Huť Liberty Ostrava požádala soud o ochranu před věřiteli, dluží miliardy

Huť Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli. Uvedl to server HN.cz. Ke konci října podle něj firma dlužila přes tři miliardy korun. Huť chtěla individuální moratorium na ochranu před jedním věřitelem, firmou Tameh. Krajský soud v Ostravě návrh přijal. Liberty má nyní třicet dnů na předložení plánu restrukturalizace. V návrhu na moratorium firma podle serveru uvedla, že počítá se vstupem investora a chystá také prodeje emisních povolenek či nepotřebného majetku.

V návrhu na ochranu Liberty Ostrava podle serveru HN.cz uvedla, že provoz závodu negeneruje příjem postačující k úhradě dluhů. Firma se údajně obává, že bez restrukturalizace by se dostala do úpadku. Dodavatel energií Tameh byl ke konci října největším soukromým věřitelem hutě s pohledávkou 846 milionů korun, která v listopadu stoupla na více než miliardu. „Tameh je připraven plně spolupracovat tak, aby provoz i zaměstnanost mohly být zachovány,“ řekl HN.cz mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.

Firma dluží také státní pojišťovně EGAP, která za huť zaplatila úvěr asi 1,5 miliardy korun poskytnutý před třemi lety bankou Greensill. Jednalo se o podporu státu pro zachování provozu hutě v době pandemie nemoci covid-19, píše server.

Restrukturalizační plán

Předseda základní organizace OS KOVO Petr Slanina řekl, že k podanému návrhu nemá podrobnější informace, proto se k němu nemůže vyjadřovat. „Vím jen, že má jít o ochranné opatření. Ucelené informace ale nemám,“ vysvětlil Slanina. „Vítám, že se konečně dozvíme, jaký typ restrukturalizace majitel vybere,“ dodal.  

Restrukturalizační plán navržený Liberty Ostrava počítá podle HN.cz s oživením ocelářského trhu v prvním čtvrtletí příštího roku. Proto huť plánuje, že do dvou týdnů znovu spustí dočasně odstavenou vysokou pec, píše server. Klíčový má být pro huť vstup strategického investora, který by podle firmy přinesl až 200 milionů eur (v přepočtu asi 4,85 miliardy korun).

Z prodeje povolenek chce huť získat zhruba miliardu korun a z prodeje nepotřebných pozemků a budov čtvrt miliardy. Zároveň se Liberty zbaví vlastní výroby koksu a vyjednává o prodeji zbylých koksárenských pecí, za které by chtěla dostat téměř dvě miliardy. Součástí plánu je i splátkový kalendář, přistoupili na něj všichni věřitelé, píše HN.cz.

Jak konkrétně pomůže stát ministr neřekl

Na vážnou situaci v podniku v půlce října upozornili odboráři prohlášením, že se firma podle nich nachází před bankrotem. Huť předtím dočasně odstavila vysokou pec číslo 3, tedy jedinou, kterou měla v té době ještě v provozu. Druhou vysokou pec, číslo 2, huť odstavila na konci loňského července. V polovině listopadu o situaci ve firmě jednala krajská tripartita. Vedení Liberty Ostrava dala tripartita za úkol předložit harmonogram vývoje strategie firmy. Mluvčí huti Kateřina Zajíčková tehdy řekla, že firma neplánuje propouštění a na strategickém plánu pracuje.  

Stát v souvislosti s problémy hutí Liberty Ostrava udělá maximum pro to, aby zajistil stabilitu v regionu. „To znamená, abychom buď vyřešili problém s tou společností, pokud to bude za rozumných podmínek možné. Nebo abychom se o zaměstnance Liberty postarali jiným způsobem,“ řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Síkela se v předchozích týdnech sešel se zástupci zaměstnanců firmy, kteří ho informovali o situaci uvnitř hutí. Ministr přiznal, že situace ostravských hutí je dlouhodobě složitá. Konkrétní možnosti pomoci státu neuvedl.

Podle hejtmana společnost propouštět nebude

Liberty chce podle hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky (ANO) do konce prosince znovu spustit vysokou pec číslo tři. Firma, která patří k největším v regionu a zaměstnává 6000 lidí, propouštět nebude. Hejtman se tuto informaci dozvěděl v úterý na jednání předsednictva tripartity, které se účastnil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

Jedinou vysokou pec, kterou měla firma v provozu, odstavila 23. října. Dočasné odstavení na dva týdny zdůvodňovala nedostatečnou poptávkou. Později ale sdělila, že pec zůstane v takzvaném teplém útlumu, kdy udržuje teplo podstatně nižší než při běžném provozu.

Individuální moratorium na ochranu před jedním věřitelem, dodavatelem energií Tameh, Krkoška nevnímá jako šťastné. „Na druhou stranu to je ale pro Liberty důležité. Dostane čas na to, aby splnila sliby, které nám dala. Věřím, že tento čas společnost využije k tomu, aby učinila jasné kroky vedoucí ke spuštění vysoké pece. A také k tomu, aby se nepropouštělo,“ dodal hejtman.