Liberty přestane svítit a topit ve čtvrtek, zaměstnanci budou doma s plnou mzdou

Události: Jesnání o osudu Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Huť Liberty Ostrava přijde o energie ve čtvrtek. Jejich dodavatel je v insolvenci. Zaměstnanci, kteří kvůli tomu budou muset od pátku zůstat doma, dostanou sto procent mzdy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl po jednání s vedením firmy, že jsou připravené i peníze na mzdy za leden. Vedení Liberty v úterý připravilo ozdravný plán, který podle Hospodářských novin počítá se zachováním jen výnosnější části výroby. Síkela ho nepovažuje za příliš dobrý, bude chtít další materiály. Huť zároveň musí podle něj i ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) počítat s tím, že nedostane žádnou podporu od státu kvůli obavám z jejich vyvedení do zahraničních firem holdingu.

Společnost Tameh Czech, která dodává energie do Liberty Ostrava, je od úterý v insolvenci. Oznámila, že dodávky zastaví, huť přijde o elektřinu či teplo od čtvrtka. „Proces vypínání začne dnes (ve středu) večer a k úplnému zastavení dodávek všech energií do Liberty Ostrava dojde zítra (ve čtvrtek) odpoledne,“ shrnul mluvčí Tamehu Patrik Schober. Tameh tvrdí, že mu Liberty dluží dvě miliardy korun, soud nicméně koncem listopadu vyhlásil moratorium, kterým poskytl huti ochranu před Tamehem.

Kvůli zastavení dodávek energií bude od pátku doma šest tisíc zaměstnanců Liberty Ostrava, protože v budovách nebude teplo ani teplá voda. V práci zůstane asi pět stovek lidí, kteří budou dohlížet na bezpečnost, zajišťovat údržbu a také dohlížet na tepelný útlum koksovny. Mělo by to tak zůstat do 2. ledna, od dalšího dne chce Liberty provoz obnovit.

Ti, kdo budou od pátku do 2. ledna doma, podle předsedy základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petra Slaniny dostanou plnou mzdu. „Zůstanou doma na takzvané překážce na straně zaměstnavatele za 100 procent platu tak, jak je to dle zákona,“ shrnul.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který se večer sešel s představiteli Liberty, uvedl, že byl ujištěn, že zastavení výroby není nevratné. „Důležité je, že zaměstnanci hutí jsou nadále placeni, dostávají sto procent svých mezd a firma jim vyplatí i mzdy za měsíc leden a má na to připraveny prostředky,“ ujistil.

Doma bude podle Schobera i většina zaměstnanců Tamehu, a to v témže režimu jako lidé z Liberty. „Všech 325 zaměstnanců společnosti Tameh zůstává dál zaměstnáno. Většina z nich bude na takzvaných překážkách,“ objasnil. Obě společnosti jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. V minulosti patřily obě do skupiny ArcelorMittal. Ta však huť prodala, zatímco Tameh zůstal majetkem podniku, který společně vlastní ArcelorMittal a polský holding Tauron.

Stát firmu finančně nepodpoří, podle Stanjury by mohl vlastník peníze poslat jinam

Stanjura a později i Síkela řekli, že Liberty Ostrava nemůže počítat s další pomocí od státu. Oba ministři považují za zásadní pro současnou kondici ostravské huti, že v ní vlastník nenechal peníze. Síkela míní, že peníze by spíše měly přijít od vlastníka – huť patří do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Podle ministra má sedmimiliardové pohledávky vůči sesterským společnostem.

„Potřebujeme vidět jasný závazek ze strany majitelů firmy. Proto jsme vyzvali vedení firmy, aby zajistilo vyplacení významné části peněz vyvedených ve prospěch sesterských firem z celé skupiny, a to ještě v měsíci lednu,“ řekl Síkela.

Vzhledem k tomu, co se v ostravské Liberty stalo, se Stanjura obává, kde by případná státní pomoc mohla skončit. „Taky by se mohlo stát, že druhý den, co státní pomoc poskytneme, ty peníze zase odejdou do ostatních částí té skupiny,“ řekl Českému rozhlasu.

