Odbory upozorní evropské vlády na situaci v továrnách koncernu GFG, kam patří i Liberty Ostrava

Zástupci odborů ostravské hutě ve středu jednali s odboráři všech firem skupiny GFG podnikatele Sanjeeva Gupty, do které spadá právě i Liberty Ostrava. Plánují i možný protest zaměstnanců ocelářského koncernu proti krokům jeho vedení napříč zeměmi. Odborové organizace upozorní vlády ve všech zemích Evropy, kde působí GFG, na špatnou situaci panující v jeho továrnách, budou rovněž zjišťovat, jak GFG naložilo s dotacemi, vyplynulo z on-line jednání, kterého se zúčastnili odboráři firem z Evropy, Ameriky a Austrálie.

„Nejprve Industrial Europe a Industrial Global (zastřešující všechny odborové organizace v Evropě i na celém světě – pozn. redakce) nachystají prohlášení, které půjde na všechny vlády států, kde působí GFG, abychom si udělali nějaký přehled o tom, jakým způsobem, v jaké zemi, jak hospodaří, jak nakládá s dotacemi majitel GFG,“ řekl předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má už delší dobu problémy platit závazky. Většina jejích zaměstnanců, stejně jako zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech (dohromady asi šest tidíc lidí), je od loňského 22. prosince doma a většina jejich provozů stojí.

Obdobná situace je podle Slaniny i ve všech ostatních firmách z koncernu GFG. „Firmy stojí, nevyrábí se, nejsou finance na nákup materiálu, netopí se v některých firmách, v některých jednotkách nemají elektřinu,“ podotýká Slanina.

Možné protesty před továrnami

Druhým krokem, který odboráři plánují, by podle něj byl takzvaný akční den pravděpodobně před všemi továrnami koncernu GFG v Evropě a možná nejenom v Evropě. „Podobu ještě nevíme, takže proto to zatím máme nazvané akční den. Ale samozřejmě jak jinak než demonstrací upozornit na to, co se ve firmách děje,“ doplnil Slanina.

Většina zaměstnanců Liberty Ostrava je doma od doby, co Tameh huti odpojil dodávky energií. Liberty od té doby každý týden jejich návrat o týden posouvá. Podle Slaniny nic nenasvědčuje tomu, že by tomu příští týden mělo být jinak.

Liberty opakuje, že dokud nebude vyřešena situace se společností Tameh Czech, nelze znovu spustit vysokou pec číslo 3 a ocelárnu. Firma uvádí, že věří, že nalezne řešení a že pracuje na svém restrukturalizačním plánu. Podle Tamehu se ale jednání neposouvají.

Do práce v huti chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Jde asi o čtyři sta lidí. Před týdnem se k nim přidaly i zhruba dvě stovky pracovníků z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. U jiných provozů to ale podle odborářů možné není.

Zatímco huť chrání od loňského prosince před věřiteli (především před insolvenčními návrhy a exekucemi) moratorium vyhlášené soudem, Tameh skončil v prosinci v úpadku. Uvedl, že mu jeho jediný zákazník Liberty Ostrava za služby už půl roku neplatí. Insolvenční správce Dominik Hart uvedl, že pohledávka Tamehu za Liberty činí zhruba 1,8 miliardy korun.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.