Traktory několik hodin blokovaly pražskou magistrálu. Část zemědělců protestovala proti Zelené dohodě i vládě

Události: Protest zemědělců v Praze (zdroj: ČT)

Zemědělci v Praze kritizovali evropskou zelenou politiku. Dopoledne se shromáždili před resortem zemědělství, kde mimo jiné volali po demisi ministra Marka Výborného (KDU-ČSL), později demonstrace pokračovala na Malostranském náměstí. Protestní jízda traktorů časně ráno částečně zablokovala magistrálu a v centru Prahy na chvíli omezila provoz tramvají. Větší dopravní problémy ale nezpůsobila. Velké zemědělské organizace se od pondělní akce už předem distancovaly a chystají vlastní. Hlavní část protestu na průtahu Prahou skončila po patnácté hodině, kdy stroje odjely.

První traktory se v centru Prahy objevily již před pondělní pátou hodinou. Několik jich postavili řidiči do pravého pruhu magistrály ve směru na jih před Národní muzeum. Mnoho dalších zemědělských vozidel se shromáždilo na Evropské třídě v Praze 6 u Vítězného náměstí. Před šestou se dala tato kolona do pohybu a zamířila přes Holešovice na magistrálu.

Traktory, které přijely i z dalších směrů, pak několik hodin kroužily po magistrále mezi Bubenským nábřežím a Rumunskou ulicí. Postupně zemědělci svoji techniku odstavili v levých pruzích v obou směrech ve Wilsonově ulici.

On-line přenos

Protesty zemědělců v Praze

  • Pondělí 19. února 2024
  • 19:32

    Vážení čtenáři, on-line reportáž k protestům zemědělců v Praze končí. Děkujeme za pozornost.

  • 19:08

    Na tři stovky traktorů a jiných zemědělských strojů se ve čtvrtek sjedou na několika místech v Jihočeském kraji. Chtějí tím protestovat proti zemědělské politice Evropské unie. Krátce zablokují například i příjezd k hraničnímu přechodu do Německa ve Strážném na Prachaticku.

  • 17:40

    Policie zadržela muže, který vyhrožoval, že se přidá k protestu zemědělců a se samopalem půjde na Úřad vlády, informovala o tom na sociální síti X.

Část traktorů po šesté hodině ráno zastavila také na Dvořákově nábřeží a zemědělci, kteří svůj příjezd doprovázeli troubením či hraním melodií na upravené klaksony, se pak shromáždili před budovou ministerstva zemědělství. Po jedenácté předali jejich zástupci ministrovi zemědělství dopis, v němž jej vyzvali, aby Česko odstoupilo od Zelené dohody pro Evropu. Transparenty proti ní byly i na zemědělské technice, která do Prahy přijela, další nápisy se zaměřily proti vládě nebo způsobu rozdělování zemědělských dotací v Evropské unii.

S Výborným protestující několikrát hovořili, volali hesla a pískali na něj. Ministr při diskusi označil odstoupení od Zelené dohody za prakticky nereálnou možnost, v úvahu podle něj připadá pouze vyjednávání ústupků a kompromisů. Připustil však, že je potřeba snažit se o zmenšení byrokracie, na kterou si zemědělci stěžují.

Někteří zemědělci s technikou zamířili odpoledne od ministerstva domů, třeba koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý hovořil o „ukradeném protestu“. „Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli,“ poznamenal Malý.

Protest na Malostranském náměstí

Po předání dopisu se část zemědělců ale vydala na Malostranské náměstí. Kolem půl třetí se na místě dostala do konfliktu s demonstranty skupina jejich odpůrců. Policie musela obě strany od sebe oddělit. Odpůrci protestu následně podle mluvčího odešli. „Nikdo nebyl zajištěn,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. V cele ale skončil muž, který o víkendu na sociální síti vyhrožoval, že se přidá k pondělnímu protestu v Praze a se samopalem půjde na Úřad vlády, informovala policie na sociální síti X.

Na Malostranském náměstí opakovaně zazníval požadavek, aby Česko odstoupilo od Green Dealu. Jeden z řečníků Vladimír Štěpán v souvislosti s touto dohodou hovořil o konci zemědělství v Česku. Demonstrace se na místě účastní také organizátor protivládních akcí Jindřich Rajchl, předseda SPD Tomio Okamura, předsedkyně neparlamentní Trikolory Zuzana Majerová nebo bývalý premiér a předseda strany Česká suverenita Jiří Paroubek.

