Zelená nafta prošla po hádkách prvním čtením. Rozšířit by se měla i na živočišnou výrobu

Návrh na rozšíření tzv. zelené nafty prošel 1. čtením (zdroj: ČT24)

Hádky pravicové opozice s vládními poslanci provázely středeční projednávání novely zákona o spotřebních daních. Rozšíření takzvané zelené nafty i na živočišnou výrobu nakonec prvním čtením prošlo.

Pravici vadí zejména to, že tento krok by podpořil byznys ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše (ANO). Představitelé hnutí ANO i celé vlády ale tvrdí, že jde především o pomoc všem českým zemědělcům.

Vratka části spotřební daně, takzvaná zelená nafta, se dosud poskytuje jen zemědělcům v rostlinné výrobě. Nyní se zvýšila šance, že na ni dosáhnou i chovatelé skotu, prasat, drůbeže a jiných hospodářských zvířat. 

Středeční propuštění návrhu do dalšího čtení znamená, že je pravděpodobnější, že ho sněmovna stihne na podzim schválit.

  • Navržená vratka představuje 4380 korun na 1000 litrů paliva.
  • Nárok na vratku by mohli zájemci uplatnit zpětně i na paliva spotřebovaná od letošního ledna.
  • Nově by ji mohli uplatnit i zemědělci či plemenáři, kteří se například zabývají chovem skotu, prasat, drůbeže, ovcí a koz.
  • Nárok na uplatnění vratky nyní mají vinaři, ovocnáři či pěstitelé zeleniny. Dostávají 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.
  • Ministerstvo zemědělství odhadlo, že při schválení zákona přijde stát kvůli vratce ročně o 385 milionů korun. 
  • Zdroj: ČTK

Předkladatel návrhu, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) věří, že novela bude schválena do konce letošního roku – pak by bylo možno nárokovat vratku zpětně od letošního ledna. „Pak by to skutečně podpořilo zemědělce i v letošním krizovém roce,“ řekl ministr.

Zelená nafta je ve sněmovně výbušné téma. Vládní strany chtěly její rozšíření původně schválit zrychleně už v prvním čtení – to ale vetovala pravicová opozice.

TOP 09 má za to, že by se zemědělcům mělo raději pomáhat formou dotací. „Jenže to už by nemohly být ty vedlejší efekty, že nejvíc z toho profitují ti největší a že by se otvírala cesta daňovým únikům,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Proti je také ODS.

Ne každý se tady k tomu hlásí, všichni jsou kolem toho zticha, samozřejmě to bude znamenat, že Agrofert dostane další prostředky finanční podpory.
Petr Bendl
poslanec ODS, bývalý ministr zemědělství

Tomu oponuje místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Nám by nepřipadalo normální, abychom kvůli tomu, že Agrofert má dvě procenta v zemědělské provýrobě, zablokovali pomoc zemědělcům v celé České republice.“

Podle odhadu ministerstva zemědělství si o peníze zažádá tisícovka subjektů, jejich přesný počet však prý nelze určit. 

Jurečka chce vratku ještě zvýšit

Jurečka minulý týden řekl, že na základě dohody v koaliční radě předloží ve druhém čtení pozměňovací návrh, který má vratku daně ještě zvýšit tak, aby zemědělci dostali zpět celkově až 900 milionů korun. Chce zvýšit vratku až na horní limit, který umožňuje Evropská unie. U motorové nafty bez biosložky je to až 95 procent daně, u nafty se sedmi procenty biosložky je to 88 procent.

Pod novelou je podepsaný kromě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) také ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Ťok svým podpisem zastoupil Babiše, který se obával možného střetu zájmů.