Vláda chce v rámci konsolidace více zdanit nemovitosti, stavební práce by ale mohly zlevnit

Události: Úsporný balíček se dotkne i bydlení (zdroj: ČT24)

Vládní plány na konsolidaci veřejných financí se dotknou i bydlení. Poznají to třeba ti, kteří vlastní dům nebo byt. Kabinet má totiž v plánu zvýšit daň z nemovitosti. Zároveň chce ušetřit i tím, že sníží státní podporu stavebního spoření na polovinu. Daňové změny by se ale mimo jiné mohly dotknout i stavebních prací. Ty by mohly zlevnit.

Dům v Lipůvce na Blanensku o rozloze asi 150 metrů čtverečních vlastní Luboš Podhrázský už přes 25 let. Daň z nemovitosti ho ročně vyjde asi na osm set korun. Podle vládou chystaných opatření by měl platit víc.

„Nejde o to, že bych nepřežil zdražení na dvojnásobek, ale když si to dám do souvislosti se vším ostatním, co nás čeká, ať už je to zdražení vodného, stočného a další věci, tak samozřejmě se na to dívám poměrně skepticky,“ vysvětluje.

„Pokud to budou investiční nemovitosti, kdy pronajímatel rád propíše veškeré náklady, které s nemovitostí má, tak to může znamenat mírné zvýšení nájmů,“ upozorňuje analytik společnosti Petron Daniel Horňák.

Menší podpora stavebního spoření

Upravené podmínky nejspíš poznají i ti, kteří využívají stavební spoření. Mezi nimi i Radek Šalanda, který má v pořadí už čtvrtou smlouvu. „Stavební spoření se stále nějakým způsobem vyplatí i z hlediska spoření jako takového a přípravy na účelový úvěr do budoucna, ale přeci jenom ta státní podpora je dobrým startovacím motivem,“ domnívá se Šalanda.

Uzavření další smlouvy si teď víc rozmyslí. Stát totiž chce současnou maximálně dvoutisícovou podporu ročně snížit na půlku. Stavební práce by se naopak mohly dostat ze současné patnáctiprocentní na sníženou dvanáctiprocentní sazbu daně. To by se mohlo pozitivně propsat i do cen nových bytů a domů.

„Za nás mohu rozhodně slíbit, že uděláme maximum pro to, abychom v plné míře promítli snížení sazby DPH do koncových cen pro zákazníky,“ dušuje se ředitel zákaznické péče společnosti Skanska Residential Lukáš Madéra.

Analytici se ale obávají, že tenhle pokles DPH se v konečných cenách nemovitostí nakonec neprojeví úplně. Část by totiž podle nich mohla skončit v maržích stavbařů.

Od zvýšení daně z nemovitostí, která se může od nového roku někde i zdvojnásobit, si vláda slibuje v příštím roce devět miliard, o rok později ještě o 300 milionů korun víc, protože by se měla daň pravidelně zvyšovat podle vývoje inflace.

Nejméně 14 miliard korun ročně by pak mělo státnímu rozpočtu přinést seškrtání dotací na obnovitelné zdroje energie. A dvě miliardy stát plánuje získat díky už zmíněnému snížení podpory u stavebního spoření.

Snížení sazby u stavebních prací z 15 na 12 procent bude rozpočet stát přes šest miliard. Naopak přesun ze snížené desetiprocentní sazby na dvanáct procent se dotkne třeba tepla. Rozpočet si tak podle aktuálních odhadů ministerstva financí přijde na 620 milionů korun. Ještě o 70 milionů větší sumu má přinést vyšší daň z přidané hodnoty u vodného a stočného.