Chceme dál jednat, protesty ale nevylučujeme, řekli zemědělci po schůzce s ministry

Tisková konference po jednání ministrů financí a zemědělství se zástupci zemědělců (zdroj: ČT24)

Po jednání s ministry financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu nadále upřednostňují jednání před protesty. Stanjura zemědělcům navrhl, že by od příštího roku dostávali podporu zelené nafty dvakrát místo jednou ročně. Výborný pak farmářům přislíbil podporu pojištění přes Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Zástupci zemědělců návrhy předloží svým členům. Další společná schůzka by podle nich mohla být za měsíc. Dramatickou situací v českém zemědělství a požadavky farmářů se bude zabývat ve středu od 21:35 na ČT1 pořad Bilance.

Původně čeští zemědělci na úterý plánovali protesty v Praze, nakonec je ale zrušili a dali přednost jednání. Naopak v Bruselu proti nízkým výdělkům, byrokracii či rostoucím nákladům demonstrují farmáři z Nizozemska, Belgie nebo Polska.

Zelená nafta má pomoct s cashflow

Nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu, takzvanou podporu zelené nafty, by čeští farmáři místo jednou ročně mohli mít od příštího roku dvakrát ročně.

Roční částka vyplácená na podporu takzvané zelené nafty zůstane podle Stanjury stejná. Doplnil, že v současné době tento nástroj využívá asi jedenáct tisíc zemědělců. „Mohli bychom rozdělit zdaňovací období na dvě poloviny, to znamená první a druhé pololetí. Ti, kteří mají podporu do 50 tisíc korun, by to skutečně měli jednou za rok, tam ta úspora není tak významná. U ostatních by to bylo na dobrovolné bázi,“ řekl Stanjura. Změna by podle něj mohla zemědělcům pomoci s cashflow.

U pojištění citlivých zemědělských komodit, jako jsou ovoce, zelenina či chmel, bude chtít Výborný navýšit podporu tak, aby se co nejvíce blížila 65 procentům dlužné částky. U ostatních komodit pak bude cílit až na 50 procent. V případě obou skupin se současná úroveň pomoci pohybuje kolem 30 až 40 procent, řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Více podpořit Výborný přislíbil také investiční úvěry přes Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

Zemědělci ocenili posun v jednání, protesty nevylučují

Zástupci nevládních organizací vnímají posun v jednání, v některých oblastech ale měli podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy větší očekávání. „Kde nemáme úplně shodu, je záloha na přímé platby, očekáváme, že to bude vyplaceno ve stejných objemech jako v minulých letech a zatím nemáme jistotu, že to tak bude,“ řekl. Doplnil, že vítá například zavedení vyplácení podpory zelené nafty dvakrát ročně.

Zemědělci by měli výsledky jednání obdržet v písemné podobě a závěry projednají se svými členy, řekl prezident Agrární komory Jan Doležal. „Pokud to vyhodnotíme jako nedostatečné, tak se můžeme vrátit k nějakým protestům, nevylučujeme protesty, ale chceme v tuto chvíli hlavně posunout řešení trochu dále, abychom byli schopni stabilizovat ten sektor,“ dodal Doležal.

Zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu s oběma ministry jednali ještě před dvěma týdny v Praze. Výborný a Stanjura tehdy farmářům potvrdili už dříve slíbené peníze, které pro tento rok na životní pohodu zvířat činí 550 milionů korun a příští rok na podporu zaměstnanosti na venkově dvě miliardy korun. Mluvčí ministerstva zemědělství Bílý už dříve řekl, že resort aktuálně hledá způsob, jak farmářům slíbené dvě miliardy korun doručit.

Podle agrárního ekonoma Tomáše Maiera zemědělství „není v průšvihu“ a to, co vidíme od zemědělských skupin, je lobbing. „Hájí svoje zájmy, celkem přirozeně, v něčem s nimi souhlasím, v něčem ne, ale určitě to neznamená, že by byli existenčně nad propastí, to v žádném případě,“ prohlásil v pořadu Interview ČT24.

Interview ČT24 s agrárním ekonomem Tomášem Maierem (zdroj: ČT24)

Zásadní věc je přemíra byrokracie, míní. Na té ale měly podle Maiera podíl i české vlády, to by se teď ale mělo změnit. Stanjura na tiskové konferenci řekl, že další byrokratické povinnosti, oproti těm, které požaduje EU, nařizovat nebudou.

Některé věci nebyly dosud uzavřené, míní Pýcha

„Vnímáme, že je tady nějaký pokrok,“ ocenil v Událostech, komentářích Martin Pýcha. Ministerský návrh budou chtít odboráři podle něj ještě projednat ve svých orgánech. „Je to několik organizací, které zastupují 90 procent zemědělců, takže samozřejmě není úplně jednoduché ty věci projednat,“ podotknul.

Odboráři jsou připraveni dále jednat i proto, že některé věci podle Pýchy dosud nebyly uzavřené. Jde třeba o byrokracii či rovné podmínky ve vazbě na antibyrokratický balíček Evropské komise.

Události, komentáře: Na čem se vláda a zemědělci neshodnou (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Výborný v této souvislosti zmínil, že během svého působení na resortu připravil seznam bodů v rámci zjednodušování byrokracie. Tyto body se také týkají třeba snižování počtu kontrol. Do budoucna pak Výborný v tomto ohledu plánuje třeba i elektronickou evidenci skotu.

„Není to jenom otázka financí (…), je to právě i otázka administrativy, byrokracie a zjednodušování těch věcí jak na úrovni evropské, tak i na úrovni národní,“ ujistil Výborný.

Pýcha však argumentoval, že Výborný sice hovoří o snižování počtu kontrol o 50 procent, ale nezmínil prý, že byly předtím o sto procent navýšeny. „Vrátili jsme se na začátek, zemědělcům neubylo. Nejdřív jsme jim zvýšili počty kontrol, pak je zase snížíme a jsme na statu quo. My bychom si představovali těch kontrol ještě méně,“ uvedl.