Do hutí Liberty chodí jen pár zaměstnanců. Dohlíží na to, aby nedošlo k havárii

Události: Liberty Ostrava zůstává v utlumeném režimu (zdroj: ČT24)

Lidé z ostravské huti Liberty stále počítají s tím, že se po Novém roce vrátí do práce a obnoví se výroba. Týden po odpojení většiny dodávek energií chodí do podniku z šesti tisíc zaměstnanců jen zlomek. Dohlíží na nouzový režim. Hutě Liberty dluží firmě Tameh za dodávky energií dvě miliardy korun. Odboráři z Liberty zároveň ve středu podepsali s vedením firmy novou kolektivní smlouvu. Zaměstnancům mají zůstat zachované veškeré benefity, o nárůstu mezd se vzhledem k současné situaci Liberty ale bude jednat teprve během následujícího půlroku.

V areálu hutě Liberty je poprvé od jejího zprovoznění v padesátých letech ticho. Poprvé není slyšet válcování plechu ani vidět žádný kouř. „Je to až děsivé, katastrofické ticho, na které tady nejsme zvyklí a které provází celou odstávku. Jediné, co se momentálně pořád udržuje, jsou vysoká pec a koksovna,“ popisuje odborový předák z Liberty Ostrava Petr Slanina.

Branami hutě nyní procházejí jen zaměstnanci, kteří dohlíží na to, aby nedošlo k havárii. I jejich budoucnost ale zůstává nejistá.

Podle plánů vedení podniku by se do práce měli všichni vrátit 3. ledna. Jestli budou moct ihned začít vyrábět, záleží ale na tom, zda se hutím podaří dohodnout se s dodavatelem energií. „Je možné, že zaměstnanci přijdou a my jim budeme muset říct, že půjdou domů, protože v tu chvíli ještě nebudeme mít žádný závěr s Tamehem,“ přiznává výkonný ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý.

„Problémem společnosti Liberty Ostrava není Tameh, ale sedm miliard odeslaných do ostatních firem v rámci Liberty Steel. Kdyby se toto nestalo, tak Liberty má dostatek peněz na splacení dvoumiliardového dluhu pro Tameh a Tameh může dál vyrábět energie pro Liberty Ostrava,“ má jasno mluvčí Tameh Czech Patrik Schober.

Slanina zároveň ve středu odpoledne informoval o podepsání nové kolektivní smlouvy. I když se o platech bude teprve vyjednávat, díky dohodě zaměstnancům zůstane zachováno odstupné až do výše třinácti platů.

Sto procent platu i doma

„V kolektivní smlouvě máme dohodu, že kdyby v prvním kvartále museli zaměstnanci ještě zůstat znovu doma z důvodu překážek na straně zaměstnavatele, budou pobírat sto procent platu jako teď. Zaměstnavatel se také zavázal, že v prvním kvartále určitě nebude dělat žádné hromadné propouštění, pokud to nebude nutné kvůli restrukturalizačnímu programu,“ přiblížil Slanina. Dodal, že všechny benefity jinak zaměstnancům zůstávají beze změn.

„Mohu potvrdit, že se Liberty Ostrava a její odborové organizace dohodly na uzavření kolektivní smlouvy na období od 1. ledna 2024 do 31. prosince 2026. Vyjednávání probíhalo efektivně a transparentně. Společnost Liberty Ostrava tak bude moci pokračovat v obchodní strategii a připravovat se na oživení trhu,“ dodala mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková.

Huť aktuálně chrání před věřiteli moratorium vyhlášené soudem, v lednu ale musí firma zahájit restrukturalizaci. Zástupci Liberty uvedli, že v lednu chtějí znovu uvést do provozu vysokou pec, která je od října v takzvaném teplém útlumu, kdy se udržuje v podstatně nižší teplotě než při běžném provozu. Od minulého týdne je v útlumu i zmíněná koksovna.

Úplné ukončení provozu v huti by neovlivnilo jen šest tisíc tamních zaměstnanců. Vážou se na ni totiž i další firmy – podle odhadu některých odborníků je v ohrožení v případě konce Liberty Ostrava více než třicet tisíc pracovních míst.