Zelená nafta i změny občanského zákoníku prošly do 3. čtení

Poslanci v pátek poslali do třetího čtení novelu, která rozšiřuje daňově zvýhodněnou takzvanou zelenou naftu i na chovatele skotu či prasat. V rámci druhého čtení padaly návrhy, aby se daňové zvýhodnění vztahovalo například na chovatele ryb nebo na hospodaření v lese. Hned ráno poslanci rozhodli o vydání poslankyně Aleny Nohavové (KSČM) k trestnímu stíhání kvůli dopravní nehodě. Poslanci naopak nestihli projednat zavedení přísnějších postihů za podporu terorismu. Příští schůze začne až po krajských a senátních volbách.

Do třetího čtení prošla novela zákona o spotřebních daních, která rozšiřuje daňově zvýhodněnou takzvanou zelenou naftu i na živočišnou výrobu. Vratka části spotřební daně se dosud poskytuje jen zemědělcům v rostlinné výrobě.

Události ČT: Sněmovna schvalovala zákony před krajskými volbami (zdroj: ČT24)

Poslanci však zřejmě zákon schválí ve výrazně pozměněné podobě, protože ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se svým stranickým kolegou Petrem Kudelou a poslancem ANO Pavlem Šrámkem předložili komplexní pozměňovací návrh. Podle nich má být vratka odstupňována podle intenzity chovu dobytka, takzvané dobytčí jednotky na hektar. 

Zemědělci v rostlinné výrobě by podle jejich návrhu nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně. Tento princip by měl fungovat do konce června 2017, od 1. července 2017 se pak vratka bude odvíjet od intenzity chovu zvířat. Nejméně by měly dostávat firmy bez živočišné výroby. Čím vyšší poměr živočišné výroby bude, tím vyšší bude i vratka daně. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Zemědělský výbor mimo jiné doporučil, aby zelenou naftu mohli využívat od roku 2019 i chovatelé ryb. S obdobným návrhem přišel i poslanec Kudela, který chce zelenou naftu rozšířit na osoby hospodařící v lese. „Uvidíme, jak to vyhodnotí Poslanecká sněmovna, já toto rozšíření podporuji,“ podotkl Jurečka. Podle něj je důležité, aby parlament změnu schválil do konce listopadu tak, aby mohli zemědělci o vratku žádat ještě za letošní rok.

Už první čtení ve sněmovně ale provázely spory, pravici vadilo zejména to, že by tento krok podpořil byznys ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše (ANO). Představitelé hnutí ANO i celé vlády ale tvrdili, že jde především o pomoc všem českým zemědělcům. 

Změny v občanském zákoníku: spory kolem umisťování dětí do ústavů

Poslanci v pátek poslali do třetího čtení také novelu občanského zákoníku. Předmětem sporu se stala snaha části poslanců vrátit rozhodování o tom, zda děti budou umístěny do výchovného ústavu nebo dětského domova, ze soudů na diagnostické ústavy. Proti návrhu bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) se postavila ministryně sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). 

„Situace těch dětí se v žádném případě nezlepší a neurychlí,“ uvedla ministryně. Návrh přirovnala k tomu, jako by ředitelé vazebních věznic měli rozhodovat o tom, do které věznice odsouzený půjde. Podle ní by o osudu až 8000 dětí rozhodovali ředitelé diagnostických ústavů poměrně netransparentně. 

Válková namítla, že změnu žádají samy soudy, které by si chtěly ponechat jen rozhodování o nařízení ústavní výchovy. O umístění dětí naopak soudy rozhodují „váhavě, rozpačitě, pomalu“ na základě stanovisek orgánů sociálně právní ochrany dětí, jejichž kvalita je různá, dodala bývalá ministryně spravedlnosti. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Další změny v občanském zákoníku se týkají bydlení. Sněmovna zřejmě sníží na polovinu maximální kauci nájemného: místo šestinásobku na trojnásobek nájemného. Možná také obnoví předkupní právo u nemovitostí jejich spolumajitelům. 

Poslanci chtějí také v případě bytů zvláštního určení prodloužit lhůtu na jejich vyklizení v případě, že jejich nájemce zemře. Spolubydlící by takové byty museli podle ústavně právního výboru vyklidit do půl roku místo nynějších tří měsíců.  

Sněmovna vydala poslankyni Nohavovou kvůli dopravní nehodě

Hned na začátká páteční schůze sněmovna rozhodla o vydání poslankyně Aleny Nohavové (KSČM) k trestnímu stíhání kvůli dubnové dopravní nehodě. Policie ji chce stíhat pro podezření z nedbalostního ublížení na zdraví. Její vydání doporučil mandátový a imunitní výbor a sama poslankyně s tím také souhlasila. 

Naopak zákon, který postihuje podporu terorismu, poslanci na zářijové schůzi nestihli a tento bod přerušili. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) přitom na jeho přijetí spěchá. Jinak podle ministerstva hrozí, že Finanční akční výbor (mezivládní organizace ovlivňující standardy v postizích financování terorismu) vyzve celkem 190 členských a přidružených států, aby posuzovaly finanční styky s Českem jako rizikové. Více se dočtete v podrobném článku.