V sousedství ostravské Nové hutě se dýchá čím dál lépe. Podle místních i kvůli útlumu výroby

Události v regionech: V Radvanicích a Bartovicích se zlepšila kvalita ovzduší (zdroj: ČT24)

Obyvatelé ostravských Radvanic a Bartovic pociťují úlevu. Začala se zlepšovat kvalita vzduchu – oč někteří místní usilují. Může to souviset i s tím, že se huť Liberty Ostrava, v jejímž bezprostředním sousedství žijí, potýká s problémy a před Vánocemi zastavila výrobu.

Jestliže se ještě zhruba před desetiletím Ostrava každoročně potýkala v zimě se smogem, v Radvanicích a Bartovicích to bylo ještě násobně horší. Obyvatelé čtvrti z toho vinili Novou huť, která dříve patřila do skupiny ArcelorMittal a dnes je známá jako Liberty Ostrava.

„Celou dobu huť podnikala na náš úkor – zahraniční investoři žili na náš úkor. Měli jsme znehodnocené majetky, poškozené zdraví,“ řekl obyvatel Ostravy-Radvanic a Bartovic a dlouholetý kritik huti Vladimír Burda. Kvůli životnímu prostředí se obrátil i na soud – žaloval stát, po němž chtěl, aby vymohl dodržování zákonných norem pro kvalitu ovzduší.

Situace se ale nyní vyřešila sama – alespoň prozatím. Liberty Ostrava před Vánocemi přišla o dodávky energií a přerušila provoz. Podle Burdy je to poznat. „Mohu se zhluboka kdykoliv nadechnout. To je úplná fantazie,“ poznamenal.

Není to ale jen dojem muže, který proti Liberty, respektive jejím komínům, léta bojuje. Kvalita ovzduší se zlepšuje – ne však jen po odstavení Liberty, ale již několik let – i podle údajů radvanické měřicí stanice. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu míní, že je to proto, že klesají emise z různých zdrojů v kombinaci s dobrými rozptylovými podmínkami. Podle vedoucí oddělení kvality ovzduší Blanky Krejčí loni poprvé nedošlo celý rok na Ostravsku a Karvinsku k překročení imisních limitů polétavého prachu.

Podle starosty městské části Aleše Boháče (SNK) ovšem i to souvisí s činností Liberty, která postupně utlumuje provoz. „Bavíme se až o sedmdesátiprocentním zlepšení z hlediska prachu,“ nastínil.

Nicméně ještě v roce 2022 vypustila Liberty Ostrava celorepublikově nejvíc polétavého prachu. Navíc je velkým producentem karcinogenního benzo[a]pyrenu. Představitelé huti naopak upozorňují, že firma do zlepšování životního prostředí ve velkém investuje – od roku 2010 dala do omezení emisí deset miliard korun.

„Dlouhodobým cílem naší společnosti je do roku 2030 dosáhnout uhlíkové neutrality, a od uvedeného data vyrábět green steel, tedy zelenou ocel,“ uvedl Ivo Štěrba, který má v Liberty Ostrava na starost komunikaci a firemní zodpovědnost. Společnost podle něj chystá zásadní investici – totiž stavbu nové ocelárny.

Sousedé Nové huti mají však pochybnosti. „Jsme vždy ujišťováni, že největší investice do nové ocelárny, která je slibována přes dvacet let, běží. Ale nemyslím si, že je tento slib pravdivý,“ míní starosta Boháč.