Pokuta za pád mostu ve Vilémově, při kterém zemřeli čtyři lidé, platí. Firma podcenila rizika

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Bögl a Krýsl, a potvrdil tak pokutu 650 tisíc korun kvůli neštěstí při opravě mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. V troskách mostu zemřeli v září 2014 čtyři lidé, další dva se zranili. Pokutu firmě uložil Státní úřad inspekce práce, před rokem ji potvrdil také Krajský soud v Českých Budějovicích.

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu původně vyměřil firmě sankci 1 186 000 korun, nadřízená instance ale pokutu zmírnila. Podle inspektorátu se firma dopustila správního deliktu na úseku bezpečnosti práce. Vyslala své pracovníky na staveniště pod klenbu mostu a podcenila riziko plynoucí ze souběžné práce nahoře na mostě.

Inspektorát firmu vinil také z toho, že neorganizovala práci a nestanovila pracovní postupy tak, aby byly dodržovány zásady bezpečného chování na pracovišti a aby zaměstnanci nebyli ohroženi padajícími nebo vymrštěnými předměty.

Firma nezajistila bezpečnost práce

V žalobě ke krajskému soudu uplatnila firma řadu námitek k dokazování i právnímu hodnocení. Tvrdila například to, že ve Vilémově ve skutečnosti šlo o dvě pracoviště – jedno dole pod mostem, druhé nahoře. Podle krajského soudu je ale nutné vnímat prostor mostu jako jedno pracoviště.

Firma také zpochybnila tvrzení, že nezajistila bezpečí zaměstnanců před padajícími předměty. Podle žaloby k pádu předmětů nedošlo, protože spadl celý most.

„Skutečnost, že mostní konstrukce spadla celá, neznamená, že nedošlo k pádu předmětu. Krajský soud nevidí důvod, proč by tím padajícím předmětem nemohl být samotný most. Zákon neobsahuje taxativní výčet padajících předmětů, tudíž není vyloučeno, aby takovým předmětem byla mostní konstrukce,“ rozhodl krajský soud.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle krajského soudu se prokázalo i to, že firma Bögl a Krýsl nevyhledávala „nebezpečné činitele“ a podcenila riziko souběžně vykonávaných stavebních prací. Po zamítnutí kasační stížnosti jsou závěry krajského soudu potvrzené také nejvyšší instancí správního soudnictví.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Kromě firmy Bögl a Krýsl dostal pokutu také Strabag a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková.

Za pád mostu byl odsouzen stavbyvedoucí

Událost řeší také trestní justice. Okresní soud v Havlíčkově Brodě uložil čtyři roky vězení stavbyvedoucímu firmy Bögl a Krýsl Josefu Spourovi. Zbylých devět obžalovaných loni v listopadu zprostil viny. Spour se na místě odvolal. V neprospěch všech obžalovaných se naopak odvolala státní zástupkyně. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově byl rekonstruován při modernizaci silnice II/345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Firma Bögl a Krýsl pracovala ve Vilémově jako subdodavatel.