PŘEHLEDNĚ: Kudy v pondělí v Praze projedou nespokojení farmáři?

Studio ČT24: Zemědělci zablokují Prahu (zdroj: ČT24)

Část nespokojených českých farmářů přijede v pondělí do hlavního města, kde hodlají traktory a další technikou zablokovat pražskou magistrálu. Uvádějí, že tak chtějí vyjádřit nesouhlas se stavem zemědělství. Do Prahy budou šesti trasami přijíždět zhruba od 05:00, jejich prvním cílem je budova ministerstva zemědělství v centru. Zemědělci by se měli vyhnout dálnicím a organizátoři slíbili, že nebudou blokovat průjezd hromadné dopravy.

Do Prahy podle organizátorů přijede šest set až tisíc traktorů či další zemědělské techniky. Využijí pro to šest tras, a to ze směru od Českých Budějovic a Tábora, Strakonic a Písku, od Slaného, Lovosic, podél D11 ve směru od Hradce Králové a od Pardubic a Havlíčkova Brodu.

Od jihu plánují farmáři přijet do Prahy po Strakonické ulici a dále pokračovat přes Jiráskův most na magistrálu a k ministerstvu zemědělství. Kromě toho přijedou i ve směru od Říčan a Uhříněvsi ulicemi Přátelství a Kutnohorská, odkud najedou na Černokosteleckou a Vinohradskou a dále na magistrálu a k ministerstvu.

Trasy příjezdů zemědělců do Prahy
Zdroj: ČT24

Ze severu technika do metropole přijede podél dálnice D8 a dále přes Kobylisy, Holešovičky a most Barikádníků na Argentinskou a magistrálu a k sídlu resortu zemědělství. Ze severozápadu plánují zemědělci přijet po Evropské ulici a projet Dejvickým tunelem přes ulice Milady Horákové a Veletržní na Wilsonovu a k ministerstvu zemědělství.

Od Hradce Králové trasa vede přes Horní Počernice, Černý Most a dále přes Poděbradskou a Českomoravskou na Rohanské nábřeží a Těšnovským tunelem k ministerstvu. Poslední příjezdová trasa bude od Pardubic a povede přes Újezd nad Lesy a Běchovice na Českobrodskou, Spojovací a Sokolovskou a dále na magistrálu.

Podrobný popis tras je k dispozici na webech Prahy i organizátorů.

Kudy zemědělci projedou Prahou
Zdroj: ČT24

Akce potrvá do večera, lidé by měli využívat vlaky a metro

Nájezd do metropole je v plánu kolem 5:00, k budově ministerstva zemědělství se farmáři podle organizátorů budou přesouvat po celé ráno a dopoledne. Předají dopis ministrovi a kolem 11:30 s technikou odjedou na odstavné plochy na nábřežích Edvarda Beneše a Kapitána Jaroše. Zhruba od 15:00 do 17:00 se uskuteční také demonstrace zemědělců na Malostranském náměstí a ve 20:00 na témže místě tisková konference organizátorů protestu.

Akce měla původně trvat do čtvrtka 22. února, organizátoři ale protesty ve středu a ve čtvrtek odřekli. V úterý se pak uskuteční asi jen v omezeném rozsahu, a to na Malostranském náměstí či v jeho okolí. Na dodržování veřejného pořádku i pravidel silničního provozu při přesunu zemědělské techniky budou v pondělí dohlížet stovky policistů, včetně členů antikonfliktního týmu. Policie uvedla, že na dálnice nepovolí vjezd vozidlům, která nesplňují zákonné požadavky.

Praha žádá občany, aby do města v pondělí vůbec nejezdili a aby pracovali z domova, pokud je to možné. Pokud do Prahy přesto budou muset cestovat, měli by zvolit vlakovou dopravu.

Využít v maximální možné míře právě železnic nebo metra doporučuje lidem společnost Ropid, která plánuje pražskou veřejnou dopravu.

Pražský dopravní podnik v souvislosti s protesty neplánuje úpravy v MHD. Ani státní železniční dopravce České dráhy v pondělí nenasadí více spojů či vozů. Podle drah není pražský železniční uzel dimenzovaný na další zvýšení kapacity. Organizátoři protestů slíbili, že účastníci nebudou blokovat průjezd hromadné dopravy.

Protestuje část farmářů, velké nevládní organizace se distancovaly

Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami.

Ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) předají farmáři dopis s požadavkem, aby vláda odstoupila od Green Dealu, unijní Zelené dohody pro Evropu. Protestujícím zemědělcům vadí i rozdílně nastavené dotační prostředí v zemích EU i požadavky Zelené dohody pro Evropu.

Agrární komora (AK), Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se od pondělního protestu distancovaly. Ve čtvrtek 22. února se připojí ke společným evropským protestům proti politice EU, kdy farmáři se svými stroji vyjedou v kolonách na hranice. Protest podle prezidenta AK ČR Jana Doležala bude spíše symbolický a neklade si za cíl hranice zablokovat.

Kromě farmářů z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Litvy a Lotyšska se do protestu zapojí také zemědělci z Rumunska, Bulharska, Slovinska či Chorvatska.