ať pro učitele, lékaře, pro naši nemocnici, pro mladé rodiny,“ vyjmenoval Pavlík.

Bytovou situaci nyní mezi radnicemi mapoval Svaz měst a obcí. Zjistil, že projekty nových domů mají připravené desítky z nich. Řada už má vydané i stavební povolení – například Plzeň, Kutná Hora, Prostějov nebo Břeclav. Jenže výstavba zatím čeká. „Nejvíce chybí takzvané běžné byty pro normální nájemné. Momentálně je situace taková, že finanční prostředky a dotační tituly na výstavbu běžných bytů nejsou – jsou buď na sociální byty, (nebo) startovací byty a tak dále,“ uvedla ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Sedmdesát procent radnic navíc svazu řeklo, že kapacitu svého obecního bytového fondu považuje za nedostatečnou.

Finanční podpora

Jak zlepšit dostupnost bydlení, v úterý s odborníky i starosty řešili politici ve sněmovně. Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje vyšší finanční podporu. Do roku 2025 mají být tři miliardy k dispozici ve Státním fondu podpory investic, resort dojednává až osm miliard z evropských peněz a nebo také investice ze soukromých zdrojů. „Chceme vázat do té podpory výstavby obecního, nájemního bydlení zhruba dvacet miliard v následujících letech, což si myslím, že je největší investice, která tímto směrem kdy šla,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Místopředsedkyně sněmovny a stínová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) za zásadní považuje dokončit snahy v oblasti legislativy. „Protože i za nás byl vlastně zákon o sociálním bydlení, pak zákon o dostupném bydlení, vždycky to nějakým způsobem prostě skončilo v Poslanecké sněmovně,“ přiblížila.

I přesto, že vláda oznámila v rámci konsolidací veřejných peněz škrty, národních dotací, které obce využívají k výstavbě, se nedotknou. Resort přitom musí své dotace snížit o skoro tři miliardy.