TÉMA

Zelená nafta

Chceme dál jednat, protesty ale nevylučujeme, řekli zemědělci po schůzce s ministry

Po jednání s ministry financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu nadále upřednostňují jednání před protesty. Stanjura zemědělcům navrhl, že by od příštího roku dostávali podporu zelené nafty dvakrát místo jednou ročně. Výborný pak farmářům přislíbil podporu pojištění přes Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Zástupci zemědělců návrhy předloží svým členům. Další společná schůzka by podle nich mohla být za měsíc. Dramatickou situací v českém zemědělství a požadavky farmářů se bude zabývat ve středu od 21:35 na ČT1 pořad Bilance.
4. 6. 2024|

Preferuji jednání před protesty, prohlásil Výborný. Zemědělci ho vypískali a dali mu dopis s požadavky

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) preferuje jednání u stolu před protestem v ulicích, řekl v pondělí ráno k akci části zemědělců v Praze. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle něj ale sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. Výborný dodal, že o konkrétních krocích a změnách v zemědělství bude jednat s velkými nevládními organizacemi. Protestující ho následně před ministerstvem vypískali a kolem 11. hodiny mu předali dopis, v němž žádají, aby Česko odstoupilo od takzvaného Green Dealu.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:25|

Ceny potravin jsou stabilizované, řekl Výborný. Ohledně dalšího vývoje prý bude ostražitý

Ceny potravin v Česku jsou podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) stabilizované. Žádný důvod, aby potraviny zdražily, není, řekl v Otázkách Václava Moravce. Bude prý ostražitý, jak se ceny potravin budou vyvíjet. Snížení DPH na potraviny, které platí od začátku roku, se do cen podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy promítlo. Hosté pořadu debatovali také o situaci v zemědělství. Výborný sdělil, že vláda neomezí podporu takzvané zelené nafty pro zemědělce. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala přesto hrozí, že se tuzemští zemědělci na jaře přidají k celoevropskému protestu.
28. 1. 2024Aktualizováno28. 1. 2024, 16:25|

Daň se bude vracet nově i zemědělcům v živočišné výrobě. Poslanci schválili zelenou naftu

Vratku části spotřební daně z nafty by nově měli dostávat i zemědělci v živočišné výrobě. Dosud na ni měli nárok jen zemědělci v rostlinné výrobě. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou schválili poslanci. Proti původní vládní podobě ji ale výrazně pozměnili a vracení daně rozšířili i na rybníkáře a firmy hospodařící v lesích. Rozšíření zelené nafty má podpořit zemědělce i jejich konkurenceschopnost. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát.
21. 10. 2016Aktualizováno21. 10. 2016, 17:29|

Zelená nafta i změny občanského zákoníku prošly do 3. čtení

Poslanci v pátek poslali do třetího čtení novelu, která rozšiřuje daňově zvýhodněnou takzvanou zelenou naftu i na chovatele skotu či prasat. V rámci druhého čtení padaly návrhy, aby se daňové zvýhodnění vztahovalo například na chovatele ryb nebo na hospodaření v lese. Hned ráno poslanci rozhodli o vydání poslankyně Aleny Nohavové (KSČM) k trestnímu stíhání kvůli dopravní nehodě. Poslanci naopak nestihli projednat zavedení přísnějších postihů za podporu terorismu. Příští schůze začne až po krajských a senátních volbách.
16. 9. 2016Aktualizováno16. 9. 2016, 14:41|