Liberty Ostrava je ve velkých potížích od podzimu. Dluží miliardy

Hutní společnost Liberty Ostrava, která v úterý oznámila, že se chystá propouštět, je ve vážných problémech od loňského podzimu. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část z pěti tisíc zaměstnanců je od té doby doma a huť nemá peníze na mzdy. V dubnu 2024 věřitelé schválili restrukturalizační plán, restrukturalizace však nebyla úspěšná a společnost na sebe v červnu podala insolvenční návrh. Od 21. června je v úpadku a mzdy zaměstnancům vyplácí stát.

Majitel společnosti Liberty Steel, britský podnikatel Sanjeev Gupta, který huť vlastní od roku 2019, se dostal v březnu 2021 do vážných finančních problémů. Společnost Greensill Capital, která mu poskytla půjčky na koupi ostravských hutí, se totiž ocitla v insolvenci.

Za provozní úvěr v objemu dvou miliard korun pro Liberty Ostrava, který poskytla německá pobočka Greensill Bank, se zaručila česká státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Liberty však úvěr nesplácela a EGAP tak v polovině září 2023 oznámila, že za huť zaplatila pohledávku 60,8 milionu eur (přibližně 1,5 miliardy korun).

Loni v říjnu odstavila Liberty jedinou vysokou pec, kterou měla v provozu. Původně dočasně kvůli nedostatečné poptávce. Později však sdělila, že pec zůstane v takzvaném teplém útlumu. V tomto stavu je až dosud.

Společnost pak na konci listopadu 2023 kvůli hospodářským potížím požádala o ochranu před věřiteli, aby předešla vyhlášení úpadku. Podle webu Hospodářských novin ke konci října firma dlužila přes tři miliardy korun.

Huť neplatila za energie, dodavatel Tameh upadl do insolvence

Krajský soud v Ostravě na začátku prosince vyhlásil v případě Liberty Ostrava individuální moratorium, o které firma požádala. Mělo zajistit ochranu před jedním z věřitelů – firmou Tameh, která huti dodávala energie. Společnost Liberty Ostrava zaměstnávající kolem 5,5 tisíce lidí současně získala třicet dnů na to, aby předložila plán restrukturalizace.

Krátce nato na sebe společnost Tameh Czech podala insolvenční návrh. Do sekundární platební neschopnosti se dostala poté, co jí Liberty Ostrava téměř půl roku neplatila za dodávané produkty. Mluvčí Tamehu uvedl, že Liberty společnosti dluží skoro dvě miliardy korun, z toho 1,2 miliardy po splatnosti. Tentýž týden poslal soud firmu Tameh do úpadku.

Snaha o restrukturalizaci

Ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS) a práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po prosincovém jednání v Ostravě řekli, že vláda chce, aby Liberty Ostrava, jejímž věřitelem je i stát (skrze EGAP), předložila ministerstvu průmyslu věrohodný plán restrukturalizace.

Projevili také zájem o huti jednat s Evropskou komisí, protože situace způsobovala problémy i v dalších zemích EU, kde firma podniká. Jurečka tehdy také uvedl, že mimořádná půjčka od státu pro Liberty Ostrava není na pořadu dne. Tu později vyloučil také Stanjura.

Brífink po jednání o aktuální situaci ve společnosti Liberty Ostrava 15. 12. 2023 (zdroj: ČT24)

Liberty skutečně svým hlavním partnerům představila plán, který měl zlepšit provozní, obchodní a finanční výsledky společnosti. Už tehdy ale bylo jasné, že situace v huti je velmi vážná. Na to ostatně poukázal i předseda Odborového svazu Kovo (OS KOVO) Roman Ďurčo, který řekl, že negativní sociální dopady mohou zasáhnout až sto tisíc lidí. Na hutě jsou podle něj navázány dodavatelské podniky s více než dvaceti tisíci pracovníky.

Zastavení provozu

Ke konci prosince vyhlásil krajský soud v Ostravě v případě Liberty Ostrava všeobecné moratorium, které zajistilo firmě na tři měsíce ochranu společnosti před všemi věřiteli – odložilo například splatnost pohledávek. Ochranu před věřiteli získala v den, kdy ukončila provoz – 21. prosince 2023 totiž společnost Tameh zastavila huti dodávky energií.

