Stanjura: Vláda dosud nemá od Liberty Ostrava věrohodný plán restrukturalizace

Události v regionech: Jednání ministrů o Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Vláda dosud nedostala od hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) věrohodný plán restrukturalizace firmy. Splátky Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a ostatní závazky vůči státu ale Liberty plní, řekl po středečním jednání na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje v Ostravě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda a kraj zároveň hledají způsob, jak pomoci dodavatelským firmám, které by se kvůli problémům Liberty mohly samy octnout v potížích. Jsou jich stovky.

„Opravdu tady máme celou řadu malých dodavatelských firem, které se můžou dostat do jakési spirály sociálních problémů,“ upozornil moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO). „Máme na mysli zejména situaci malých firem, které na tom mohou být velmi špatně v okamžiku, kdy by měly velký objem své produkce nasměrovat do Liberty a Liberty jim neplatí. Na ty bychom měli myslet stejně, jako když myslíme na zaměstnance,“ přidal se Stanjura.

Vláda podle něj bude hledat nástroje, aby pomohla těmto firmám těžké období překlenout. „Hrozí samozřejmě druhotná platební neschopnost a na to stát zareagovat může individuálně, protože to se nedá řešit plošně. Ale budeme hledat nástroje, jak těmto firmám pomoci, myslím si, že bychom se měli zaměřit na pomoc zejména těm malým firmám,“ uvedl ministr.

Kraj firmy, jež do Liberty dodávají, obeslal, aby zjistil jejich situaci. Hejtman řekl, že odpovědělo asi 30 procent, tedy přibližně 300 dotázaných společností. „Je to vzorek, který vychází v tom duchu, že opravdu problém tam je a může být do budoucna velkým. Jsou to různé navazující služby – od dopravy přes údržbu až po IT,“ dodal hejtman.

Pokud jde o závazky vůči státu, tak EGAP zaplatil za Liberty Ostrava pohledávku přibližně 1,5 miliardy korun, ručil firmě za úvěr od německé pobočky Greensill Bank. Státní pojišťovna se tak stala věřitelem hutní společnosti.

„EGAP v okamžiku, kdy jsme museli vyplatit záruku jako stát z programu Covid, sjednal splátkový kalendář a ten zatím Liberty platí. To znamená, že všechny splátky, které měly proběhnout, zatím proběhly přesně podle splátkového kalendáře. Ale současně platí, že (Liberty) hradí odvody, například za mzdy svých zaměstnanců, takže platí odvody státu, České správě sociálního zabezpečení,“ popsal Stanjura. Dodal, že předpokládá, že stejná situace je i u zdravotních pojišťoven. „Kde je problém, a ten vidíme, že neplní své závazky vůči dodavatelům,“ doplnil ministr.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky. Její zaměstnanci, stejně jako zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech (dohromady okolo šesti tisíc lidí), jsou od loňského 22. prosince doma a většina jejich provozů stojí. Huť je bez energií, protože Tameh, který skončil v úpadku, jejich dodávky zastavil. Úpadek Tameh zdůvodnil právě tím, že mu Liberty už dlouho neplatí.

Neuspokojivé výsledky jednání

Stanjura připomněl, že zástupci Liberty Ostrava už dříve jednali s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN). „Ale výsledky nejsou uspokojivé. Vím, že náš vládní kolega, pan ministr průmyslu a obchodu, velmi intenzivně komunikuje, bohužel písemnou formou, s těmi skutečnými vlastníky, protože ti do České republiky zatím nedorazili. A podle informací z ministerstva průmyslu jejich plány na restrukturalizaci Liberty zatím nejsou věrohodné,“ konstatoval Stanjura.

Uvedl, že jak slíbili, řeší (ministři) situaci i na evropské úrovni, protože Liberty nemá problém jen v České republice, ale i v některých dalších státech EU. „Informovali jsme je, aby věděli, že ta firma vyvedla peníze a neplatí závazky. Myslím si, že je docela jednoduché řešení minimálně pro příštích pár měsíců. Kdyby se vrátily půjčky ze skupiny, tak může Liberty poplatit všechny závazky, nejenom vůči státu, kde zatím nedluží, ale zejména vůči svým dodavatelům s důrazem na malé firmy,“ je přesvědčený Stanjura