Preferuji jednání před protesty, prohlásil Výborný. Zemědělci ho vypískali a dali mu dopis s požadavky

Ministr zemědělství Marek Výborný o protestech českých farmářů (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) preferuje jednání u stolu před protestem v ulicích, řekl v pondělí ráno k akci části zemědělců v Praze. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle něj ale sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. Výborný dodal, že o konkrétních krocích a změnách v zemědělství bude jednat s velkými nevládními organizacemi. Protestující ho následně před ministerstvem vypískali a kolem 11. hodiny mu předali dopis, v němž žádají, aby Česko odstoupilo od takzvaného Green Dealu.

„To, že bych teď konkrétní kroky nebo změny, které v oblasti zemědělství v Česku plánujeme, komunikoval nebo konzultoval s panem Dufkem, nepovažuji za důvodné. V tom jednoznačně jednám s těmi třemi nevládními organizacemi (Agrární komora, Zemědělský svaz, Asociace soukromého zemědělství), to jsou pro mě partneři, ti jsou pro mě důležití. Nikoliv pan Dufek,“ konstatoval Výborný.

Ve vysílání ČT24 ráno uvedl, že se zástupci velkých nevládních organizací v poslední době jedná „téměř každý den“. „Diskutujeme o tom, co upravit na národní úrovni i jak přimět Evropskou komisi k tomu, aby se nesmyslné množství byrokracie snížilo,“ nastínil. Ujistil, že vláda nebude rušit podporu zelené nafty, kvůli čemuž protestovali farmáři v jiných částech Evropy.

Dodal, že s odborovým předákem Dufkem jednal před deseti dny a prý od něj neslyšel „ani větu“ o tom, že se postaví do čela protestů. Výborný nicméně zdůraznil, že se zástupci zemědělců bude jednat dál, a připomněl, že velmi často za farmáři jezdí. „Za těmi, kteří chodí každý den do chléva, každý den jsou na poli. A o těch problémech, které jsem nikdy nepopíral, se s nimi bavím,“ nechal se slyšet ministr. Upozornil ale, že není možné vše vyřešit obratem.

On-line přenos

Protesty zemědělců v Praze

  • Pondělí 19. února 2024
  • 19:32

    Vážení čtenáři, on-line reportáž k protestům zemědělců v Praze končí. Děkujeme za pozornost.

  • 19:08

    Na tři stovky traktorů a jiných zemědělských strojů se ve čtvrtek sjedou na několika místech v Jihočeském kraji. Chtějí tím protestovat proti zemědělské politice Evropské unie. Krátce zablokují například i příjezd k hraničnímu přechodu do Německa ve Strážném na Prachaticku.

  • 17:40

    Policie zadržela muže, který vyhrožoval, že se přidá k protestu zemědělců a se samopalem půjde na Úřad vlády, informovala o tom na sociální síti X.

Problémy, se kterými se čeští zemědělci potýkají, prý nezpochybňuje. „Ale za organizací těchto protestů stojí skupiny, které do určité míry, bohužel, sledují své vlastní politické cíle,“ doplnil. Když Výborný dopoledne vyšel před budovu ministerstva, aby promluvil s novináři i protestujícími farmáři, pokřikovali na něj demonstrující, aby podal demisi nebo se ho ptali, jestli ví, jak vypadá kráva. Při odchodu do budovy resortu se na Výborného snesla vlna hlasitého pískotu.

Část zemědělců mu následně před pondělním polednem předala dopis s požadavkem, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu. Vadí jim například omezení používání hnojiv, uvedl už dříve mluvčí akce Daniel Sterzik. Výborný v pondělí prohlásil, že je potřeba požadavky této dohody zasadit do reálného rámce, a na ČT24 požadavek organizátorů aktuálního protestu na odstoupení od ní označil za „plácnutí do vody“.

Výborný: Na dopis farmářům odpovím

„Česká republika a Evropa nemohou zůstat nekonkurenceschopné vůči zbytku světa. A to není rezignace na péči o krajinu nebo klima,“ zdůraznil Výborný a dodal, že na dopis farmářům odpoví. Kromě požadavků Zelené dohody se aktuálně protestující zemědělci staví také proti nastavení dotační politiky EU.

Výborný připomněl, že se nyní debatuje o tom, že by se v rámci podpory zemědělství zrušilo danění dotací, což aktuálně v Evropě činí kromě Česka už pouze Slovensko. Odhadl, že jasno by o tomto tématu mohlo být v řádu několika týdnů. Podpořit je dle ministra třeba především středně velké zemědělské podniky, aby prosperovaly a nestalo se, že v Česku zbydou pouze malé rodinné farmy, a naopak velké agrokoncerny. Ministerstvo financí uvedlo, že čeká, že Výborný návrh na nedanění dotací předloží vládě včetně vyčíslení dopadů na rozpočet. Následně se k němu ministerstvo vyjádří.

Do Prahy se časně ráno sjely na protest části zemědělců stovky traktorů a dalších strojů. Ráno traktory blokovaly jeden pruh ve směru k Hlávkovu mostu, několik strojů stálo i na opačné straně magistrály blíž k ministerstvu zemědělství, později u sídla úřadu zemědělských strojů i protestujících výrazně přibylo. Odpoledne se část nespokojených farmářů přesunula na Malostranské náměstí, kde je naplánovaná další demonstrace. Velké nevládní zemědělské organizace se od pondělního protestu distancovaly.

