Liberty dál jedná o obnovení dodávek energií. Zaměstnanci věří, že se podaří huť zachránit

UDÁLOSTI: Huť Liberty ani její dodavatel energií Tameh stále nezahájily provoz (zdroj: ČT24)

Zůstává nejasné, zda se podaří do začátku druhého lednového týdne zajistit podmínky pro obnovení provozu hutě Liberty v Ostravě. Vedení firmy na mimořádné schůzi dozorčí rady ujistilo její členy, že se snaží nalézt způsob, jak obnovit dodávky tepla a teplé vody, ale konkrétní plán nepředstavilo. Dodávky energií přerušila společnost Tameh Czech před Vánocemi. Tameh je v úpadku a tvrdí, že mu Liberty dluží miliardy korun.

Když před Vánocemi odcházela většina zaměstnanců Liberty Ostrava na nečekané volno, bylo jim řečeno, že se mají do práce vrátit 3. ledna. To už neplatí, spuštění se prozatím odkládá na 9. ledna, zásadní však je, aby do té doby měla huť zajištěné dodávky energií. Zda se to podaří, není vůbec jasné a mnoho světla do situace nevnesla ani mimořádná schůze dozorčí rady.

„Podle člena představenstva je příslib snahy najít rychlé řešení ve sporu mezi Liberty a Tamehem. Myslel jsem si, že se dozvím, co by k tomu mohlo vést, ale bohužel,“ shrnul závěry jednání člen dozorčí rady a předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Podotkl, že dokud se nepodaří obnovení dodávek energií dohodnout, zaměstnanci se nemohou vrátit, protože by to bez tepla a teplé vody odporovalo hygienickým předpisům. V práci zůstává jen zlomek lidí, kteří se starají o bezpečnost odstavených provozů. Ve středu kvůli blížícím se mrazům například vypouštěli vodu z potrubí.

Výkonný ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý řekl při odstavení provozu před svátky, že energie do hutě nemůže dodat nikdo jiný než Tameh Czech, s nímž proto firma dál vyjednává. Zaměstnanci, kteří teď tráví dny doma s překážkami na straně zaměstnavatele, jsou přesvědčeni, že se podaří nakonec Liberty oživit. „V žádném případě nesmýšlím, že to padne, protože bych tu práci nemohl dělat. Budeme to táhnout do konce, aby to nepadlo,“ řekl zaměstnanec rourovny Petr Zegzulka. Z jeho rodiny pracovaly v huti tři generace.

Pohledávky u Tamehu přihlásilo zatím dvanáct věřitelů

Tameh je s Liberty úzce provázán – je to nynější název někdejšího závodu Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Dodává jí elektřinu, různé plyny a páry, zatímco Liberty dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Tameh Czech je od prosince v úpadku, což zdůvodňuje tím, že mu Liberty neplatila a dluží mu dvě miliardy korun. Soud nicméně vyhlásil na Liberty moratorium, čím ji ochránil před věřiteli – nejprve jmenovitě před Tamehem, později i před všemi ostatními.

Zatím přihlásilo k ostravskému soudu své pohledávky 12 věřitelů společnosti Tameh Czech. Zatím největším věřitelem je banka Raiffeisen Bank, jejíž pohledávka se týká nesplacené jistiny úvěru za 580,6 milionu korun. Jako věřitel se přihlásila i Liberty s pohledávkou za 2,43 milionu korun za dodanou technologickou vodu.

Spory společností Liberty Ostrava a Tameh Czech mají delší historii, která souvisí s jejich oddělením. Obě firmy mají dnes různé vlastníky. Liberty Ostrava patří do skupiny Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, které ostravskou huť prodala skupina ArcelorMittal. Dodavatel energií však zůstal ve vlastnictví ArcelorMittalu a polské skupiny Tauron.

Polská televize TVN24 uvedla s odvoláním na materiály pro akciovou burzu, že Tauron přijal nabídku ArcelorMittalu na odkoupení svého podílu v mateřském holdingu Tameh. Mluvčí Tauronu Lukasz Zimnoch sdělil agentuře Reuters, že jeho firma se rozhodla využít ustanovení v akcionářské smlouvě, které jí poskytuje právo prodat svůj podíl ve firmě Tameh Holding skupině ArcelorMittal. „Hlavní příčinou této patové situace jsou nesplněné závazky, které má huť Liberty Ostrava vůči firmě Tameh Czech,“ prohlásil. Mluvčí společnosti Tameh Czech Patrik Schober však uvedl, že se k transakci nemůže vyjadřovat.

ArcelorMittal však koupi polského podílu v Tamehu popřela. S Tauronem teprve chce jednat.