Ostravská Liberty získala ochranu před věřiteli, přišla ale o dodávky energií

Soud vyhlásil všeobecné moratorium na Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Ostravský krajský soud vyhlásil všeobecné moratorium na huť Liberty. Ochranu před věřiteli získala v den, kdy ukončuje provoz. Po zbytek prosince bude většina zaměstnanců doma. Vedení firmy tvrdí, že je to dočasné, ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý ale připustil, že další vývoj bude záviset na výsledcích jednání s dodavatelem energií. Ten ve čtvrtek odpoledne Liberty odřízl. Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) řekl po jednání s vedením hutě, že považuje za klíčové, aby byl v lednu provoz opět obnoven, šéf odborů KOVO Roman Ďurčo dal však najevo, že neočekává, že by se jej podařilo obnovit již k 3. lednu.

Rozhodnutí o všeobecném moratoriu je už dostupné na informační desce soudu. Je v něm mimo jiné uvedeno, že splatné závazky ke konci října činily 3,016 miliardy korun a převyšovaly disponibilní zdroje o 274,4 milionu. „Nyní musí být během následujících třiceti dnů spuštěn proces restrukturalizace a optimalizační plán by měl být poté do tří měsíců schválen většinou (75 procenty) věřitelů,“ popsala mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková.

V dokumentu se také píše, že samosoudce Viktor Břeska restrukturalizačním správcem jmenoval společnost insolvenčních správců AS ZIZLAVSKY advokáta Michala Žižlavského. Firma od této chvíle také nesmí nakládat se svým jměním.

Návrh na vyhlášení všeobecného moratoria odůvodnila firma podle Břesky tím, že 19. prosince zahájila preventivní restrukturalizaci. „Také tím, že se nachází ve finančních potížích, když v důsledku zhoršení ekonomické situace závodu dochází k nárůstu závazků po splatnosti, v tuto chvíli však podnikatel dle svých tvrzení není v úpadku ve formě platební neschopnosti, což dokládá znaleckým posudkem," vyjmenoval samosoudce v rozhodnutí.

Zajíčková doplnila, že moratorium se bude týkat všech věřitelů společnosti a poskytne jim čas, aby mohli předloženému plánu porozumět a podpořili ho. „Očekává se, že proces povede postupem času k úplnému vypořádání všech věřitelů. Liberty Ostrava je stále solventní a toto moratorium nebude mít dopad na běžný provoz huti ani na její zaměstnanost,“ tvrdí.

Již dříve individuální moratorium

V minulosti již vyhlásil soud na Liberty individuální moratorium, které ji ochránilo před nároky dodavatele energií Tameh Czech.

Liberty Ostrava zároveň zastavuje provoz. To kvůli tomu, že od čtvrtka nemá jak vyrábět – dodavatel energií Tameh Czech, který je v insolvenci, začal od středečního večera své dodávky utlumovat, ve čtvrtek odpoledne mluvčí Tamehu Patrik Schober oznámil, že dodávky jsou zcela vypnuté. Tameh skončil v úterý v úpadku a zastavil provoz, protože mu došlo uhlí. Informoval, že mu Liberty za služby už půl roku neplatí a dluží dvě miliardy korun.

Huť, která tvrdí, že má mnohamiliardové pohledávky u sesterských firem ze skupiny Liberty, se potýká s nedostatkem peněz a zakázek. Tím na podzim zdůvodnila převedení poslední fungující vysoké pece do tepelného útlumu, nicméně předvánoční úplné zastavení provozu souvisí právě s odříznutím od dodávek energií. Většina z šesti tisíc zaměstnanců má do 2. ledna zůstat doma s tím, že podle odborů formálně budou na překážkách na straně zaměstnavatele, a tak dostanou plnou mzdu.

Ředitel Liberty: Může se stát, že zaměstnance 3. ledna zase pošleme domů

Je otázka, co bude po 2. lednu. Výkonný ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý připustil, že to není zcela jasné ani pro něj. „Bude to záležet na tom, jak se nám bude dařit vyřešit problém s Tamehem. Bez Tamehu nemůžeme nastartovat vysokou pec. Může se stát, že třetího přijdou zaměstnanci do práce a budou odesláni zpět domů,“ řekl. Nikdo jiný než Tameh podle něj nedokáže Liberty energie dodat.

„Pro nás je důležité to, aby se nová huť zase v lednu rozjela,“ řekl po ranním jednání s Šedivým moravskoslezský hejtman Jan Krkoška. Vedení hutě podle něj slíbilo, že v lednu obnoví provoz a znovu spustí i vysokou pec, která je již od podzimu v tepelném útlumu.

Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo ovšem po jednání s vedením Liberty poznamenal, že vzhledem k počátku ledna není optimistický. Věří ale, že mají stále všichni ambici „zachovat zaměstnanost“. „Myslím si, že 3. ledna firma provoz neobnoví. (...) Počítáme s tím, že by se provoz mohl rozjet v pozdějším období,“ uvedl. Podobně jako Dohnal považuje za zásadní dohodu Liberty s Tamehem, respektive jejich majitelů. Věří, že by k tomu mohl napomoci tlak vlády.

Hejtmana, ostravského primátora Jana Dohnala (ODS) a zástupce odborů a úřadu práce seznámili představitelé Liberty s restrukturalizačním plánem, který připravili. „Ten plán stanovuje jakési hodnoty a milníky, které se opírají o měsíc leden, kdy by měli zaměstnanci přijít zpátky do hutí,“ poznamenal Krkoška.

Brífink k situaci v Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Primátor Dohnal upozornil, že z předchozího podobného jednání vyplývalo, že se Liberty chystá zcela odstavit koksovnu, k čemuž nakonec nedošlo. „Měli jsme informaci, že odstavení bude definitivní, což by znamenalo konec prvovýroby surového železa v celém areálu. Situace se proměnila v to, že se jedná o teplé odstavení, které bude umožňovat baterii znovu rozjet, což dává huti šanci obnovit výrobu v plném procesu,“ věří. Úplné ukončení provozu by podle něj znamenalo „obrovské dopady do zaměstnanosti, do ekonomiky celého regionu“.

Stát odmítá, že by do Liberty poslal peníze, má je dodat vlastník

Vedení Liberty jednalo ve středu s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou, který po setkání uvedl, že byl ujištěn, že firma má připravené peníze i na vyplacení lednových mezd. Síkela zdůraznil, že očekává, že britský vlastník hutě do ní pošle peníze, které v minulosti vyvedl a poslal do sesterských společností, nevyloučil, že by jinak mohl stát jako věřitel Liberty Ostrava podat insolvenční návrh. On i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vyloučili, že by Liberty mohla dostat finanční podporu od státu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že vláda má zájem na udržení výroby, ale chce, „aby to mělo realistický, konkrétní plán“. Vedení firmy v úterý představilo optimalizační plán, podle kterého by měla v Ostravě zůstat výdělečnější výroba, některé produkty už vznikat nemají. Společnost tvrdí, že získala podporu významného věřitele, kterého ale nejmenovala.

Ministr Síkela jako zástupce druhého největšího věřitele ostravské Liberty – totiž státu – dal však najevo pochyby nad předloženým plánem s tím, že chce nejpozději na začátku ledna dostat další informace.