Později odpoledne Výborný napsal na sociální sítě, že se nediví účastníkům, kteří z tohoto protestu předčasně odjeli. Podle něj pondělní události přinesou horší obraz zemědělského sektoru v očích veřejnosti. „Pánové Jandejsek, Dufek a Veleba, chyťte se za nos, škodíte českým farmářům a zemědělcům,“ prohlásil.

K pondělnímu protestu se dopoledne vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). Akce podle něj nemá mnoho společného s bojem za podmínky zemědělců a pořádají ji prý lidé, kteří se netají podporou Kremlu. Zopakoval, že hlavní zemědělské organizace se od aktuálního protestu minulý týden distancovaly.

„Chceme, aby zemědělství nadále plnilo svoji zásadní roli v rozvoji venkova, kvality a dostupnosti potravin a péče o krajinu. A aby pro to měli naši farmáři dobré podmínky. Po roce fungování nové společné zemědělské politiky společně vyhodnocujeme, jak se daří plnit její cíle. Ostatně, to jsme slíbili, když vstoupila v platnost,“ nechal se slyšet Fiala. Dodal, že naposledy se s relevantními zástupci zemědělců setkal ve čtvrtek.

Středně velcí zemědělci podle premiéra potřebují úpravu podmínek, protože dopad regulací na ně byl významnější než na jiné typy zemědělských podniků.

Další reakce

Bohumír Dufek na demonstraci na Malostranském náměstí prohlásil, že Fiala a Výborný protest zemědělců dehonestovali a jejich chování je za hranou slušnosti. „Ani v hloubi duše jsem nevěřil, že může státní administrativa takovým způsobem využít demokracii proti nám,“ prohlásil. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha pode něj nezastupují české zemědělce, ale jen sami sebe, a to proto, aby „dlouho zůstali u svých koryt“, uvedl.

„Nálepkování a rozdělování společnosti. To je jediné, co tato vláda opravdu umí. Petr Fiala se už ani neobtěžuje něco předstírat a okázale dává najevo pohrdání všemi, kteří s ním nesouhlasí. Zbavme Česko této arogance – defializujme politiku,“ reagoval na příspěvek předsedy vlády místopředseda ANO a sněmovny Karel Havlíček.

Podle členky sněmovního zemědělského výboru Margity Balaštíkové (ANO) zemědělci na problémy, které je trápí, upozorňují delší dobu. „A jestliže se k tomu vláda nestavěla způsobem, jakým oni očekávali, a pan premiér i ministr začali vyjednávat až ve chvíli, kdy je protest, tak je něco špatně. Domnívám se, že jim (zemědělcům) nic jiného nezbylo,“ míní. Vláda podle ní podmínky pro zemědělce zhoršuje, řekla na ČT24.

Členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO) o zemědělských protestech (zdroj: ČT24)

„Oni (zemědělci) jsou v bezvýchodné situaci, zelení sociální inženýři v Evropské unii se svým Green Dealem jim udělali takové podmínky, že se nedokáží na trhu prosadit. Dotace jsou obrovský problém. A protože podle mého názoru EU docházejí peníze, tak začne v dalších letech snižovat finanční pomoc zemědělcům,“ obává se místopředseda sněmovního hospodářského výboru Radim Fiala (SPD). Systém společné zemědělské politiky podle něj nemůže vydržet, protože je postavený na dotacích.

Za problém považuje i to, že v Česku není skoro žádná živočišná výroba a že se část vypěstovaných plodin, například řepky či kukuřice, pálí v bioplynových stanicích. „To se skutečným zemědělstvím nemá skoro nic společného,“ dodává Fiala z SPD.

Radim Fiala hovořil o protestech zemědělců (zdroj: ČT24)

„Lidi, kteří svolávají dnešní (pondělní) protest, jsem jako místopředseda zemědělského výboru potkal asi jednou. Očekával bych od nich větší aktivitu směrem k nám a snahu se domluvit,“ komentoval akci v hlavním městě místopředseda sněmovního zemědělského výboru Tomáš Dubský (STAN). Míní, že by se mělo více hovořit o tom, že zemědělství není jen o produkci potravin, ale že ovlivňuje i život na venkově a „neodmyslitelně“ souvisí se životním prostředím.

Místopředseda zemědělského výboru sněmovny Tomáš Dubský (STAN) o protestech zemědělců (zdroj: ČT24)

Že část organizátorů protesty zneužívá pro vlastní mocenské hry, si myslí i předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš. Stojí za nimi lidé navázaní „na extremistu (Jindřicha) Rajchla, dezinformační scénu či některé agrobarony“, napsal na síti X.

Podle místopředsedy Senátu Tomáše Czernina (TOP 09) si nyní část předáků vzala ostatní (zemědělce) za rukojmí. „U řady jednání jsem byl. Konstruktivní příliš nebyla. Kompromis byl vzdálený na míle. Každý účastník jen vykládal na stůl své požadavky. Tímto způsobem se nedostaneme vůbec nikam,“ je přesvědčený.

Místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl (ODS) si myslí, že distancování se některých zemědělců od zbytku protestu něco naznačuje. „Tihle reprezentanti, organizátoři nejsou součástí pravidelných diskuzí, které vedeme,“ řekl v pořadu Interview ČT24. Podle něj má Green Deal spoustu detailů, z nichž mnohé jsou v jeho očích ekonomicky nereálné, a dává za pravdu protestujícím farmářům, že je třeba se nad nimi zamyslet. Ochrana přírody, o které Green Deal je, má podle něj smysl, ale měla by se hledat vhodnější míra opatření, dodal.

Interview ČT24: Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Petr Bendl (zdroj: ČT24)