Inspekce odhalila rekordní počet cizinců pracujících načerno, většinou byli z Ukrajiny nebo Vietnamu

Nelegálně zaměstnaných cizinců v Česku přibývá. Zatímco v roce 2014 odhalila inspekce práce 650 případů, v uplynulém roce to bylo rekordních 3595 lidí ze zemí mimo EU. Ze statistik Státního úřadu inspekce práce vyplývá, že se jedná o nejvyšší počet za posledních sedm let. Může za to mimo jiné nedostatek pracovní síly na trhu práce, který Česko dlouhodobě trápí.

V roce 2018 provedl úřad celkem 8338 kontrol a u více než poloviny případů zjistil porušení zákona. Z celkových 4583 nelegálně zaměstnaných tvořili největší podíl cizinci ze zemí mimo EU – necelých 80 procent, zhruba šestina pak byli čeští občané a zbytek pocházel z jiných unijních států.

„Od roku 2016 je patrný nárůst počtu odhalených nelegálně pracujících cizinců, zejména osob ukrajinské státní příslušnosti,“ uvedl mluvčí úřadu inspekce práce Richard Kolibač. 

Srovnání vývoje počtu nelegálně zaměstnaných občanů ČR a cizinců
Zdroj: Státní úřad inspekce práce

Trend podle něj mimo jiné souvisí se současnou situací na trhu práce, kterou charakterizuje nedostatkem pracovní síly, ale také s nekalou ekonomickou a tím i konkurenční výhodou, kterou tím zaměstnavatelé získávají. Načerno zaměstnaní cizinci pocházejí většinou z Ukrajiny, Vietnamu, Moldávie a Srbska.

Nejvíce nelegálních zaměstnanců odhalila inspekce v odvětví stavebnictví, zpracovatelského průmyslu a v ubytovacích, stravovacích a pohostinských službách. Dopouštějí se ho nejčastěji malí zaměstnavatelé nebo podnikající fyzické osoby bez zaměstnanců.

Loni uložila inspekce za zaměstnávání nelegálních pracovníků celkem 472 pokut v celkové výši skoro 144 milionů korun.