Majitel restaurace v inzerátu napsal, že hledá servírku. Má zaplatit pokutu za diskriminaci

Události: Pokuta za údajnou diskriminaci (zdroj: ČT24)

Majitel českobudějovické restaurace má zaplatit pokutu dvacet tisíc korun za to, že vypsal inzerát na novou servírku, čímž se dopustil diskriminace vůči mužům. Tamní Oblastní inspektorát práce nyní po pěti měsících potvrdil své rozhodnutí o pokutě, proti kterému restauratér podal rozklad. Rozhodovat tak bude Státní úřad inspekce práce.

Ve výloze je inzerát i nyní, současná verze „Přijmeme obsluhu“ je už pořádku. Slovo obsluha totiž označuje muže i ženu. Původní nápis ale podle Inspektorátu práce muže diskriminoval. „Na A4 bylo napsáno menším písmem: Přijmeme účtující servírku,“ vysvětluje majitel restaurace Jan Dobiáš. Po výzvě inspektorátu nápis odstranil.

Přesto mu přišla výzva k uhrazení dvacetitisícové pokuty. Proti tomu se odvolal. „To nám bylo vráceno, že jsme povinni tu pokutu zaplatit, že to pochybení je na naší straně,“ uvedl Dobiáš, který se proto odvolává dál k celorepublikovému vedení úřadu. ČT žádala o vyjádření i Inspektorát práce. Než ale řízení tohoto konkrétního případu skončí, nechtějí ho nijak komentovat.

„Obecně je vhodné formulovat inzeráty tak, aby nikoho předem nevyloučily a zároveň neznevýhodnily v nabídce práce,“ uvedla mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková.

Běžná praxe

Podobná praxe je běžná. Zatímco jeden zaměstnavatel hledá redaktora nebo redaktorku, další poptává milou a šikovnou recepční, a jiný zase řidiče kamionu. „Neměl by psát o tom, jestli hledá muže nebo ženy, jestli hledá lidi v takovém nebo jiném věku ani žádná další omezení, to je vyloženě protizákonná záležitost,“ uvedla také generální ředitelka firmy ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová. 

V minulosti už přesto podobná pokuta padla, a to když firma z Rožnova pod Radhoštěm hledala ženu – účetní.

Jan Dobiáš trvá na tom, že nikoho nediskriminuje. Pokud ani současné odvolání nevyjde, je připraven obrátit se na ombudsmana i na soud. „Je to dvacet tisíc a nevím, proč bych je měl dávat za něco, za co nikdo jiný nedá ani korunu,“ uvedl majitel restaurace.