Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tamehu zůstanou doma další týden

Zaměstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden, oznámili v úterý mluvčí obou společností. Předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo na síti X napsal, že slib návratu zaměstnanců se začátkem roku byl nereálný. Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Následně firma skončila v úpadku a svou insolvenci zdůvodnila tím, že jí ostravská huť neplatila a dluží za dodávky energií dvě miliardy korun.

„Zaměstnanci Liberty Ostrava pokračují od 3. do 8. ledna 2024 včetně na takzvané jiné překážce na straně zaměstnavatele, a to dle zákoníku práce. Nástup zpět do práce bude 9. ledna,“ sdělila v úterý mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková. Podle podepsané kolektivní smlouvy jsou zaměstnanci doma za sto procent platu.

„Aktuální vývoj nyní nemohu komentovat, avšak dluh není splácen, tím pádem Tameh nemůže dodávat energie do Liberty Ostrava, a proto i většina našich zaměstnanců je na překážkách,“ sdělil mluvčí Tamehu Patrik Schober.

Zajíčková zmínila, že zaměstnanci budou o aktuální situaci informováni během úterka a středy. Podle informací od některých zaměstnanců vedení Liberty Ostrava těm, na které mělo telefonický kontakt, poslalo SMS zprávu. Ostatní se zprávu dozvědí až poté, co ve středu přijdou do práce na směnu. „Liberty pracuje s příslušnými zainteresovanými stranami na hledání rychlého a schůdného řešení v oblasti dodávek elektřiny a dalších médií do hutě,“ zdůraznila.

Další jednání

Předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina připustil, že prodloužení doby, kdy zaměstnanci budou doma, víceméně očekával. „Doufám, že se to nebude opakovat vícekrát a že se během toho týdne mezi Tamehem a Liberty Ostrava podaří něco domluvit,“ konstatoval.

Ve středu mimořádně zasedá dozorčí rada Liberty, odboráři navíc iniciovali schůzku mezi odbory, vedením huti i společností Tameh, ta by měla pravděpodobně proběhnout v tomto, nejpozději v příštím týdnu.

Ďurčo uvedl, že už před vánočními svátky upozorňoval při jednání u moravskoslezského hejtmana Jana Krkošky (ANO) na to, že sliby o návratu zaměstnanců k 3. lednu jsou nereálné. „Technologicky ani ekonomicky není možné, aby se zaměstnanci vrátili dříve než koncem měsíce ledna, a to je ještě optimistický pohled na věc,“ uvedl v úterý Ďurčo. Podle něj se v pátek opět chystá jednání na krajském úřadu, na němž by se mělo jednat o budoucnosti celého ocelářského průmyslu i s ohledem na rostoucí ceny regulované složky energií.

Zahájení restrukturalizace

Soud zároveň v úterý v Insolvenčním rejstříku zveřejnil návrh Tamehu na povolení reorganizace. Podle tohoto návrhu by se reorganizace podniku měla zakládat zejména na restrukturalizaci pohledávek věřitelů spočívající v odkladu jejich splatnosti, případně na zajištění financování dalšího provozu závodu za jeho současné restrukturalizace. Huť chrání před věřiteli moratorium vyhlášené soudem. Tento měsíc ale musí firma zahájit restrukturalizaci. Zástupci Liberty už dříve avizovali, že chtějí v lednu znovu uvést do provozu vysokou pec.

Liberty momentálně dluží jen Tamehu zhruba dvě miliardy korun, pohledávky vůči huti má ale více věřitelů. Liberty svým věřitelům oznámila, že veškeré pohledávky budou uhrazeny v plné výši, ale později, než bylo původně dohodnuto.

Podle informací na stránkách firmy Argus Media ale huť prodala v období od srpna 2022 do září 2023 emisní povolenky za 350 milionů eur, což je v přepočtu okolo devíti miliard korun. Právě emisní povolenky jsou důležité pro znovuobnovení výroby v Liberty.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

Tameh má více než tři sta zaměstnanců, huť Liberty Ostrava i s dceřinými firmami zhruba šest tisíc. Do práce nadále chodí zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jich jsou asi čtyři stovky. Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Už od října má huť v teplém útlumu také svou poslední fungující vysokou pec.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Delší dobu ale čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Situace se vyhrotila v polovině prosince, když Tameh ohlásil, že mu dochází uhlí a brzy přestane huti energie dodávat.