TÉMA

Tameh

Soud poslal ostravskou Liberty do úpadku

Krajský soud v Ostravě poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava, která na sebe podala minulý týden insolvenční návrh. Vyplývá to z usnesení zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma uvedla, že její závazky po lhůtě splatnosti převyšují pět miliard korun. Huť nemá peníze na mzdy, zaměstnancům tak jejich náhradu bude minimálně po dobu tří měsíců vyplácet stát prostřednictvím úřadu práce. Vláda chce najít pro podnik investora. Insolvenčním správcem soud určil pražskou společnost TP Insolvence. Podle hejtmana kraje a společnosti Tameh měla zadlužená Liberty v úpadku skončit už dříve.
21. 6. 2024Aktualizováno21. 6. 2024, 13:55|

Do práce v Liberty se vrátí okolo tří set lidí, podnik bude žádat o prodloužení moratoria

Hutní společnost Liberty Ostrava zprovoznila kotelnu v koksovně, která teď dodává páru pro její chemický závod. Od úterý se na pracoviště vrátí zaměstnanci ředitelství a středojemné válcovny, dohromady asi tři sta lidí, oznámila v pondělí mluvčí podniku Kateřina Zajíčková. Potvrdila, že firma bude žádat soud o prodloužení všeobecného moratoria. Návrat většiny zaměstnanců do práce podnik opět o týden odložil, od 2. ledna už podvanácté.
18. 3. 2024|

Odboráři chystají stávku před hutí Liberty Ostrava. Vadí jim, že vláda situaci víc neřeší

Před hlavní bránou hutní společnosti Liberty Ostrava se 22. února v poledne uskuteční odborový protestní mítink za zachování výroby oceli, informoval předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a další zástupci odborů. Odboráři také kritizovali vládu, že situaci v huti Liberty Ostrava, která od 22. prosince stojí a zaměstnanci jsou doma, nevěnuje dostatečnou pozornost.
8. 2. 2024|

Odbory upozorní evropské vlády na situaci v továrnách koncernu GFG, kam patří i Liberty Ostrava

Zástupci odborů ostravské hutě ve středu jednali s odboráři všech firem skupiny GFG podnikatele Sanjeeva Gupty, do které spadá právě i Liberty Ostrava. Plánují i možný protest zaměstnanců ocelářského koncernu proti krokům jeho vedení napříč zeměmi. Odborové organizace upozorní vlády ve všech zemích Evropy, kde působí GFG, na špatnou situaci panující v jeho továrnách, budou rovněž zjišťovat, jak GFG naložilo s dotacemi, vyplynulo z on-line jednání, kterého se zúčastnili odboráři firem z Evropy, Ameriky a Austrálie.
31. 1. 2024|

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden, už popáté

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden. Po pondělním jednání s vedením podniku to oznámil předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková a Tamehu Patrik Schober to potvrdili. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 11:29|

Stanjura: Vláda dosud nemá od Liberty Ostrava věrohodný plán restrukturalizace

Vláda dosud nedostala od hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) věrohodný plán restrukturalizace firmy. Splátky Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a ostatní závazky vůči státu ale Liberty plní, řekl po středečním jednání na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje v Ostravě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda a kraj zároveň hledají způsob, jak pomoci dodavatelským firmám, které by se kvůli problémům Liberty mohly samy octnout v potížích. Jsou jich stovky.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 13:29|

Zaměstnanci ostravské hutě Liberty by se do práce měli vrátit 16. ledna

Termín návratu zaměstnanců hutě Liberty Ostrava do práce se posouvá o další týden, jejich předpokládaný nástup bude 16. ledna. Hutní společnost se stále nedohodla s dodavatelem energií Tameh. Odboráři už minulý týden upozorňovali na to, že je nereálné, aby se v úterý zaměstnanci do práce vrátili. Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 19:55|

Vláda si stěžuje na mlčení majitele Liberty Ostrava. Blokuje to případnou pomoc, říká Jurečka

Majitel Liberty Ostrava neprojevil zájem o jednání o stavu firmy s českou vládou či evropskými úřady, řekl v Otázkách Václava Moravce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj vlastník, kterým je Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, v podstatě ostravskou huť vytuneloval. Současná krize je podle Jurečky výsledkem sporu dvou firem, do něhož nemůže vláda zasahovat. Liberty je bez dodávek energií, její výroba stojí.
7. 1. 2024Aktualizováno7. 1. 2024, 17:26|

Liberty dál jedná o obnovení dodávek energií. Zaměstnanci věří, že se podaří huť zachránit

Zůstává nejasné, zda se podaří do začátku druhého lednového týdne zajistit podmínky pro obnovení provozu hutě Liberty v Ostravě. Vedení firmy na mimořádné schůzi dozorčí rady ujistilo její členy, že se snaží nalézt způsob, jak obnovit dodávky tepla a teplé vody, ale konkrétní plán nepředstavilo. Dodávky energií přerušila společnost Tameh Czech před Vánocemi. Tameh je v úpadku a tvrdí, že mu Liberty dluží miliardy korun.
3. 1. 2024|

Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tamehu zůstanou doma další týden

Zaměstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden, oznámili v úterý mluvčí obou společností. Předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo na síti X napsal, že slib návratu zaměstnanců se začátkem roku byl nereálný. Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Následně firma skončila v úpadku a svou insolvenci zdůvodnila tím, že jí ostravská huť neplatila a dluží za dodávky energií dvě miliardy korun.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 19:41|

Do hutí Liberty chodí jen pár zaměstnanců. Dohlíží na to, aby nedošlo k havárii

Lidé z ostravské huti Liberty stále počítají s tím, že se po Novém roce vrátí do práce a obnoví se výroba. Týden po odpojení většiny dodávek energií chodí do podniku z šesti tisíc zaměstnanců jen zlomek. Dohlíží na nouzový režim. Hutě Liberty dluží firmě Tameh za dodávky energií dvě miliardy korun. Odboráři z Liberty zároveň ve středu podepsali s vedením firmy novou kolektivní smlouvu. Zaměstnancům mají zůstat zachované veškeré benefity, o nárůstu mezd se vzhledem k současné situaci Liberty ale bude jednat teprve během následujícího půlroku.
27. 12. 2023|

Liberty přestane svítit a topit ve čtvrtek, zaměstnanci budou doma s plnou mzdou

Huť Liberty Ostrava přijde o energie ve čtvrtek. Jejich dodavatel je v insolvenci. Zaměstnanci, kteří kvůli tomu budou muset od pátku zůstat doma, dostanou sto procent mzdy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl po jednání s vedením firmy, že jsou připravené i peníze na mzdy za leden. Vedení Liberty v úterý připravilo ozdravný plán, který podle Hospodářských novin počítá se zachováním jen výnosnější části výroby. Síkela ho nepovažuje za příliš dobrý, bude chtít další materiály. Huť zároveň musí podle něj i ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) počítat s tím, že nedostane žádnou podporu od státu kvůli obavám z jejich vyvedení do zahraničních firem holdingu.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 19:31|

Ostravská Liberty přijde o dodavatele energií, koksovna půjde do útlumu. Tameh ukončí provoz do středy

Společnost Tameh Czech řízeně ukončí provoz do středy. Do té doby využije uhlí, které jí dodá OKD, uvedl mluvčí Tamehu Patrik Schober. Znamená to, že Tameh přestane dodávat energie hutní společnosti Liberty Ostrava. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že koksovna huti půjde do teplého útlumu. Liberty zatím na zaslané dotazy nereagovala. Se zástupci hutní firmy se ve středu setká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 18:26|

Dodavatel energií pro Liberty je v insolvenci. Vláda chce po hutní firmě plán restrukturalizace

Společnost Tameh Czech na sebe podala insolvenční návrh, napsala ČTK. Firma, která dodává energie huti Liberty Ostrava, uvedla, že se dostala do sekundární platební neschopnosti poté, co jí Liberty téměř před půlrokem svévolně přestala platit za dodávané produkty. Vůči věřitelům má Tameh závazky po lhůtě splatnosti převyšující 255 milionů korun. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) stát situaci nehodlá řešit mimořádnou půjčkou pro hutní podnik. Vláda po Liberty požaduje věrohodný plán restrukturalizace. O společnosti chce kvůli jejímu podnikání v dalších státech hovořit i s Evropskou komisí.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:21|

Liberty hrozí zastavení provozu, dodavateli energií dluží dvě miliardy. Do jednání se zapojí i ministři

Liberty Ostrava podle serveru iDNES.cz hrozí přerušení výroby. Podle deníku huť dlouhodobě neplatila dodavateli energií, společnosti Tameh Czech, která se tak dostala na pokraj bankrotu. Ve čtvrtek proto Tameh přeruší výrobu elektřiny v jednom z kotlů, uhlí v dalších dvou dojde nejpozději v pondělí. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková v reakci uvedla, že firma je zklamána jednostranným a poškozujícím jednáním společnosti Tameh, které může ohrozit tisíce pracovních míst v celém ostravském regionu. Pátečního jednání o osudu hutí se zúčastní i ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a financí Zbyněk Stanjura (ODS).
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 15:22|

Soud vyhlásil v případě Liberty Ostrava moratorium. Vztahuje se na dodavatele energií

Krajský soud v Ostravě vyhlásil v případě hutní společnosti Liberty Ostrava individuální moratorium. O ochranu před jedním z věřitelů firma sama před časem požádala. Potvrdili to mluvčí soudu Igor Krajdl i Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková. Společnost má nyní třicet dnů na to, aby předložila plán restrukturalizace.
1. 12. 2023|

Huť Liberty Ostrava požádala soud o ochranu před věřiteli, dluží miliardy

Huť Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli. Uvedl to server HN.cz. Ke konci října podle něj firma dlužila přes tři miliardy korun. Huť chtěla individuální moratorium na ochranu před jedním věřitelem, firmou Tameh. Krajský soud v Ostravě návrh přijal. Liberty má nyní třicet dnů na předložení plánu restrukturalizace. V návrhu na moratorium firma podle serveru uvedla, že počítá se vstupem investora a chystá také prodeje emisních povolenek či nepotřebného majetku.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 19:50|