Ekonom Daniel Stavárek z katedry financí Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity však míní, že právě o to bude firma žádat. „Chybí likvidita, chybí peníze, aby mohla uhradit závazky, kvůli kterým se dostala do úpadku. Pravděpodobně jedním z požadavků společnosti Liberty bude, aby stát společnost přímo podpořil,“ řekl. Připomněl zároveň, že stát již jednou Liberty pomohl. Výsledkem je zmíněný dluh vůči EGAP, jež uhradila jedenapůlmiliardový dluh bance, když na něj firma neměla dost peněz.

Ekonom Daniel Stavárek o situaci Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Připadá v úvahu insolvenční návrh státu, EGAP se ho nechystá podat

Ministři Stanjura i Síkela upozornili, že ostravská Liberty dluží státu 1,5 miliardy korun. Dluh vznikl, když státní pojišťovna EGAP v září za huť zaplatila bance. Ministr průmyslu a obchodu upřesnil, že konkurzní správce banky uplatnil státní záruku za půjčku z roku 2020.

Stát podle Stanjury nyní uvažuje i o možnosti, že podá návrh na insolvenci firmy. „Jeden z možných scénářů je – a já neříkám, že ho uděláme, nebo navrhujeme –, že dáte návrh na prohlášení insolvence takové firmy,“ řekl ministr Radiožurnálu. Síkela označil insolvenční návrh za krajní variantu. Stanjura zdůraznil, že by to situaci spíše ztížilo. Zatím vnímá situaci tak, že Liberty plní své povinnosti, a to jak vůči zaměstnancům, tak vůči státu, a pohledávku vůči EGAP splácí.

Sama pojišťovna nepočítá s tím, že by insolvenční návrh podala. „EGAP bude postupovat takovým způsobem, aby minimalizoval hrozící škodu související s danou pohledávkou, neplánuje iniciovat insolvenční řízení,“ řekl mluvčí pojišťovny Jan Černý.

Svodidla ano, válcovaný drát ne

Liberty Ostrava v říjnu převedla poslední provozovanou vysokou pec do útlumu, v němž zůstává. Vedení firmy mezitím připravilo optimalizační plán, od nějž si slibuje návrat k ziskovosti. V březnu příštího roku plánuje předložit kompletní restrukturalizační plán. Podle Hospodářských novin, které citovaly z optimalizačního plánu, chce Liberty pokračovat jen v ziskovější výrobě trubek v rourovně, důlních a tunelových výztuží nebo silničních svodidel, naopak přestane vyrábět válcovaný drát.

Společnost tvrdí, že má zajištěnou výrobu 52 tisíc tun oceli v hodnotě 51 milionů eur, respektive asi 1,25 miliardy korun. Věří, že získá zakázky na dalších 40 tisíc tun za 29 milionů eur (přes 700 milionů korun).

S návrhem restrukturalizačního plánu se seznámil ministr Síkela, který ale dal po jednání s vedením Liberty najevo, že s ním není zcela spokojen. Prohlásil, že to není nejlepší plán, s jakým se ve své mnohaleté bankovní kariéře setkal, a bude chtít znát další podrobnosti.

Mimo jiné mu jde o to, jak to bude s pohledávkami v rámci skupiny Liberty. V předloženém plánu podle Síkely byl „nějaký nástin“. „Já jsem ten nástin označil za nedostatečný. Vyzval jsem k jeho korektuře nejpozději první týden v lednu, ideálně ještě mezi svátky,“ avizoval.

Prouza: Liberty není jediná firma s podobnými problémy

Podle viceprezidenta Hospodářské komory Tomáše Prouzy je situace Liberty Ostrava i důsledkem zanedbání energetické transformace. Míní, že Česko není v současné době vhodným místem pro těžký, energeticky náročný průmysl. „Dokud byly levné energie, všichni se vysmívali Green Dealu, zatímco v západní Evropě se firmy modernizovaly,“ poukázal v Interview ČT24.

V tuzemsku dle Prouzy rovněž dlouhodobě chybí práce s daty. „Ve finanční výkazech muselo být vidět, že Liberty má problém a nesplácí pohledávky. Jejich dodavatel energie bezpochyby dlouho věděl, že Liberty neplatí. Všichni se to dlouho snažili tutlat,“ míní Prouza.

Uvedl, že Liberty není jedinou firmou, která má problémy. Roli v tom, zda stát povolí její restrukturalizaci, bude podle něj hrát důvěryhodnost majitele. „Možná, kdyby se choval zodpovědněji, byla by větší ochota pomoci,“ podotkl.