Piráti odmítají podpořit rozpočet na příští rok, Fiala ho ale měnit nechce

Události: Návrh rozpočtu z pohledu ministrů (zdroj: ČT24)

Vládní Piráti dál hrozí tím, že nepodpoří státní rozpočet na příští rok. Šéf strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš říká, že návrh, se kterým přišel o víkendu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), je pro Piráty nepřijatelný. Bartoš chce minimálně sedm miliard navíc na výstavbu bydlení. S podporou zákona váhá i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Premiér Petr Fiala (ODS) ale vzkázal, že už návrh příliš měnit nechce a s Bartošovým požadavkem nesouhlasí. Většina členů vlády hodlá i přes některé výhrady klíčový zákon podpořit.

Ministr financí Zbyněk Stanjura v sobotu v noci zveřejnil návrh, podle kterého by měl stát hospodařit se schodkem 230 miliard korun.

Nejvíc seškrtaný rozpočet má zatím ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Vicepremiér tak požaduje minimálně sedm miliard korun navíc na podporu a výstavbu bydlení. „Naší ambicí je pět tisíc bytů nových či zrekonstruovaných,“ prohlásil.

Zároveň připomněl, že se jedná o prioritu z programového prohlášení vlády, přesto finance v návrhu rozpočtu zohledněny nejsou. „Když se na něčem domluvíme a vláda odsouhlasila jednotlivé programy, tak moje otázka zní – proč tam v tuto chvíli ty prostředky nejsou?“ uvedl. „Zda se to tam nedopatřením nedostalo, nebo je to jiný záměr, že se tam ty peníze například objeví nějakým jiným způsobem, to já teď nedovedu říci,“ dodal ministr.

Každopádně ale trvá na tom, že jeho strana nemůže návrh odsouhlasit a má podporu i svého dalšího ministra – Jana Lipavského. I ten tvrdí, že je návrh rozpočtu pro Piráty nepřijatelný. „Čelíme zhoršení mezinárodní situace a krátit rozpočet jedné ze součástí bezpečnostního aparátu považuji za krátkozraké,“ uvedl šéf diplomacie.

Fiala Bartošův požadavek odmítl a vyzval ke zrychlení stavebního řízení

Premiér Fiala Bartošovi ale vzkázal, že by se měl soustředit na vyřešení problémů, které má resort s digitalizací stavebního řízení. „Bydlení podpoříme především tím, že se začnou stavět nové byty. A nové byty se začnou stavět tehdy, když bude rychlejší stavební řízení, když se v této věci posuneme dál,“ prohlásil premiér.

Na návštěvě Jihomoravského kraje navíc členům své vlády vzkázal, že rozpočet na příští rok už příliš měnit nechce. „Musím jasně říct, že příjmy jsou dané, výdaje jsou dané. To znamená, pokud někam chceme přidat, tak musíme najít kapitoly, ze kterých ty peníze přesuneme,“ prohlásil premiér. Bartoš chce proto svolat koaliční jednání. ČT řekl, že by se ministři mohli vrátit k diskuzi ještě tento týden.

Další vládní strany souhlasí

Většina členů vlády hodlá i přes některé výhrady klíčový zákon podpořit, vyplynulo z ankety ČT mezi ministry. Vedle Pirátů zatím s podporou váhá i ministr školství Mikuláš Bek. Ten sice zatím získal o patnáct a půl miliardy vyšší částku než loni, chtěl by ale ještě další miliardy – třeba na nepedagogy nebo na dotace vysokým školám. „S tou aktuální výší bych se nesmířil, tam pořád nemáme vlastně dořešené některé zásadní požadavky ministerstva školství,“ tvrdí Bek.

Ministři z dalších koaličních stran naopak návrh rozpočtu podporují. Většina z nich dostala peníze navíc. „V tomto duchu jsem spokojený, samozřejmě vždycky to může být lepší,“ řekl například ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). I ministr pro vědu a výzkum Marek Ženíšek (TOP 09) uvedl, že návrh naplňuje priority jeho resortu. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je návrh rozpočtu „maximem možného“ a avizoval svoji podporu.

Názor opozice

Naopak sněmovní opozice pro vládní návrh rozpočtu hlasovat nechce. Vytýká mu mimo jiné výši schodku. „Ještě nedávno řekl pan premiér Fiala, že budou konsolidovat tempem jedno procento HDP ročně, to je 70 miliard. K smíchu,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Vláda za jejich tříleté vládnutí rekordně zadlužila Českou republiku a rozpočet se zvýšil o třetinu z toho celkového zadlužení naší země,“ míní předseda SPD Tomio Okamura.

Fialův kabinet bude schvalovat návrh státního rozpočtu na příští rok ve středu 25. září. Poslanci začnou tento klíčový vládní návrh projednávat v říjnu. Definitivně schvalovat by ho mohli na přelomu listopadu a prosince.