Vedení Liberty Ostrava tehdy tvrdilo, že je to dočasné opatření, původně se pracovníci měli vrátit 3. ledna. Dostávali celý plat. Návrat většiny zaměstnanců ale byl několikrát odložen, naposledy letos 15. května na dalších šest týdnů.

Huť se totiž nedohodla s firmou Tameh na obnovení dodávek energií. Mluvčí firmy v polovině ledna řekl, že soud vydal soudní příkaz, aby Liberty Tamehu okamžitě zaplatila 500 milionů korun. Ta ale proti soudnímu příkazu podala odpor. O vyřešení sporu mezi dvěma firmami se pokoušel i majitel Liberty Ostrava Gupta, který přijel do Česka. Pokus domluvit obnovení dodávek energií do ocelárny z firmy Tameh se nepodařil, ta totiž trvala na tom, že Liberty musí začít splácet dluh.

V únoru restrukturalizační správce Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium. Firma totiž podle něj byla v platební neschopnosti. Soud však na konci měsíce rozhodl, že všeobecné moratorium chránící společnost před věřiteli bude pokračovat, skončit mělo 21. března. V tu dobu také premiér Petr Fiala (ODS) sdělil, že Liberty plní splátkový kalendář u dluhu vůči státu a splatila asi čtvrtinu.

Mezitím se do práce vrátila část zaměstnanců, v březnu jich pracovalo přes sedmnáct set, huť totiž zprovoznila Steckelovu válcovnu. Od dubna jich pak přibyly asi další čtyři stovky. Většina provozů ale nadále stála, protože jednání s firmou Tameh na dodávkách energií se neposunula.

Další prodloužení moratoria

Hospodářské noviny tehdy přišly s informací, že restrukturalizační plán, který Liberty Ostrava předložila věřitelům, počítá s poklesem výroby o šedesát procent. Podle webu listu věřitelům firma dluží šest až sedm miliard korun.

V březnu Liberty znovu požádala soud o prodloužení všeobecného moratoria, který ho den později prodloužil o tři měsíce.

Členové vlády, konkrétně Jozef Síkela (STAN), ale i Jurečka, mezitím opakovaně kritizovali majitele Guptu za to, že s vládou nekomunikuje o řešení situace ve firmě. Hlavním záměrem bylo vrácení peněz vyvedených do zahraničí.

V polovině dubna schválila většina věřitelů restrukturalizační plán Liberty Ostrava. Pro jich hlasovalo devadesát procent. Podnik následně návrh poslal Krajskému soudu v Ostravě k potvrzení, na konci května ale podala společnost Tameh proti restrukturalizačnímu plánu námitku, byl podle ní nereálný.

Úpadek

V červnu tak Liberty oznámila, že odstupuje od preventivní restrukturalizace a žádá soud o reorganizaci podle insolvenčního zákona. Do úpadku poslal hutní podnik Krajský soud v Ostravě v červnu, učinil tak na základě návrhu, který na sebe podala samotná společnost. Uvedla v něm, že je v platební neschopnosti a její závazky po lhůtě splatnosti, které není schopna plnit, převyšují pět miliard korun.

Firma svou situaci sice navrhovala řešit reorganizací, soudu však nepředložila reorganizační plán. Insolvenční správce huti, společnost TP Insolvence, zahájil úvodní kroky insolvenčního řízení, načež začal Úřad práce kompenzovat zaměstnancům huti nevyplacenou mzdu. Na to mají nárok po tři měsíce. Stát počítá s tím, že na tyto účely bude muset vyčlenit až 1,3 miliardy korun.

Zástupci vlády se opakovaně sešli s insolvenčním správcem nad tím, jak situaci zadluženého podniku řešit. O převzetí hlavní části provozu nemá žádný investor zájem a jedna nabídka je na získání druhovýroby. Podle některých zástupců odborů i odborníků například zaznívá, že provoz by mohl převzít i stát.