TÉMA

Insolvenční zákon

Liberty hledá kupce. Stát vyplatí mzdy zaměstnancům

Skupina Liberty Steel, majitel hutí Liberty Ostrava, se rozhodl podnik nabídnout k prodeji. Zároveň žádá o reorganizaci podle insolvenčního zákona. Vláda je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) v kontaktu s českým investorem, který zvažuje do Liberty vstup. Zaměstnancům firmy bude stát tři měsíce vyplácet mzdy, řekl dále Stanjura. Liberty je delší dobu v problémech a má potíže platit své závazky, převážná část zaměstnanců je od prosince doma. Firma tehdy kvůli vypnutí dodávek energií odstavila většinu provozů. Denně tratí 25 milionů korun.
12. 6. 2024Aktualizováno12. 6. 2024, 22:51|

Mohli jsme pomoct oddlužit více lidí, říká k insolvenčnímu zákonu Nacher

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher je zklamaný, že poslanci koalice nevyužili možnost pomoct s oddlužením širšímu okruhu lidí a ve sněmovně ve středu prohlasovali užší variantu. Sám totiž původně prosazoval verzi, kterou navrhl Senát a která by dlužníkům na zdravotním pojištění při rychlém splacení jistiny odpustila penále. „Pro lidi je to restart v tom, zbavit se exekucí splacením, ne že nebudou dělat vůbec nic,“ vysvětlil Nacher v pořadu Interview ČT24.
23. 5. 2024|

Poslanci podpořili zkrácení doby oddlužení na tři roky. Odsouhlasili i pravidla elektronického vedení zdravotní dokumentace

Doba oddlužení se zřejmě zkrátí z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Vládní novelu insolvenčního zákona schválila s některými úpravami sněmovna. Poslanci opozičního ANO neprosadili pro nepodnikající jednotlivce tříleté, čtyřleté nebo pětileté oddlužení podle výše dluhu. Sněmovna schválila i pravidla pro elektronické vedení zdravotní dokumentace. Do vládní novely doplnila také například právo pacienta na bezplatné získání první kopie dokumentace nebo výpisu z ní a úpravu, která umožní sledování četnosti darování krve. Vznikne navíc nový informační systém s cílem zlepšit administraci specializačního a nástavbového vzdělávání zdravotnických pracovníků. Obě novely nyní dostanou k posouzení senátoři.
22. 5. 2024Aktualizováno22. 5. 2024, 23:10|

Vláda posunula ratifikaci Istanbulské úmluvy do sněmovny

Vláda souhlasila s pokračováním procesu ratifikace takzvané Istanbulské úmluvy. Dokument o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí posílá k rozhodnutí sněmovně. O schválení informovalo na Twitteru vládní hnutí STAN, podle něj kabinet ratifikaci doporučil. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková doplnila, že kabinet úmluvu „schválil k ratifikaci“.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 18:59|