TÉMA

Inspektorát práce

Majitel restaurace v inzerátu napsal, že hledá servírku. Má zaplatit pokutu za diskriminaci

Majitel českobudějovické restaurace má zaplatit pokutu dvacet tisíc korun za to, že vypsal inzerát na novou servírku, čímž se dopustil diskriminace vůči mužům. Tamní Oblastní inspektorát práce nyní po pěti měsících potvrdil své rozhodnutí o pokutě, proti kterému restauratér podal rozklad. Rozhodovat tak bude Státní úřad inspekce práce.
4. 12. 2022|

Strojvedoucí si stěžují na časté poruchy vlaků i tratí. Ministerstvo slibuje tlak na vedení ČD i Správy železnic

Časté poruchy vozidel značně rozptylují strojvedoucí jezdící na českých tratích, vyplynulo z ankety, kterou mezi nimi provedlo ministerstvo dopravy. Podle šéfa resortu Martina Kupky (ODS) se i proto mění pravidla pro odměňování manažerů Českých drah, které bude odrážet kvalitu údržby a množství poruch. Strojvedoucí si stěžovali také na příliš obsáhlé předpisy. Ty ale nelze významně zjednodušit, podotkl Kupka.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 19:17|

Ministr školství odvolal ředitelku Cermatu, audit podle něj odhalil nedostatky v hospodaření

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou, protože nesouhlasí s dosavadním fungováním organizace, která má na starosti maturitní a jednotné přijímací zkoušky. Potvrdil, že kvůli podezření z placení předražených zakázek poslal jeho resort v uplynulých dnech do Cermatu auditory. Kontrola ministerstva financí podle něj zjistila „závažné nedostatky v hospodaření.“ Vedením organizace ministr od 25. května pověřil náměstka pro IT a veřejné zakázky Milana Štábla.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:04|

Pracovní dobu strojvedoucích bude hlídat stát. Postihy za prohřešky ale zatím dát nemůže

Stát začne kontrolovat pracovní dobu strojvedoucích. Více odpočinuté pracovníky to ale na tratě nemusí přivést. Monitoring totiž pomůže zjistit prohřešek, stát za to ale nemůže vůdce postihnout. ČT to potvrdilo ministerstvo dopravy s tím, že chce situaci na železnici zatím jenom sledovat. K přetížení vůdců lokomotiv může docházet nejčastěji v momentě, kdy pracují pro více dopravců. Sledování pracovní vytíženosti strojvůdců začne 1. února.
27. 1. 2022|

Nezaměstnanost v červnu klesla na 3,7 procenta, je stejná jako loni

Podíl nezaměstnaných v Česku v červnu klesl na 3,7 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu méně než v květnu a stejně jako loni v červnu. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu se oproti předchozímu měsíci snížil zhruba o 12 500 na 273 302, zatímco počet volných míst stoupl o 9 tisíc na 355 612. Data zveřejnil Úřad práce ČR.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 10:27|

Za výbuch v Hamru na Jezeře může jeho oběť, zjistila policie

Policie uzavřela prověřování exploze v areálu firmy Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku, při které bylo v listopadu 2019 zraněno osm pracovníků a jeden z nich následně v nemocnici zemřel. Vyšetřovatelé případ odložili, viníkem byl podle nich právě muž, který svým zraněním podlehl, řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Policisté případ prověřovali pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, za které viníkovi hrozilo až deset let vězení.
13. 4. 2021|

Inspektoři dali za výbuch v Hamru na Jezeře pokutu 1,32 milionu korun

Státní úřad inspekce práce udělil firmě Purum pokutu přes 1,3 milionu korun za to, že několikanásobně porušila povinnosti při zajištění bezpečnosti práce v souvislosti s loňským výbuchem v areálu společnosti v Hamrech na Jezeře na Českolipsku. Pokuta není pravomocná, upřesnil mluvčí úřadu Richard Kolibač. Při nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů v Hamru na Jezeře se loni v listopadu zranilo osm pracovníků, jeden z nich později zemřel v nemocnici.
10. 11. 2020|

Za výbuchem v Hamru na Jezeře stálo podle znaleckých posudků hrubé porušení předpisů

Loňský výbuch v areálu firmy Purum na Českolipsku způsobilo podle posudků nedodržení bezpečnostních postupů a porušení pravidel bezpečnosti práce. Znalecké posudky obdržela policie. Pro nedostatek důkazů ještě nebyl nikdo obviněn. Prověřování případu brzdí i koronavirus.
9. 11. 2020|

Pokuta za pád mostu ve Vilémově platí, potvrdil ji Ústavní soud. V troskách zemřeli čtyři lidé

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost společnosti Bögl a Krýsl, a definitivně tak potvrdil pokutu 650 tisíc korun kvůli neštěstí při opravě mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. V troskách mostu zemřeli v září 2014 čtyři lidé, další dva se zranili. Pokutu firmě uložil Státní úřad inspekce práce, loni ji potvrdil také Krajský soud v Českých Budějovicích a letos Nejvyšší správní soud.
24. 6. 2019|

Pokuta za pád mostu ve Vilémově, při kterém zemřeli čtyři lidé, platí. Firma podcenila rizika

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Bögl a Krýsl, a potvrdil tak pokutu 650 tisíc korun kvůli neštěstí při opravě mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. V troskách mostu zemřeli v září 2014 čtyři lidé, další dva se zranili. Pokutu firmě uložil Státní úřad inspekce práce, před rokem ji potvrdil také Krajský soud v Českých Budějovicích.
21. 2. 2019|

Inspekce odhalila rekordní počet cizinců pracujících načerno, většinou byli z Ukrajiny nebo Vietnamu

Nelegálně zaměstnaných cizinců v Česku přibývá. Zatímco v roce 2014 odhalila inspekce práce 650 případů, v uplynulém roce to bylo rekordních 3595 lidí ze zemí mimo EU. Ze statistik Státního úřadu inspekce práce vyplývá, že se jedná o nejvyšší počet za posledních sedm let. Může za to mimo jiné nedostatek pracovní síly na trhu práce, který Česko dlouhodobě trápí.
17. 1. 2019Aktualizováno17. 1. 2019, 16:12|