Vystoupil také jeden z organizátorů protestu Bohumír Dufek, který je předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství (OSPZ) a výživy a Asociace svobodných odborů. Podle něj premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dehonestovali pondělní protest části zemědělců v Praze a jejich chování je za hranou slušnosti.

Demonstrace, která měla původně trvat do 17:00, skončila o hodinu dřív. Organizátoři akce v úterý oznámí, v jaké podobě budou protesty pokračovat. Část protestujících zemědělců vyrazila po skončení demonstrace k Úřadu vlády, poté se ale rozešli do různých směrů a protestní akce ukončili.

Provoz na pražské magistrále byl obnoven odpoledne, všechna zemědělská technika odjela, uvedla policie na síti X kolem 15:15.

Magistrát vyzýval k omezení jízd autem. Provoz je opravdu slabší

Policie i pražský magistrát již o víkendu vyzvaly, aby lidé po Praze jezdili v pondělí hlavně metrem. „Pokud už někdo do Prahy musí, tak ideální cesta bude pravděpodobně vlakovou dopravou, která by neměla být stávkou a blokádou magistrály dotčená. Po Praze pak doporučujeme pohybovat se zejména metrem, protože autobusové linky, ale možná i tramvajové mohou být touto blokádou dotčeny,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Řidiči aut se od rána mohli setkat se zemědělskými stroji na různých místech Prahy, kromě magistrály a Vinohradské se objevily traktory například na Jiráskově mostě a v Resslově a Ječné, kolem poledne by se měly přesouvat na Malou Stranu, přičemž ne všude se vejdou do jízdních pruhů.

Největší problém v dopravě způsobily traktory, které se seřadily ve Vinohradské ulici. Blokáda dopadla nejvíce na tramvaje, téměř na dvě hodiny byl přerušen provoz linky 13, která po Vinohradské jezdí. Jeho obnovení ohlásil dopravní podnik po tři čtvrtě na osm dopoledne.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že běžný provoz je slabší, než bývá, řidiči podle něj zohlednili výzvy, aby do centra Prahy v pondělí raději nevyráželi autem. „Kromě části, kterou zabírají ty traktory, tak je Praha průchodná a kalamita, jakou jsme čekali v ranních hodinách, se nekonala,“ poznamenal. Při příjezdu zemědělců podle něj nenastaly větší komplikace, došlo pouze k jedné nehodě traktoru.

Že je doprava klidnější než obvykle, bylo od rána patrné i na příjezdových trasách do Prahy. Ve středních Čechách také nenastaly větší potíže ve veřejné linkové dopravě. Ráno zpozdila kolona autobusy na silnici z Říčan do Uhříněvsi, menší zpoždění vznikla také u Zdib a na staré poděbradské silnici, která vede podél dálnice. Slabší provoz se projevil i v pražské MHD, která podle organizace ROPID jezdí neobvykle přesně.

Zemědělci chtěli původně využít pro cestu do Prahy i dálnice, to ale podle policie není možné. „K cestě by měli využít silnice prvních a druhých tříd, dálnice by to být neměla, jelikož dle silničního zákona zemědělská technika na dálnice ani vjet nemůže,“ vysvětlila mluvčí jihočeské policie Lenka Krausová.

Traktory ze šesti směrů

Z jižních Čech vedly dvě ze šesti tras, kterými nespokojení farmáři do Prahy přijížděli. Tu ze Strakonicka a Písecka využilo pouze sedm traktorů, v pražské Strakonické se připojily k mohutnější koloně mířící od Českých Budějovic a Tábora. Další směry vedly od Slaného, od Lovosic, podél D11 od Hradce Králové a od Pardubic a Havlíčkova Brodu.

Z některých regionů se technika vydala na cestu do Prahy už po půlnoci. Cesta kolon nebyla vždy bezproblémová. Třeba zemědělci přijíždějící z jižních Čech po cestě intenzivně troubili. Obyvatele jedné z obcí, kterého vzbudili, to rozzlobilo natolik, že se vypravil za kolonou a pokusil se zablokovat doprovodné vozidlo.

Cestu kolon zemědělské techniky do Prahy sledovala také policie. „Jenom v našem Středočeském kraji se jedná o zhruba sto stanovišť, z toho nejvíc jich budeme mít, a to přes sedmdesát, na nájezdech na dálnice,“ popsala v neděli mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Ráno středočeští policisté uvedli, že krajem projelo asi 440 strojů a asi 130 doprovodných vozidel.

90′ ČT24: Zemědělci přijíždějí protestovat do Prahy (zdroj: ČT24)