Soud vyhlásil v případě Liberty Ostrava moratorium. Vztahuje se na dodavatele energií

Krajský soud v Ostravě vyhlásil v případě hutní společnosti Liberty Ostrava individuální moratorium. O ochranu před jedním z věřitelů firma sama před časem požádala. Potvrdili to mluvčí soudu Igor Krajdl i Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková. Společnost má nyní třicet dnů na to, aby předložila plán restrukturalizace.

Liberty Ostrava ke konci října dlužila podle serveru Hospodářské noviny přes tři miliardy korun. Individuální moratorium zajistí ochranu před dodavatelem energií, firmou Tameh.

„Můžeme potvrdit, že 28. listopadu bylo vyhlášeno individuální moratorium proti dodavateli energií. To podniku umožní dokončit a realizovat plán preventivní restrukturalizace, jehož součástí je opětovné spuštění vysoké pece číslo tři a navýšení výroby podniku,“ informovala Zajíčková. Dodala, že toto opatření zajistí, aby společnost byla v takové pozici, která jí umožní dlouhodobé úspěšné fungování.

Řekla také, že cílem individuálního moratoria je umožnit podniku vyjednat podmínky pro nákup energie za běžných tržních podmínek. „Individuální moratorium nezahrnuje žádnou jinou společnost skupiny Liberty Steel a současně nemá žádný negativní dopad na každodenní provoz nebo vztahy s dalšími partnery,“ uvedla.

Jedinou vysokou pec, kterou měla firma v provozu, odstavila 23. října. Dočasné odstavení na dva týdny zdůvodňovala nedostatečnou poptávkou. Později ale sdělila, že pec zůstane v takzvaném teplém útlumu, kdy udržuje teplo podstatně nižší než při běžném provozu. Společnost předpokládá, že provoz obnoví ještě v prosinci. „Stále plánujeme spuštění vysoké pece během prosince. Přestože se jedná o složitý proces, naše týmy jsou schopné a přesvědčené, že vysokou pec a ocelárnu zprovozníme bezpečně a úspěšně,“ doplnila Zajíčková.

Prodej emisních povolenek i majetku

V návrhu na moratorium firma uvedla, že počítá se vstupem investora, který by měl přinést až 200 milionů eur (zhruba 4,85 miliardy korun). Chystá také prodeje emisních povolenek či nepotřebného majetku. K tomu se Zajíčková vyjadřovat nechtěla. „Nebudeme komentovat žádnou z možností, kterou zvažujeme,“ dodala.

Liberty Ostrava také soudu sdělila, že provoz závodu negeneruje příjem postačující k úhradě dluhů. Firma se obává toho, že by se bez restrukturalizace dostala do úpadku. Dodavatel energií Tameh byl ke konci října největším soukromým věřitelem hutě s pohledávkou 846 milionů korun, která v listopadu stoupla na více než miliardu. „Tameh je připraven plně spolupracovat tak, aby provoz i zaměstnanost mohly být zachovány,“ řekl Hospodářským novinám mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.

Na vážnou situaci v podniku v půlce října upozornili odboráři prohlášením, že se firma podle nich nachází před bankrotem. Huť předtím dočasně odstavila vysokou pec číslo tři, jedinou, kterou měla v té době ještě v provozu. Druhou vysokou pec, číslo dvě, huť odstavila na konci loňského července. V polovině listopadu o situaci ve firmě jednala krajská tripartita. Vedení Liberty Ostrava dala tripartita za úkol předložit harmonogram vývoje strategie firmy. Mluvčí huti Zajíčková tehdy řekla, že firma neplánuje propouštění a na strategickém plánu pracuje, což nyní znovu zopakovala.