Zaměstnanci ostravské hutě Liberty by se do práce měli vrátit 16. ledna

Termín návratu zaměstnanců hutě Liberty Ostrava do práce se posouvá o další týden, jejich předpokládaný nástup bude 16. ledna. Hutní společnost se stále nedohodla s dodavatelem energií Tameh. Odboráři už minulý týden upozorňovali na to, že je nereálné, aby se v úterý zaměstnanci do práce vrátili. Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky.

Tameh uvádí, že mu Liberty dluží dvě miliardy korun. Mluvčí společnosti Patrik Schober řekl, že dokud Liberty nezaplatí, tak Tameh nemůže huti dodávat energie. „Do té doby se lidé nemohou vrátit do práce a zůstanou doma na takzvaných překážkách,“ doplnil.

Zaměstnanci obou firem jsou od loňského 22. prosince doma, protože huť je bez energií. Tameh jejich dodávky zastavil. Návrat lidí do práce se posouval už jednou, jako původní termín návratu huť uváděla 3. leden.

„Zaměstnanci Liberty Ostrava pokračují od 9. ledna do 15. ledna 2024 včetně na takzvané „jiné překážce na straně zaměstnavatele“, a to dle zákoníku práce. Předpokládaný nástup zpět do práce bude 16. ledna 2024. V souladu s naším restrukturalizačním plánem, obnovení provozu závisí na dosažení dohody se společností Tameh Czech," uvedla mluvčí hutě Kateřina Zajíčková.

Také odborářský předák Liberty Ostrava Petr Slanina řekl, že všechno záleží na tom, jestli se Liberty a Tameh dohodnou. Zda je příští týden pro návrat zaměstnanců do práce reálný, nechtěl odhadovat. „Vidím kroky, které mají napomoci zpětnému rozjetí chodu fabriky. To rozjetí ale nebude technicky jednoduché,“ dodal.

Analytici: Může to být strategický tah

Oddalováním zprovoznění hutě Liberty Ostrava může podle analytiků její majitel Sanjeev Gupta strategicky čekat na možnou záchranu ze strany investorů nebo na oživení evropského trhu s ocelí. Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka by bylo ideální firmu prodat strategickému investorovi. Gupta tak ale podle něho nechce učinit, protože v současné situaci by cena hutě byla velmi nízká.

„Gupta tedy hraje takovou hru, že buď mu Liberty Ostrava spadne do insolvence, nebo ji prodá za velmi nízkou cenu, anebo situaci zázračně zachrání a hodnota podniku rychle stoupne. Z jeho pohledu je tedy výhodné oddalovat a hledat záchranu,“ dodal Tomčiak.

Podle něj by jednou z možností záchrany mohl být odkup Liberty Ostrava státem, jako tomu bylo například v případě firmy NET4GAS Holdings, která je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v Česku a prakticky rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. Té se finanční situace zhoršila prudce poté, co firma Gazprom Export přestala platit za nasmlouvaný tranzit plynu přes Česko.

„Vláda musí převzít iniciativu, pokud chce funkční huť a zaměstnanost v regionu udržet,“ myslí si analytik Capitalinked Radim Dohnal. „Ostravská huť čelí problémům v sestavě takzvané dokonalé bouře, tedy kombinaci vysoké ceny koksovatelného uhlí, drahé emisní povolenky a chladnoucího zájmu o ocel pro stavebnictví, strojírenství a petrochemii. V krátkém horizontu jsou vyhlídky hutí Liberty sice špatné až velmi špatné, ale v dlouhém horizontu lze čekat jistě zlepšení všech tří podmínek. Myslím, že nyní drží karty v ruce vláda ČR, která se musí rozhodnout, zdali a jak vysokou pec zachrání,“ řekl Dohnal.

Podle ředitele Odboru strategie a analýz vlády ČR Jakuba Kajzlera by ale další pomoc z peněz českých daňových poplatníků byla obtížná. Stát už huť v minulosti podle něho podpořil několika miliardami korun prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Míč je na straně majitele hutě, který nyní dluží svým dodavatelům, konstatoval Kajzler.

Zlepšení situace pro výrobce kovů v letošním roce očekává také datový analytik platformy Datarun Petr Bartoň. Česká ocel by se podle něj na evropském trhu mohla stát konkurenceschopnější vzhledem k vysokým cenám lodní dopravy, poklesu cen emisních povolenek a politickému tlaku vyvolanému letošními evropskými volbami. „Už nyní jsou ceny povolenek násobně vyšší, než evropská komise chtěla. Obří investice do evropské energetické proměny budou znamenat vyšší poptávku nejen po softwaru, ale právě i po kovu a kovových výrobcích,“ vysvětlil.

Liberty Ostrava má i s dceřinými firmami zhruba šest tisíc zaměstnanců, Tameh přes tři sta. Do práce chodí zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě, nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde asi o čtyři sta lidí. Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Od října má huť v teplém útlumu také svou poslední fungující vysokou pec.

Huť chrání před věřiteli moratorium vyhlášené soudem. Tento měsíc ale musí firma zahájit restrukturalizaci. Zástupci Liberty už dříve uvedli, že chtějí v lednu znovu uvést do provozu vysokou pec.

Tameh skončil loni v prosinci v úpadku, přičemž v insolvenčním návrhu uvedl, že mu Liberty, jeho jediný zákazník, za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.