Mohli jsme pomoct oddlužit více lidí, říká k insolvenčnímu zákonu Nacher

Místopředseda poslaneckého klubu Nacher byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher je zklamaný, že poslanci koalice nevyužili možnost pomoct s oddlužením širšímu okruhu lidí a ve sněmovně ve středu prohlasovali užší variantu. Sám totiž původně prosazoval verzi, kterou navrhl Senát a která by dlužníkům na zdravotním pojištění při rychlém splacení jistiny odpustila penále. „Pro lidi je to restart v tom, zbavit se exekucí splacením, ne že nebudou dělat vůbec nic,“ vysvětlil Nacher v pořadu Interview ČT24.

Současný projekt oddlužení, který Patrik Nacher nazývá milostivým podzimem, navazuje na předchozí program Milostivé léto, na kterém poslanec spolupracoval s nynějším ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL).

Podle Nachera jde o jednorázovou akci, která je odpovědí na to, že v Česku bylo 4,7 milionu exekucí často nakumulovaných z minulosti. „Stát má jít příkladem. On neříká, že dluhy se nemají platit,“ zdůrazňuje Nacher. Pokud dlužník do tří měsíců zaplatí jistinu (u zdravotních pojišťoven je to zdravotní pojištění), stát mu odpustí nastřádané penále za neplacení. „Pro ty lidi je to restart v tom zbavit se exekucí splacením. Ne, že nebudou dělat vůbec nic,“ doplňuje Nacher.

Program má reagovat na to, že jistinu (základní a původní dlužná částka bez poplatků a úroků) často zněkolikanásobí příslušenství a penále. Milostivé léto se vztahovalo na dluhy, které vymáhali soukromí exekutoři, nynější novela insolvenčního zákona má pomoct s dluhy, které se řeší v právních neboli daňových exekucích, které vymáhají například finanční úřady. Předchozí programy se vztahovaly na sociální pojištění a daně a zbývalo tak zdravotní pojištění.

Sněmovní spor ohledně insolvenčního zákona

Na novele insolvenčního zákona, v rámci níž se program projednával, se ale poslanci napříč sněmovnou neshodli. Původní verzi navíc vrátil k přepracování Senát. „Ten spor je, že senátoři Pirátů, STAN, ANO a KDU-ČSL vrátili předlohu s úpravou pro širší okruh dlužníků na zdravotním pojištění,“ vysvětluje.

Nacher, byť byl předkladatelem původní sněmovní verze, je rád, že novelu Senát, který je ovládán převážně koaličními politiky, rozšířil. „Bylo to milé překvapení,“ dodal. A byl jedním ze zastánců schválení širší, senátní verze zákona. Koalice se ale nakonec rozhodla pro užší verzi. Opatření se tak bude týkat jen několika stovek lidí. „Přijde mi, že jsme nakonec nevyužili prostor pro pomoc s oddlužením více osob,“ podotkl Nacher.

Program se tedy bude vztahovat pouze na úzký okruh daňových exekucí započatých ke konci loňského roku. Datum je podle Nachera stanovené tak, aby se systém nezneužíval. „Někdo by mohl spekulativně neplatit zdravotní pojištění s tím, že by řekl: ‚Poslanci něco chystají, já do toho do budoucna spadnu,‘“ vysvětlil poslanec. Rozhodný den, kdy je možné nárok uplatnit je tak stanoven zpětně.

Sofiina volba: Rozšířit zákon a riskovat, že se nestihne, nebo kývnout na kompromis?

Podle něj šlo při schvalování zákona o kompromis mezi poslanci a ministerstvem zdravotnictví. Pro užší verzi se nakonec rozhodl proto, že měl obavy z časové tísně, tedy že by zákon nemusel projít v zákonné lhůtě. Původním cílem totiž bylo, aby opatření platilo od 3. července. „Jsem rád aspoň za něco,“ řekl Nacher.

Hlavní body, které opozice kritizuje na vládní novele insolvenčního zákona, jsou tři. Jako první Nacher uvedl, že prosazují odbřemenění pro zaměstnavatele, který se musí potýkat s administrativou za zaměstnance, jenž má vícečetné exekuce. Druhým je, aby se exekuce na vozidlo promítla i do registru vozidel. Ministr dopravy Martin Kupka ale (ODS) tvrdí, že to nelze.

Třetím sporným bodem je snížení doby procesu oddlužení z pěti na tři roky pro všechny dlužníky. Cílem je motivovat, aby lidé, kteří jsou v exekuci, řešili přechod do insolvence co nejrychleji a nenechali nakumulovat své dluhy do milionů. ANO prosazovalo odstupňovat proces oddlužení pro nepodnikající jednotlivce podle dlužné částky na tříleté, čtyřleté nebo pětileté období. Argumentem pro plošné snížení doby oddlužení je, že předlužení lidé získají druhou šanci spočívající v možnosti rychleji se dostat z dluhové pasti a vrátit se do legální ekonomiky.

Podle Nachera zástupci koalice ve sněmovně uznali, že návrhy opozice mají hlavu a patu, ale dávají přednost koaličním dohodám. „Oni i u těch rozumných návrhů pro ně nehlasovali. A to je to, co mě mrzí, že to fungovat nebude,“ uzavřel Nacher.