Sněmovna rozhoduje o protiteroristické novele, míří na rekruty i verbíře

Poslanecká sněmovna na aktuální schůzi projednává protiteroristickou legislativu z dílny ministerstva spravedlnosti. Do českého práva chce zavést nové trestné činy: financování i podporu a propagaci terorismu. Dopadnout má na rekruty i na osoby, které je pro teroristické aktivity naverbovaly.  Výše trestů dosahuje až patnácti let.

České právo dosud v souvislosti s terorismem pracovalo s kategorií teroristického útoku. Novela trestního zákoníku, kterou sněmovně předložil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), ale postup proti útočníkům precizuje a zaměřuje se i na přísnější postih podpory terorismu, tak jak to po Česku žádaly mezinárodní organizace. Do tuzemské legislativy proto přibývají nové trestné činy:

Financování terorismu: Právo se s ním dosud muselo vypořádávat prostřednictvím trestného činu teroristického útoku, nově ale stojí trestný čin financování terorismu samostatně a vztahuje se nejen na peněžní, ale i na materiální podporu (například v podobě dodávek zbraní). Trestem má být propadnutí majetku a také tři až dvanáct let vězení. Čas strávený za mřížemi se může ještě o tři roky prodloužit, pokud pachatel nejednal sám, ale byl součástí celé podpůrné chobotnice.

Podpora a propagace terorismu: Zmíněný trestný čin se vztahuje na každého, kdo veřejně schvaluje teroristický čin, podněcuje k němu nebo vychvaluje jeho pachatele. Novela v tomto případě počítá s trestem dvou až deseti let za mřížemi. Až patnáctileté vězení pak hrozí každému, kdo by terorismus podporoval v médiích (vč. internetu) nebo jejich prostřednictvím hrozil útokem.

Stejný paragraf a současně i tří- až dvanáctiletý žalář se vztahuje také na lidi, kteří teroristy verbovali, cvičili je nebo jim radili s tím, jak teroristický čin spáchat, například jak vyrobit výbušninu.

Tentýž trest by pak měl postihnout i ty Čechy (a v případě přejezdu přes Česko i cizince), kteří míří spáchat útok do zahraničí nebo se v cizině chtějí připojit k některé z teroristických organizací. V praxi by tak šel tento trestný čin vztáhnout například na evropské rekruty Islámského státu, podaří-li se je v Česku zadržet.

Účast na teroristické skupině: České právo dosud samostatnou úpravu pro buňky teroristů nemělo a pracovalo s nimi jako s organizovanou zločineckou skupinou. Vedle ní ale nově přibývá skupina teroristická; podle novelizace má ve srovnání se skupinou zločinců trvalejší charakter a především se řídí plánem na spáchání teroristického činu nebo na rozpoutání teroru.

Za členství v teroristické skupině má hrozit tří- až dvanáctileté vězení; její zakladatelé nebo její vůdci mohou jít do vězení až na patnáct let. Výjimka se pochopitelně týká policistů nebo agentů, kteří buňku infiltrovali s cílem zhatit její plány.

Reportáž: Protiteroristické zákony ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Robert Pelikán doufá, že by novela mohla projít parlamentem zrychleným způsobem, a to právě kvůli požadavkům zahraničí. V případě sněmovních okolků podle ministerstva hrozí, že Finanční akční výbor (mezivládní organizace ovlivňující standardy v postizích financování terorismu) vyzve celkem 190 členských a přidružených států, aby posuzovaly finanční styky s Českem jako rizikové.

Na teroristy cvičí i policie

S možným ohrožením kalkuluje i policie, která je už od březnových teroristických útoků na letišti v Bruselu ve zvýšené pohotovosti, byť bezprostřední nebezpečí teroristického útoku v Česku podle tajných služeb nehrozí. „Podle posouzení společné zpravodajské skupiny stále vychází první stupeň. Stále sledují všechny indikace, zda by mělo dojít ke změně a zatím tomu tak není,“ potvrdil první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Policisté přesto už v letošním roce absolvovali 60 protiteroristických cvičení a dalších 50 je ještě čeká, včetně soustředění se slovenskými, rakouskými a německými kolegy. Vybraní policisté ze zásahových jednotek také vyjedou na výcvik do Izraele, v lednu má na ministerstvu vnitra vzniknout specializované centrum pro boj proti terorismu.