Zemědělské spolky si spolupráci s vládou chválí, odboráři si chtějí vynutit její pozornost protestem

Události, komentáře: Zemědělská stávka (zdroj: ČT24)

„Chceme, aby vláda jednala.“ Zemědělci v pondělí přijedou na traktorech do Prahy, podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka vláda neposlouchá jejich požadavky a nechce jednat. Agrárníci ale podle šéfa Asociace soukromých zemědělců Jaroslava Šebka mohou prosadit své cíle snáz skrze jednání s politiky.

I když se zemědělské profesní organizace k protestu nepřidaly, podle Dufka na ně jejich členové přijedou. Vadí jim třeba dopady evropského zákona o významné tržní síle. „Jestliže se propadlo zemědělství o 30 procent, tak se s tím prostě musí něco dělat,“ zdůraznil.

Nejvíce farmářům ale vadí plánovaná dohoda s jihoamerickými zeměmi, která by jim měla umožnit bezcelně dovážet plodiny. Podobně jim nevyhovuje import ukrajinského obilí, podotkl Dufek.

Organizátoři protestu v nás nebudí důvěru, říká Sokol

Podle Petra Sokola (ODS) z Institutu pro veřejnou správu zažijeme „protest z dovozu“. Demonstrovalo se v různých zemích, vždy to ale podle něj mělo konkrétní spouštěč, u nás se nic takového nestalo. Nelíbí se mu také napojení na dezinformační scénu – k farmářům promluví třeba aktivista Jindřich Rajchl.

Asociace soukromého zemědělství podle Šebka prosazuje své cíle prostřednictvím jednání a daří se jí to. „My si myslíme, že je potřeba skutečně o těch věcech jednat, (…) ale k protestům se určitě nepřipojíme. Lidé, kteří je svolávají, v nás nebudí žádnou důvěru. Nepamatujeme si, že by se v minulosti zajímali o zájmy soukromých zemědělců,“ říká.

To, že by se na protestu podíleli dezinformátoři, je podle Dufka dezinformace. Šebkovi vyčetl, že kvůli dotacím pro menší farmy nezbývají peníze pro velké výrobce. „Mělo by se udělat spravedlivé hodnocení a poskytovat dotace jenom těm, co dělají výrobu podle evropské normy Od farmáře na vidličku, a ne že tam máte ‚farmáře‘, kteří dělají jenom pšenici, berou obrovské dotace a vydělávají skoro padesát tisíc na hektar.“

Šebek souhlasí, že je třeba dotační prostředí nastavit spravedlivě. K tomu ale prý jejich spolupráce s vládou směřuje. „Celých dvacet, třicet let, celá podpora stála na podpoře velkých a supervelkých podniků. (…) Došlo k tomu, že ve vládním prohlášení bylo jasně řečeno, že je potřeba pomoci největšímu segmentu českých zemědělců, což jsou menší farmy. Mluvíme o farmách v řádech desítek a stovek hektarů.“

Sokol znovu zdůraznil, že jsou organizátoři pondělního protestu napojeni na politická hnutí, kteří v zemědělství nepodnikají. „To co říkal pan Dufek, že vláda ubrala peníze obrovským holdingům a dala je malým zemědělcům, pokud nám jde o venkov a krajinu, tak je to přece rozumné,“ myslí si.

Spor o dotace a malé farmy

Dufek vysvětlil, že nezpochybňoval to, že by měly státní pomoc dostat malé farmy, nelíbí se mu ale, jak jsou definované. „V Evropě je to běžně do deseti, patnácti hektarů, u nás v České republice je to 150 hektarů.“

Šebek vysvětlil, že současný systém je založený na rodinných farmách, které se starají o krajinu. Klíčové je podle něj, že jsou přikotveny k půdě a generačně vedeny, zatímco holdingy skupují půdu, kde se jim zachce.

Něco, co by podle něj mohla vláda zlepšit, je zastropování dotací. „Na nějaké úrovni, třeba na tisíci hektarech. To by velmi pomohlo v tom, aby se neskupovaly střední podniky,“ vysvětlil. Není podle něj všechno dobře nastaveno, a chápe, že chce někdo protestovat.

Řekl, že je podle něj lepší veřejnost informovat o problémech v sektoru třeba skrz média, a nezatěžovat protesty ty, které to nezajímá a chtějí se jen ráno dostat do práce. „Tím rozhodně nechci zpochybňovat situaci v zemědělství, není jednoduchá, ale zase taková katastrofa to není. Ti, co svolávají tyhle demonstrace, říkají každý rok, že je naprosto zoufalá situace, to si myslím, že není úplně fér,“ podotkl Šebek.

Sokol věří, že demonstrantů přijede málo a že budou rozumní a nebudou blokovat dopravu, protože by se to otočilo proti nim.

Dopady na dopravu

Náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) znovu zopakoval, že lidé, kteří mohou zůstat doma, nemají jezdit do Prahy. Doufá, že stávka neovlivní veřejnou dopravu, ale nemůže to zaručit.

„Pokud můžete využít home office a nejezdit do Prahy, tak bych doporučil to udělat. Pokud do Prahy opravdu musíte, nejvhodnější dopravou bude vlak. Pro dopravu po Praze pochopitelně metro,“ doporučil Hřib.

Plánované trasy zemědělské techniky
Zdroj: ČT24

Připraveny budou pohotovostní vlaky metra, zvláštní technika, dispečinky budou v pohotovosti, aby mohly třeba změnit tramvajové linky. Zakázat třeba vjezd traktorů na magistrálu by ale trvalo dlouho, a navíc je v rukou státní správy, nikoli města, přiblížil Hřib.

Dufka požádal o to, aby traktory neblokovaly tramvajové koleje, a ten ho ubezpečil, že to v úmyslu není. Přijedou prý jen spořádaní občané, kteří budou dbát na to, aby splňovali domluvené podmínky.

Cílem protestu není zablokovat město, zdůraznil Dufek. Jízdu oznámili s dostatečným předstihem, aby se lidé mohli přizpůsobit, domnívá se.