Předčasné splacení hypotéky se nově prodraží

Události: Nový poplatek za předčasné splacení (zdroj: ČT24)

Pravidla pro hypotéky se mění, od září si banky budou účtovat poplatek za předčasnou úhradu úvěru ve výši až jednoho procenta ze zbývajícího dluhu. Zájem o pořízení vlastního bydlení na úvěr přitom v posledních měsících narůstá.

Klient musí uhradit nově bance poplatek. Ten se vypočítá podle výše zbývajícího dluhu. Jde o čtvrt procenta z předčasně splacené částky za každý započatý rok, který zbývá do konce fixace. Celkem však nesmí překročit jedno procento. Nová pravidla se vztahují jen na ty klienty, kteří hypotéku předčasně splatí během fixace, která bude sjednána až po 1. září 2024.

„Existují také zákonné důvody, kde se poplatek za účelně vynaložené náklady neplatí. (...) V tomto případě je nutné, aby klienti vše náležitě doložili,“ doplnil člen představenstva Hypoteční banky Miroslav Zetek.

Výjimkou je například konec fixace, rozvod, prodej nemovitosti zatížené hypotékou nebo úmrtí partnera, se kterým klient půjčku platil.

Předčasné splacení zvažují tisíce Čechů. Počet dalších zájemců o hypotéku přitom v posledních měsících opět roste. Jen v červenci podepsali Češi skoro 6,5 tisíce hypotečních smluv. Víc než tisícovka klientů k tomu přešla kvůli lepším podmínkám z jedné banky do druhé.  

Poplatek za předčasné splacení má právě omezit takzvanou hypoteční turistiku. Bankám má částka kompenzovat administrativní náklady navíc. Právě banky původně navrhovaly až dvě procenta, domluvené jedno procento je tak kompromisem.